Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Okuma Cedros - panula s jigging kompletom

rolaZnate već kako to ide. Zamislio si riješiti neki problem u sistemu i kreneš u ribomaterijal pronaći dio pribora koji će ti to omogućiti. I onda tamo naletiš na sto novih čuda, i jedva čekaš sve isprobati. Tako sam ja nabavio novi štap i rolu. Puno više guštam u lovu rukom, ali sam i željan novog igranja, pa su me lagani, tanki a snažni štapovi počeli privlačiti u zadnje vrijeme. Dosadašnji panulaški štapovi mi nikako ne odgovaraju. Prvo, nepojmljiv mi je koncept natezanja sa zubacem od samo 3 kg putem predimenzioniranih multiplikatora. Ma i od malih multiplikatora su mi draže prave, jake, dobro izbalansirane i podešene role. Upravo su takve role za vertical jigging. 

Jigging štap i rola u funkciji teške panule

Isto tako, panulaški štapovi koji se koriste su uglavnom predebeli, nedovoljno osjetljivi, ne savijaju se dovoljno. S druge strane, gledam kako se ekipa u jiggingu nateže s velikim gofovima od 40-50 kila. Štapovi savijeni do površine mora, al' brate lome gofa i on ide gore. Pa što bi onda jedan takav dobar štap radio tek zubacu. Taman bi mu parirao u onom poznatom njegovom bolesnom mlataranju glavom dok se otimlje prvih 30 sekundi borbe. Da ne bi bilo zabune, ja sam već panulivao i lovio štapovima, i ništa mi ne može zamijeniti gušt lova rukom. Ali čisto malo igranja radi, volio bi se zezati štapom. I to da budem drukčiji, ne panulaškim nego VJ štapom. Odlučio sam uzeti jedan VJ kompletić kojeg neću koristiti za jigging, nego samo za panulu. Dobro, ako se ukaže kakva prilika među gofovima u situacijama kad jigging daje više nego lignja, kao npr. oko Žirja u zimskim mjesecima, malo ću se zaigrati i s jiggingom.

stapI tako sam malo (više) studirao što da uzmem. Ne dolaze u obzir light jigging stapovi, već nešto snažnije što može podnijeti gofa i zubaca, ali da opet ne spada u najjače jigging komplete za borbu s tunama. Ne želim ni uzimati nešto skupo niti mi treba pretjerano kvalitetno, jer neću s time loviti 200 dana godišnje k'o neki profi ribari već najviše između deset i dvadeset vikenda u godini, onako malo za igru i rekreaciju. Kao neki best buy, obzirom na odnos cijene i kvalitete mi se nametnuo Okumin komplet. Radi se o štapu Okuma Cedros Speed Jig CJ 6'0” 160-325 g specijalno napravljenom za naše tržište (Alps vodilice). Rola je također Okumina Cedros CJ 65s, maksimalne snage kočnice 31 lb. Ova 65-ica postoji u običnoj i u “s” varijanti (prijenos 5,8:1), razlika je u brzini prijenosa, ja sam uzeo ovu bržu varijantu jer mi tako više paše, kako radi izvlačenja ribe, namatanja pa čak i većih mogućnosti u eventulanom jiggingu. Ovaj Okumin komplet mi se pokazao kao best buy na tržištu, barem za početak i za ono što meni treba. Štap je dosta lagan, snažan a dobro se savija, rola lagana, precizna i brza, ručica s velikom polugom.

Napuštam li tradiciju?

priborPomalo me, moram priznati, privukao i vrlo moderan sportski dizajn. Na rolu sam namotao cca 150-200 m upredenice Berkley Whiplash debljine 0,29 mm, deklarirane nosivosti 44,5 kg (sitno preko 100 lb). Predvez je 10 metara fluorokarbona Savagegear "100% Fluorocarbon" (na slici lijevo), a o spoju upredenice i predveza ću pisati drugi put, sada je dovoljno spomenuti da je iz istog čvora izvedena mala zakačka (od upredenice) za olovo čuvar, koja nesmetano prolazi kroz vodilice. Ovaj Cedros komplet sam u uvjetima panule testirao krajem zime. Na terenima na kojima sam se zatekao zubaci su ušli u nekakvu hibernaciju i uopće ne jedu, samo ubijaju lignje, vrlo ih je teško prevariti. O ovome ću detaljnije pisati neki drugi put, sada samo valja spomenuti da je u tjedan dana troje panulaša dobilo ukupno 9 grizeva, nijedan se nije zakačio. Između nekoliko pozicija tog dana, izabrali smo i lov na jednoj škrapadi na 48 metara, ispod jedne skaline. Uzeo sam olovo čuvar težine 350 grama, te ga na 1,5 m dugoj najlonskoj pioki debljine 0,50 mm zakačio na ranije spomenutu zakačku na spoju upredenice (kao osnove) i fluorokarbona kao predveza. Predvez za lignju sam napravio od 3 udice. Ima već nekoliko mjeseci da uz ownerice paralelno koristim udice Maruto 8832 (black nickel catfish hooks), i to veličina 2/0. Odlične su mi se pokazale za gofove i lice, nekako pašu za njihovu čeljust.

luc makinja

Nisu ni Talijani ludi, uporno ju hvale za gofa. Po meni bolje kači gofa od ownerice, mada mislim da je od nje za nijansu manje čvrsta. Stavio sam 3 u nizu, iako je mala lignja, jer mi je veća šansa da zakačim zubaca ako samo pokuša skinuti lignju. Pratimo na sonderu ravninu ispod skaline, vidim dolje i ribu. Kuckam lagano olovom po dnu, svako malo provjerim gdje sam a onda namotam 2 metra. Odjednom mi se vrh lagno počne tresti, kao da vibriria. Malo se savije, pa zastane, pa se opet malo savije, pa malo više. Pratio sam potez ribe i pomakao štap u nazad, i kad sam se uvjerio da je riba još tu, zategao sam skosom prema nazad irefleksno ručicom role počeo namatati upredenicu. Štap se počeo lipo savijati, mada mi je teško procijeniti što imam na tunji i koliko je. Čini mi se najprije da je manji zubac, a onda je riba napravila jedan lipi tir (poteg) u dubinu. Gušt je slušat šulu role kako zuji dok ispraća u more upredenicu koja para površinu.

I za lov veće plave ribe panulom

felunNe želim petljat po kočnici za vrijeme borbe jer još nemam dobar osjećaj. Riba zastaje, pumpam je lagano prema gore, dok polako vozimo u krug da lakše iskontroliramo ribu. Sad već znam da je gofić u điru, a to pokazuje i plavobijeli obris gofa okrenutog na bok 10 m ispod broda. Skidam olovo čuvar i nastavljam dizati ribu, na površini rukom uzimam predvez i ubacujem u brod dobro zakačenog gofa od 3,2 kg. Ovaj će biti za dobru gradeladu s ekipom. U slijedećem prolazu, 10 metara dalje, starome na štapu udara novi gofić, isto grize poluneodlučno. U biti to samo tako izgleda, on je zgrabio lignju i počeo plivati s njom naprijed. Opet kontra, savijanje štapa, proklizavanje, pumpanje. Štap vrlo precizno umara ribu i “prati“ situaciju, poseban se gušt ovako igrati. Treba se malo naviknuti na skidanje olova čuvara i na baratanje štapom kad je riba na površini pod brodom, ali ima svoje čari. Još nam je jedan zubati razbojnik kasnije skinuo lignju, tako da je Cedros osjetio gofa ali i zubaca na sekundu. Mogu priznati da je lov štapom zabavan i ima svojih prednosti i draži. Ono za što također koristim ovaj štap je i za lov veće plave ribe pri putnoj brzini od oko 6,5 čvorova kad se premještam između udaljenijih pozicija ili moram prevaliti veći put. Guštao sam u izvlačenju više luceva od 0,8 do 1,5 kg, a nekidan sam imao i udar tune koja se nakon 30-ak izvučenih metara otkačila s varalice na koju nije bila dobro zakačena. Oduševilo me u tih par sekundi brzog izvlačenja najlona kako se ponašala rola, kako je tiho ali pravilno otpuštala metre upredenice, a i štap se jako lijepo savijao pružajući otpor i umarajući ribu s druge strane. Znači li to da napuštam tradicionalni lov rukom? Nipošto, hemingwayski način borbe s beštijama s krvavim rukama je moja ljubav, to mi nijedan štap neće zamijeniti. Al činjenica je da malo promjene dobro dođe radi zabave. Svakako ću izvještavati o novim ulovima i situacijama u lovu s ovim štapom i rolom. Za sada sam jako zadovoljan ovim Okuminim kompletom, treba još vidjeti što će pokazati vrijeme. Još moram otići na žirje po kakvog orhana! I za kraj, nemojte me krivo shvatiti, ne mislim da je ovo najbolji i najkvalitetniji komplet, nikako, nego samo mislim da je omjerom cijene i kvalitete best buy za prosječnog ribolovca koji ne visi po moru 200 dana godišnje nego izlazi kad mu posao dozvoli vikendima ako je prognoza povoljna. Drugo, ne mislim da su jigging štapovi apsolutno najbolji za tešku panulu, niti za panulivanje. Međutim, ako baš morate uziti štap koji može zadovoljiti više atraktivnih disiplina (i ne želite kupovati 3 različita štapa), tu je neki kompromis upravo jigging štap čiju upotrebu samo treba malo prilagoditi specifičnim tehnikama.


Sva prava pridržana. All rights reserved. Copyright © 2012 - 2013 Marin Huzjak

zadar boat