Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Oprema

Feeder na moru

1thPremda izvorno namijenjeni ribolovu bijele ribe na slatkim vodama, feeder štapovi su vrlo primjenjivi i u morskom ribolovu. Ime su dobili, ne kako mnogi misle po velikoj opružnoj (feder) snazi, već po hranilicama koje se na ovim štapovima koriste kao otežanje sistema (eng. feed = hranjenje). Ovi se štapovi proizvode u prosjeku u dužinama oko 4 metra, a glavne se im odlike mala težina, teleskopska ili trodijelna konstrukcija, osjetljivi

Opširnije...

Balerina Jadrana

uBalerina Jadrana je olovni peškafondo nove generacije koji se po mnogočemu razlikuje od svih ostalih modela koji se mogu naći na tržištu. Najveća novost je u tome što pored klasičnog načina vezivanja najlona za tijelo peškafonda  ima i dodatnu poziciju za vezivanje (izneđu očiju na gornjem dijelu glave). Zahvaljujući specifičnom obliku tijela i vezivanju na spomenutu poziciju  bez obzira dali se peškafondo koristi "sam" ili u kombinaciji s nekom drugom skosavicom(plivaricom),

Opširnije...

Nitinol i Trokar - protiv gubitka zubaca

fVeć sam dosta pisao o cvikanju predveza od strane zubataca, pogotovo velikih. To posebno rade na izlovljenijim i napadanijim terenima, kao da su tamo opstale jedinke koje imaju više sklonosti cvikanju i prenose dalje takve gene. To se kod ribe brzo uoči, jer se generacije brzo izmjenjuju. Već sam pisao o tome u listopadu 2012. godine u časopisu Ribolov na Jadranu u članku “Nove generacije zubataca“, pa se ovdje neću previše ponavljati.

Opširnije...

Okuma Cedros - panula s jigging kompletom

dZnate već kako to ide. Zamislio si riješiti neki problem u sistemu i kreneš u ribomaterijal pronaći dio pribora koji će ti to omogućiti. I onda tamo naletiš na sto novih čuda, i jedva čekaš sve isprobati. Tako sam ja nabavio novi štap i rolu. Puno više guštam u lovu rukom, ali sam i željan novog igranja, pa su me lagani, tanki a snažni štapovi počeli privlačiti u zadnje vrijeme. Dosadašnji panulaški štapovi mi nikako ne odgovaraju. Prvo, nepojmljiv mi je koncept natezanja sa zubacem od samo 3 kg putem predimenzioniranih multiplikatora. Ma i od malih multiplikatora su mi draže prave, jake, dobro izbalansirane i podešene role. Upravo su takve role za vertical jigging. 

Opširnije...

Nove skosavice za nove cake

cImam svoje provjerene skosavice za loviti lignje, čiji je odabir rezultat dugogodišnjeg lova, istraživanja i traženja najboljih varalica i kombinacija. Zbog toga nerado uopće isprobavam nove skosavice, teško da išta može nadmašiti moj postojeći arsenal. Teško, ali ipak može, što su na moje veliko iznenađenje pokazale nove Kanji skosavice koje su se nedavno pojavile i pomalo uzdrmale naše tržište ribolovne opreme za lignjolov.

Opširnije...

Udice za tešku panulu

udice1Panula za gofa i zubaca je kraljica sportskog ribolova! Ciljana lovina su ribetine ponekad teške i više desetaka kila. Borba s takvim mrcinama izaziva navale adrenalina, a oprema mora biti vrhunska da izdrži ekstremne sile i napore. Udice su izložene najvećim naporima, jer osim što moraju kao i ostala oprema istrpiti svu povlačnu silu koju riba pruža tijekom borbe, udice trpe snažne ugrize i škljocanje čeljusti kod najžešćih predatora poput gofa i zubaca.

Opširnije...

Klasifikacija varalica za lignjolov

skosavice thČitajući po raznim časopisima, internetu, te u razgovoru s ostalim ribolovcima, primjetio sam da se konstantno miješaju nazivi varalica za lignjolov, i tu dolazi do mnogih zabuna. Još je češća pojava da manje iskusni ribolovci uslijed tog "nereda" uopće ni neznaju što koji naziv znači, odnosno na koji se tip varalice odnosi. Varalice s razlogom nose različite nazive, stoga u tom smislu donosim kratku klasifikaciju osnovnih tipova varalica za lignjolov.

Opširnije...