Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Udičarenje

Biološki odgovor Tune na sportsko rekreacijski ribolov ulovi i pusti

Jedno nedavno istraživanje za Hrvatski savez za sportski ribolov, proveo je Institut u Splitu pod nazivom „Biološki odgovor tune na sportsko rekreacijski ribolov ulovi i pusti“ koje je poslužilo kao preporuka za natjecanja u big game ribolovu. Zaključak je da je moguće pustiti tune uz veliki stupanj preživljavanja, ali da bi broj preživjelih bio veći potrebno je držati se određenih pravila. 

Opširnije...

Štap i rola za inchiku

1thČesto me ljudi pitaju da im preporučim nekakav komplet za inchiku i light jigging tehnike, koje su tehnike u zadnjih nekoliko godina postale vrlo popularne, što zbog dinamičnosti i zanimljivosti, što zbog ostvarenih ulova. Evo nekoliko kompleta koje uspješno koristim, pa ih mogu preporučiti. Što se tiče štapova, koristim 3 različita prema njihovoj jačini (i duljini), ovisno o dubini i težini inchiku varalice koju koristim, kao i o ciljanoj lovini. 

Opširnije...

Kako uspješno loviti arbune na kraju zime

gArbun je riba jata i rijetko se kada odlučuje za samotarski život. A i kad se to dogodi to ne traje dugo, već se u kratkom vremenu združi s još jednim takvim novopečenim samotarom ili se jednostavno pridruži prvom jatu na koje naiđe. U pravilu bira generacijski slične ribe tako da jato čine jedinke manje-više jednake veličine. To je važan podatak, jer se nakon izvlačenja prvog arbunamože se očekivati da su i ostali koji bi se mogli uloviti na toj poziciji sličnih gabarita. Naravno, iznenađenja uvijek postoje, a stara poslovica govori

Opširnije...

Odmet i upredenica

gNajlon ili upredenica? Netko je za jedno, netko za drugo a netko koristi i jedno i drugo. Uglavnom, u ovom članku se ne ćemo baviti usporedbama nego ćemo u kratkim crtama pokušati objasniti jedan jednostavan sistem sa upredenicom za lov na odmet s kraja. 2 su osnovna razloga zbog čega se ribolovci odlučuju na upredenicu; dalji izbačaj i bolji kontakt sa ribom (i kod poteza i kod kontre). Ako k tome dodamo kako je upredenica puno trajnija od najlona

Opširnije...

Ekipa "Gabori" iz Solina pobjednici su drugog Orada kupa

fEkipa "Gabori" iz Solina, u kojoj su bili Ante Glavinić i Jack Ruda, pobjednici su drugog Orada kupa koji se u subotu, 8. listopada održao u Kalima. Na drugome je mjestu ekipa "Praktičnog ribolova" iz Zagreba s Ivom Begovićem i Aleksandrom Žmarom, a na treće mjesto plasirala se ekipa "Hot orada" iz Zagreba za koju su se natjecali Karlo Pobi i Marijan Matanović. U natjecanju su sudjelovale 24 ekipe, dvostruko više nego prošle godine, od Poreča, Umaga, Rijeke, Zadra

Opširnije...

Fratri u kurentu


fFratar je jedna od najtraženijih i najcjenjenijih riba koje se mogu loviti udicom i to nikako nije bez razloga. Temperament i borbenost koju pokazuje tijekom lova i izvlačenja uz izrazito visoku kulinarsku vrijednost stavlja ga u sam vrh udičarima zanimljivih vrsta. Fratra nalazimo uzduž cijelog obalnog pojasa na svim dnima no najbrojniji je nad hridinastim i škrapavim dnom na dubinama od 5 do 20 metara.

Opširnije...

Spinning i sabiki za šaruna

1thŠarun je pravi predator koji će se lakomo baciti na sve što mu se učini jestivim i dovoljno pokretnim. U obalnom sportskom ribolovu se najčešće lovi sporadično, u prvom redu kančenicom i omecima raznih konstrukcija, dok ga samo rijetki pasionirani spinneri love varalicom. Stoga se kančenica za lov šaruna zapravo uopće ni ne razlikuje od kančenice namijenjene ostaloj ribi tako da neke posebne specifikacije ne postoje. 

Opširnije...

Lov komarče s kraja

1wSvi savjeti i smjernice koje se ovdje navode su napisane iz osobnih iskustava. Shodno tome, možda se neki savjeti i činjenice baš i neće slagati s literaturom ili sa savjetima onih koji već desetljećima provode vrijeme uz more, ali jednostavno nastojimo prenijeti ona iskustva koja trenutno doživljavamo. Imajte na umu da između samih ribolovaca s velikih iskustvom postoje razlike u načinu lova, a ono što je najbolje za Vas ćete saznati kad steknete neko svoje iskustvo.

Opširnije...

Lagana panula za gušt – 2. dio

1thPolako s pergi, ranja, ušata i iglica, čiji smo lov opisali u prvom dijelu ovog članka, dolazimo do ozbiljnije lovine na laganu panulu, a to su skuše, lokarde, šaruni, palamide, brancini, te manji zubaci, feluni i lice. Vrlo zanimljiva, dinamična a često i puna adrenalina je panula za manje plave predatore. Tu spadaju uglavnom šarun, skuša i lokarda, koji se zbog sličnog načina života love više manje istom panulom. Sve tri navedene vrste vole pučinu i otvoreno more....

Opširnije...

Lagana panula za gušt – 1. dio

g11Nije sve u tunama, zubacima, gofovima... do tog stupnja ribolovnog iskustva s grabežljivcima treba prijeći dalek put, krenuti polako, stepenicu po stepenicu i puno sati provesti u bezuspješnom lovu. A lagana panula je idealna tehnika s kojom se brzo upoznaje more i život u njemu. Sjećam se svoje prve ribe ulovljene na panulu, tamo negdje u ljeto poslije 4. razreda osnovne škole. Ubrzo me ćaća počeo voditi sobom na brancine.

Opširnije...

Stranica 1 od 6