Međunarodno ekipno natjecanje u podvodnom ribolovu, Dive In kup, šesti se put održalo u subotu, 05. svibnja 2018. u Zadru. Organizator natjecanja, Sportsko ribolovno društvo Harpun iz Zadra, kao ribolovnu zonu odredio je širi akvatorij Rivnja, Sestrunja, Molata i Dugog otoka. Vaganje, proglašenje pobjednika i after party održali su se u Famous Beach&Grill baru na Boriku. Sudjelovalo je 98 natj...
Opširnije...U subotu 07. travnja 2018. na zagrebačkom bazenu „Utrine“ u organizaciji Hrvatskog ronilačkog saveza, a pod domaćinstvom DPS „Zagreb“ i Zagrebačkog ronilačkog saveza održano je 14. Prvenstvo Republike Hrvatske u ronjenu na dah ...
Opširnije...Međunarodna konferencija "Otpad u moru - izazovi i rješenja", u organizaciji Davora Škrleca, zastupnika u Europskom parlamentu, koja je jučer održana u Županijskoj komori Split, okupila je brojne domaće i inozemne s...
Opširnije...Od iduće akademske godine 2017./2018. Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru započinje s izvođenjem novog sveučilišnog diplomskog studija pod nazivom "Održivo upravljanje vodenim ekosustavi...
Opširnije...Objavljen je Pravilnik o ribolovnim mogućnostima za ribolov okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom. Navedeni propis sadrži odredbe dosadašnjeg Pravilnika o prostornom i vremenskom ograničenju obavljanja gosp...
Opširnije...Riječ je o sredstvima iz EU fondova i Državnog proračuna, isplaćenima preko Vladine Agencije za plaćanja u poljoprivredi, koja je ujedno zadužena i za kontrolu poljoprivrednika na terenu. U Dalmaciju je otišlo samo ...
Opširnije...Na zadovoljstvo Korčulana, poslije puno godina neodgovarajućih uvjeta za rad ribarnice gradska je uprava konačno riješila spomenuti problem. Grad Korčula svojedobno je pronašao zakupca u tvrtki ECA koji su ug...
Opširnije...Hrvatske i talijanske organizacije okupljene oko projekta Adriatic Recovery Project pozdravljaju odluku Hrvatske da zabrani ribolov u međunarodnim vodama Jabučke kotline. To je jedno od najvažnijih mrijestilišt...
Opširnije...Uhodani tim Lokalne akcijske skupine "Škoji" (LAG) s iskustvom provođenja i korištenja novca iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, prošle godine se odlučio na pokretanje inicijative u ribarst...
Opširnije...Danas je naprosto nemoguće da neko plovilo uđe u hrvatske teritorijalne vode a da policija to ne primijeti. To ne podrazumijeva da policijski brodovi moraju neprestance patrolirati duž cijele granice na moru, što bi...
Opširnije...Na Sveučilištu u Zadru predstavljen je projekt Blue Education for Sustainable Management of Aquatic Resources – BLUE SMART. BLUE SMART je projekt odobren u sklopu natječaja “Blue Careers in Europe” koji je ra...
Opširnije...Pacifički, grenlandski i atlantski su najčešće vrste bakalara na našem tržištu. No onaj koji najviše volimo na stolovima za Badnjak je atlantski, latinskog naziva Gadus morhua. Zove se još i norveški i arktički. Uoči blagdana obišli smo nekoliko trgovačkih centara. Svi sušeni koje smo našli su tradicionalni, gadus morhua. U Ministarstvu poljoprivrede objašnjavaju da je na deklaracijama obavezno navesti hrvatski trgovački naziv i latinski naziv. Na smrznutom bakalaru Ledo latinski naziv je Pollachius virens, a trgovački naziv kod nas je crna kolja. Na filetima bakalara Pedro latinski naziv je Gadus Macrocephalus. Prema popisu hrvatskih trgovačkih i znanstvenih naziva pojedinih vrsta proizvoda ribarstva, riječ je o pacifičkom bakalaru. Drugi Ledov smrznuti bakalar nosi latinski naziv Gadus morhua.
- Na pakiranju smrznutog bakalara treba pisati latinski naziv Gadus morhua i samo je to pravi bakalar - kaže dr. Tomislav Treer, profesor ribarstva na zagrebačkoj Agronomiji. - Ako piše nešto drugo to je zavaravanje kupaca. Pollachius virens nije bakalar, nego njegov rođak crna kolja. Gadus macrocephalus je pacifički bakalar. To je najbliži rod, no ne i pravi bakalar. I naš oslić je rođak bakalara, pa bi i njega mogli nazvati jadranskim bakalarom, no ne zovemo ga tako - pojasnio je profesor Treer. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je u tijeku akcija označavanja i sljedivosti sušenog bakalara u maloprodaji.
- Ako se utvrdi da navedena vrsta ribe ne odgovara vrsti navedenoj na etiketi u maloprodaji, a što dovodi potrošača u zabludu, inspektor poduzima optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu i donosi rješenje kojim se naređuje zabrana stavljanja na tržište zatečenog lota proizvoda ili prema potrebi, naredbu da se hrana opozove ili povuče - kažu u Ministarstvu i dodaju da su kazne za lažno označavanje od 50.000 do 100.000 kuna.
Bakalar je nekad bio sirotinjska hrana koju su na našu obalu donijeli Mlečani. No zbog velikog ulova cijena mu je u zadnjih nekoliko godina drastično skočila. U našim trgovinama se sušeni bakalari prodaju po cijeni od 180 do čak 280 kuna. Stručnjaci objašnjavaju da pravi, norveški bakalar treba biti duži od 60 centimetara, ravan, plosnat. Crta preko tijela ne bi trebala biti tako izražena.
Mnogi govore da se pravi bakalar prepoznaje po repu koji mora biti u obliku metle, a ne u obliku slova “V”. Svi bakalari imaju intenzivan miris, no pravi miriše jako, ali zdravo, bez arome plijesni. Loš miris može značiti da riba nije dobro osušena. Znalci objašnjavaju da se pravi može prepoznati namakanjem u vodi. On tone, a “kopije” se napuhnu i plivaju na vodi. (24)
U subotu 07. travnja 2018. na zagrebačkom bazenu „Utrine“ u organizaciji Hrvatskog ronilačkog saveza, a pod domaćinstvom DPS „Zagreb“ i Zagrebačkog ronilačkog saveza održano je 14. Prvenstvo Republike Hrvatske u ronjenu na dah u disciplinama dinamika, dinamika bez peraja, dinamika bi-fins i statika po CMAS pravilima. Obzirom na počet...
Opširnije...Svaki pravi ljubitelj podvodog svijeta u vodi se osjeća opušteno i u svakom zaronu u duboko plavetnilo neizmjerno uživa. Za ronioce na dah i podvodne ribolovce dubina je nešto privlačno, osjećaj koji je nemoguće opisati nekome tko ima strah od vode ili dubine. Osjećaj opuštenosti u vodi i uživanja u zaronima najvažniji su faktori ...
Opširnije...