Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Odmet i upredenica

u1Najlon ili upredenica? Netko je za jedno, netko za drugo a netko koristi i jedno i drugo. Uglavnom, u ovom članku se ne ćemo baviti usporedbama nego ćemo u kratkim crtama pokušati objasniti jedan jednostavan sistem sa upredenicom za lov na odmet s kraja. 2 su osnovna razloga zbog čega se ribolovci odlučuju na upredenicu; dalji izbačaj i bolji kontakt sa ribom (i kod poteza i kod kontre). Ako k tome dodamo kako je upredenica puno trajnija od najlona (naravno ako se kvalitetno odabere i adekvatno koristi), toplo je preporučamo ;)

Odabir upredenice je prvi i gotovo najbitniji korak u cijeloj ovoj priči. Prije svega, bitno je napomenuti da je kvalitetna upredenica jako skupa, nekada i desetak puta skuplja od najlona. U dobrom dijelu slučajeva prilikom prelaska sa najlona, ribolovci kupuju manje kvalitetne i manje poznate marke upredenica uz izliku “idem probati pa ako mi se svidi kupit ću bolju”. Uglavnom ostanu razočarani, sve upredenice stave u isti koš i nastave loviti sa najlonom. Ono što ćemo vam mi predložiti je novija generacija 8 nitnih upredenica s kojima su se riješili neki problemi starijih generacija (manje su “bučne” prolaskom kroz vodilice, ne upijaju more, otporniji na abraziju, veća nosivost, duža trajnost…). Detaljnije o upredenicama ćemo u nekim od naših slijedećih članaka. Bilo kako bilo, nakon što smo namotali upredenicu na špulu, vrijeme je za shock leader. Shock leader nam treba iz nekoliko razloga a prvi od njih je što nam služi kod zabačaja. Naime, budući da upredenica nema istezanja, zabacivanje težih olova na veće daljine izravno sa nje bi moglo biti pogubno za naš štap i za naš prst :)

u2Duljina shock leadera koja nam je potrebna je između 10 i 15 metara. U novije vrijeme sve više je zastupljen konusni shock leader koji se prodaje u pakiranju 10 komada od 15 metara. Konusni shock leader je na jednoj strani tanji a na drugoj deblji. Onaj koji ćemo vam savjetovati je šta je na jednoj strani 0,26 a na drugoj 0,57. Preporučamo i da ga malo otkinete sa tanje strane, da na vezu sa upredenicom bude na otprilike 0,30. Zašto baš konusni? Čvor na upredenici i shock leaderu će biti tanji a to će nam omogućiti dalji izbačaj i što manji kontakt čvora sa vodilicama na štapu. Naravno, možete koristiti i standardni shock leader, ali će vam čvor u tom slučaju biti puno deblji.

Drugi osnovni razlog zašto koristimo shock leader je da on bude taj koji će nakon zabačaja biti u dodiru sa morskim dnom. Budući da su upredenice manje otpornije na abraziju od najlona, shock leader je izrađen da umjesto nje “trpi” takve stvari. Postoji nekoliko načina za vezanje upredenice i shock leadera a mi vam svakako preporučujemo FG čvor. Osim što ima izuzetno dobru nosivost, jako je tanak i gotovo nam ne će smetati prilikom zabačaja dok prolazi kroz vodilice, što je od izuzetne važnosti kada govorimo o zabacivanju teških olova na veliku daljinu. Kako vezati FG čvor možete pogledati na našem Youtube kanalu.

Ostatak sistema (od kraja shock leadera) je isti kao što koristite sa najlonom. Klizno olovo, kopča, fluorokarbonski predvez i udica. Jedino što je bitno napomenuti da olovo ne stavljate izravno na shock leader nego ka povežete sa nekim “lead clipom”. Postoji još mnogo finesa i detalja a njih ćete savladati sa iskustvom. Za kraj, donosimo vam grafički prikaz cijelog sistema.

shema