Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Štap i rola za inchiku

1.zubČesto me ljudi pitaju da im preporučim nekakav komplet za inchiku i light jigging tehnike, koje su tehnike u zadnjih nekoliko godina postale vrlo popularne, što zbog dinamičnosti i zanimljivosti, što zbog ostvarenih ulova. Evo nekoliko kompleta koje uspješno koristim, pa ih mogu preporučiti.

Štapovi

Što se tiče štapova, koristim 3 različita prema njihovoj jačini (i duljini), ovisno o dubini i težini inchiku varalice koju koristim, kao i o ciljanoj lovini.

2 Okuma_slow_Jig_60-140_g_štap_uparen_s_rolom_Okuma_Azores_blue_5500_savijen_pod_zubacem_krunašem_od_35_kg 3 Egzotični_darovi_mora_ulovljeni_inchiku_tehnikom

U najlakšoj kombinaciji je u igri štap Okuma Fast Inchiku 2 gramaže 60-150 grama, duljine 212cm. Mogu za ovaj štap reći da je čudo, cijeli je vrlo mekan i iznimno savitljiv, na prvu se čini slabašan, ali kad se skroz savije ima izuzetnu snagu, negativna poluga je zbog savijenosti maksimalno skračena pa ne zamara ribolovca, a najgornja trećina, skoro polovica se savine paralelno, odnosno u smjeru najlona koji ide u more (prema teretu, ribi) pa nema straha od pucanja vršnog dijela. Toliko mi leži u ruci s ovim performansama, da ga osim za inchiku koristim i za lov iglica i ušata za ješku, lov sabikijem šaruna i lokardi za ješku (ili gradele), lov liganja na takaki i peškafondo, lov kančanicom, a kulminacija je da ga nekad iz fore koristim na panuli sa živom ješkom za brancina i strijelku, kada ne očekujem veliku licu. Štap je pored navedenih karakteristika iznimno osjetljiv i vrlo pogodan za lagane inchikue od 40-100 g i manje dubine do 70 m. Ovaj štap postoji i u malo jačoj varijanti od 80-180 gr, iste duljine 212cm. Zadržao je osjetljivost mekšeg brata a ima više snage za veće zvijeri i pogotovo za ekifasniju prvu kontru. Do sada se ovaj od 80-180 gr izrađivao u casting varijanti s gusto raspoređenim vodilicama za multiplikatore, ali se bez problema koristio u kombinaciji sa spin rolama. Kao novitet dolazi i spining verzija s kvalitetnijim rijetkim i velikim vodilicama. Novitet kod novih Fast Inchiku 2 modela je i dulja drška ispod role, pa se time dobio još bolji balans i poluga za lakše vođenje i borbu s ribama. Preporučio bih novi spining model s duljom ručkom i gramaže 80-180 gr.

4 Okuma_Fast_Inchiku_2_savijen_pod_teretom_bijesnog_zubaca_krunašaU srednjoj varijanti bih preporučio štap Okuma Azores Slow Jig, 203 cm, 60-140 g. Ovo je već univerzalni i najprilagođeniji štap za inchiku tehniku. Dovoljno osjetljiv za najlakše inchiku varalice i male dubine, a dovoljno snažan za najteže varalice i najveće dubine, iznimno jak u kičmi za borbu s velikim ribama. Dolazi sa 7 kvalitetnih Fuji vodilica (Fuji anti-tangle K-Wag Alconite) u spining verziji za spin role. Kvalitetni blank (Slim High Modulus carbon blank, with power carbon wrap) je iz jednog komada, a drška je elegantna s Fuji držačem za rolu. Cijeli štap je duljine 203 cm, ali rastavljen je znatno kraći i vrlo pogodan za transport. Blank ima odlične performanse, užitak je s njim zamarati ribu, mekan je i amortizira udarce ribe i tako oprašta greške u pretegnutoj kočnici, slabim udicama i oštečenom predvezu ili upredenici, dok je s druge strane savijen vrlo snažan za umaranje ribe, koju lomi a ne zamara ribolovca zbog skračene negativne poluge uslijed velike savijenosti. Od tri štapa koja preporučujem u ovom tekstu, ovaj je definitivno najuniverzalniji i najbolje prilagođen za široki spektar situacija u inchiku i light jigging ribolovu.

7 Okuma_Fast_Inchiku_2_u_različitim_gramažama_i_spining_i_casting_varijantamaOkuma Eclipz 50-100 g, 185 cm duljine je treći štap, kojeg mogu preporučiti za najteže inchikue i ciljanje riba iznad 4-5 kg, a koji je zapravo štap za nešto lakši pa i srednji jigging, ali se pokazao odličnim za teški inchiku. Neka vas ne zavara deklarirana gramaža od 50-100 g, on je puno jači i snažniji od toga, iako i dalje vrlo osjetljiv na dodire ribe. O ovom štapu su u kratko vremena spjevani opravdani hvalospjevi zbog izuzetnih performansi i rezultata s jedne strane, u kombinaciji s vrlo niskom cijenom s druge strane. Ovo je štap kojeg jednako možete koristiti kako za srednji inchiku za škrpine i manje krunaše, tako i za tešku panulu za velike gofove. Kratak i zgodan za manevriranje, dugačka drška za izrazito dobar balans i povoljnu polugu za zamaranje ribe. Onaj tko voli raditi inchiku na velikim dubinama (80+) s teškim inchiku varalicama (130 g+), s ovim štapom će uživati, a imat će u rukama igračku za velike ribe. O njemu ne treba više ništa dodati, dovoljno je proguglati.

Role

Omiljena rola za inchiku ribolov mi je Okuma Azores blue 5500. Ova rola ima kočnicu snage i više nego dovoljnih 13,20 kg te prijenos brzine 5,8:1. Za veče dubine i teške inchikue, možete koristiti i veličinu 6500 (prijenos 5,4:1, kočnica nevjerojatnih 20 kg). Kod ove role mi se posebno sviđa i moćni rukohvat koji je ugodan i lijepo leži u ruci.

5 Okuma_Fast_Inchiku_2_i_Okuma_Avenger_Safina_Pro_55_rolom 6 Legendarni_Okuma_Eclipz_štap_i_rola_Okuma_Azores_blue_5500

Za one koji vole dodatne tehnikalije: Prednja kočnica je vrlo precizna zbog poklopca napravljenog iz dva dijela-od kombinacije grafita i kovanog aluminija (Machine Drag Knob system). Odlikuje se novim DFD (Dual Force Drag) sistemom koji se kombinira sa sekundarnim sustavom na dnu špule koristeći izjednačeni pritisak na cijelu površinu špule, povećava stabilnost, smanjuje pritisak na sam najlon i omogućuje učinkovitost i lakoću namatanja najlona. Dual Anti-Reverse sistem te Quick-Set anti-reverse sistem spriječava nekontrolirano okretanje ručice unatrag te MSS sistem (grafitni Mechanical Stabilizating System). Uz sve navedeno, tu je i Hydro Block sistem s gumenom brtvom koji onemogućava prodiranje vode u zupčanike kojem pomaže kombinacija HDG II (High Density Gearing II) specijalnog antikorozivnog premaza unutarnjih dijelova role i CRC (Corrosion Resistant Coating) Corrosion X HD premaza na svimunutarnjim i vanjskim dijelovima role.

Također, puno sam ribe izvukao i na stariji sivi model Okuma Azores. U obzir dolaze i Okuma Cedros role u veličinama 45 s, 55s i 65 s. Za inchiku tehniku preporučujem 65s. 

Još jedna rola dolazi u obzir, to je sada već legendarna i izdržljiva Okuma Raw II u veličini 55, koja će zvog svoje kvalitete i izdržljivosti odraditi i najveće ribe.

8 Velika škrpina ulovljena kombinacijom Okuma Eclipz štap i rola Okuma Azores blue 5500

Za one koji ne bi puno potrošili, a tek žele isporbati hoće li im se ova tehnika svidjeti, preporučam povoljnu rolu Okuma Ceymar c55 i c65. Na ovim kombinacijama koristim 8-nitne upredenice Gosen jiging 8x multicolor i Okuma Ceymar 8x. Ali ako me pitate da vam preporučim jednu kombinaciju, to je štap Azores Slow Jig 60-140 g i rola Azores blue 5500.