Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Iz barke

Biološki odgovor Tune na sportsko rekreacijski ribolov ulovi i pusti

Jedno nedavno istraživanje za Hrvatski savez za sportski ribolov, proveo je Institut u Splitu pod nazivom „Biološki odgovor tune na sportsko rekreacijski ribolov ulovi i pusti“ koje je poslužilo kao preporuka za natjecanja u big game ribolovu. Zaključak je da je moguće pustiti tune uz veliki stupanj preživljavanja, ali da bi broj preživjelih bio veći potrebno je držati se određenih pravila. 

Opširnije...

Fratri u kurentu


fFratar je jedna od najtraženijih i najcjenjenijih riba koje se mogu loviti udicom i to nikako nije bez razloga. Temperament i borbenost koju pokazuje tijekom lova i izvlačenja uz izrazito visoku kulinarsku vrijednost stavlja ga u sam vrh udičarima zanimljivih vrsta. Fratra nalazimo uzduž cijelog obalnog pojasa na svim dnima no najbrojniji je nad hridinastim i škrapavim dnom na dubinama od 5 do 20 metara.

Opširnije...

Oštra kučma spasi ulov

1thJe li vam se kad dogodilo da nakon dulje borbe napokon dovučete veliku ribu do broda, a tek onda nastanu pravi problemi jer ju nemate s čim ubaciti u brod? Svima nam se to dogodilo, tada slijede improvizacije  koje nerijetko dovedu do nesretnog slučaja odnosno gubitka lovine. Dobra oštra kučma (gaf) je često najbolje i najsigurnije rješenje za konačnu realizaciju ulova.Kučma ima još cijeli niz naziva koji se koriste na Jadranu, kao što su gaf, brankarel, brankanel, ganjač, ganač,

Opširnije...

Ljetni i dnevni lov liganja 2. dio

1thVeć sam u prvom dijelu spomenuo da se kao mrkve mogu koristiti male tanke skosavice za tataki, međutim bolje je da je samo jedna za tataki a druga klasična mrkva. Mrkve vezujete na pioku od fluorokarbonskog predveza debljine 0,21 - 0,25 mm. E tu je sad jedna caka dosta važna - neka pioke budu kratke dužine kraće nego sama skosavica (mrkva). Ako je skosavica duga 8 centimetara, nek pioka bude 6-7 cm, jer tako se neče petljati a kratka pioka omogučuje kvalitetniju i precizniju prezentaciju varalice.

Opširnije...

Ljetni i dnevni lov liganja 1. dio

uuNapokon je zatoplilo, riba je zaigrala, predatori su se digli iz dubokog u plitko. Panula je u špici prije ljetne stanke, svaka lignja kao ješka znači ulovljenu veliku ribu, ali lignje ni za lijek! A iz vašeg mista neki mačak svaki dan lovi lignje, krene na more u čudne ure, vraća se u još čudnije,  brod mu opituran od crnila i svaki put donese mali jupol liganja. Zadnjih godina, otkad sam u vezi panule u kontaktu sa mnogima od Slovenije do Albanije, stalno slušam u toplijim mjesecima kako nema lignje,

Opširnije...

Udičarenje kantara

zPočetkom prolječa dok druge sparidne vrste još nisu aktivne, kantar se ponaša kao da je jesen a razlog tomu je njegov mrijest. Zbog povećane aktivnosti, ali i njegove atraktivnosti te borbenosti, upravo je idealna lovina u ovom periodu na različitim udičarskim alatima.  Dok sam udičario uglavnom uz obalu kontinenta, kantar mi je bio poznat samo iz literature. Kad sam prvi put otišao loviti na rubove vanjskih otoka, prilično sam se iznenadio brojem kantara ulovljenih na parangal bačen tog jutra.

Opširnije...

Dubinski bulentin

1thSam pogled prema daljini na mirno more, bez vjetra i valova, izaziva svima u nama onaj osječaj odlaska na otvoreno more u potrazi za dobrim ulovom i odmorom od svakodnevice. Sam odlazak i plovidba modrim morem pruža onaj osječaj slobode koji nam često nedostaje na poslu od obaveza, kod kuće od žene, zvonjave od mobitela itd... Jedan od načina kao iskoristiti taj rijetki i daleki put je i okušati se u bulentinu, u ovom slučaju dubinskom.

Opširnije...

Uvod u parangal - 3. dio

fProšli put smo opisali materijal za izradu parangala, da bi potom krenuli s opisom konstrukcija parangala raznih namjena. Počeli smo s tzv. univerzalnim parangalom, opisali njegov izgled, ribu koju lovi, teren na kojem se koristi, ješku itd. Ovakva univerzalna konstrukcija, opisana u prošlom broju, idealna je za početnike i upoznavanje parangala općenito. Ovaj parangal nije specijaliziran za nijedan posebni lov, no tu njegovu, uvjetno rečeno, manu možemo s druge strane uzeti kao prednost, jer ga je moguće sa solidnim uspjehom koristiti za razne namjene.

Opširnije...

Spremni za novu sezonu sipolova

paProljeće je pred vratima. Priroda se budi nakon duge zime, koja je na mnoga priobalna mjesta donijela snijeg sa svojim posljednjim naletima. Dani su sve duži topliji, sve okolo počinje pozitivno zračiti. Topliji dani polako ali sigurno podižu temperaturu mora koja počinje privlačiti uz samu obalu broje ribe, sve počinje buktati od života nakon zimske letargije, i pripremu pojedinih riba za mrijest.

Opširnije...

Uvod u parangal - 2. dio

1stDanas postoje raznorazne konstrukcije parangala, namijenjene različitim ribama. Mogu se razlikovati prema vrsti osnove (konop ili najlon), prema veličini udica, prema ciljanoj lovini itd. Tako postoje parangali za mješovitu ribu po brakovima, parangali za landovinu, za ugore, za zubace, krunaše i pagare, za podlanice, za rombe i kokote, za osliće itd. Parangal je u osnovi ribolovni alat koji se sastoji od osnovne uzice (osnove) po kojoj su svakih nekoliko metara zavezane najlonske pioke.

Opširnije...

Stranica 1 od 2