Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Tehnike

Lov na kirnje - gdje, kada i kako? - 1. dio

1Među podvodnim ribolovcima ulov kirnje, a osobito velikog primjerka smatra se posebnim uspjehom i nosi veliku dozu emocija. Nije manje cijenjena ni na tanjuru, kako zbog veličine i posebnosti ulova, tako i zbog čvrstog bijelog mesa, posebice prikladnog za brudete i juhe. Dobri majstori kuhinje napraviti će od nje posebnu deliciju ispod peke ili na gradelima. Zbog manje učestalosti na Sjevernom Jadranu, ribolovci iz tih krajeva još je i više cijene i svrstavaju među najtraženije lovine

Opširnije...

Proljetni lov orade šuljanjem

1stOvo je jedno od najbogatijih doba u godini što se tiče ribe u plitkom moru, stoga ga treba iskoristiti na najbolji mogući način a to je ribolovom. Čak i ako ste početnik koji do sada nije imao puno uspjeha u ovom sportu radije otiđite ove dane na more nego čekati ljeto, gužve, buku i slične popratne sadržaje koji nas ribolovce previše ne raduju. Ribe kao da su već davno naučile da ljetno razdoblje nije najpogodnije za njihovo obitavanje u plitkom obalnom pojasu pa su sada navalile na hranu dok im je vrijeme.

Opširnije...

Salpa - vegetarijanac na meti podvodnog ribolovca

rZa salpu se, generalno, misli da je to riba slabije kvalitete, žilavog i bezukusnog mesa, riba koja ne može dugo držati svježinu. Zato se i na ribarnicama daju povoljnije od ostale ribe a u restoranskoj ponudi je gotovo i nema. No ima iznimaka, postoje mjesta u Dalmaciji posebice južnog jadranskih otoka u kojima je salpa cijenjena i tražena vrsta, gdje će stanovnici radije odabrati zalogaj salpe nego najkvalitetnije oborite ribe. Mnogi taj fenomen različitosti ukusa pronalaze u tradiciji lova u tim krajevima

Opširnije...

Kako ribe „vide“ nas?

gŠto rade podvodni ribolovci u hladnim zimskim danima? Zašto nam prvo ne padne na pamet kako sigurno planiraju sutrašnji ribolov, nego prvo što pomislimo da oni s mora na zimskom suncu ili oni na kontinentu u nekom kafiću pričaju ribarske priče o lovu i ulovima. Vječna tema između podvodnih ribolovaca bila je i biti će – kako nadmudriti i uloviti ribu? Da li smo ikad pomislili što sada ribe misle o nama ili kako će one nadmudriti nas. Zato nam se nametnula tema da iz našeg neznanstvenog kuta

Opširnije...

Tabinja

tTabinja je riba koja bi u Hrvatskoj trebala biti puno cjenjenija nego što po cijeni je. Ne samo da joj je cijena dosta niska nego joj je i ugled dosta niži od prosječnih riba našeg mora. U Italiji je recimo tabinja jedna od skupljih riba na njihovim tržnicama. Koji je razlog te podcijenjenosti ove ribe kod nas? Moguće je da njezin izgled ne mami previše, možda ima dosta mekano meso pa naši ljudi po tradiciji ne žele takvo ili se pak radi o slabijem poznavanju ribljih vrsta.

Opširnije...

Crvolov

dNajčešće prilikom korištenja ove tehnike crvolovci suočavaju sa problemom pronalaska rupe. Najbolji način da pronađete svoje prve rupe je da vam netko tko već zna prepoznati rupu pokaže uživo par rupa, nakon toga već znate kako bi one trebale izgledati vizualno. Možete i tragati sa znakovima poput oglođanih spužvi, crvljeg izmeta pa nakon toga pretpostavkom da se u blizini nalazi ulaz pretražiti usku okolinu. Ako vam je potraga za rupom naporna možete upotrijebiti i sljedeći TIP

Opširnije...

Kako ugodnije preroniti zimu?

fNa žalost mnogih ljubitelja mora koji užicima smatraju vrućinu, kupanje, sunčanje pa i ronjenje i ribolov u ugodnim temperaturama ovo zimsko razdoblje sigurno nije najatraktivnije. Naime Jadransko more nalazi se daleko od ugodnih temperatura koje u ovo doba godine pružaju neke tropske ili južne lokacije ali sa druge strane nije toliko ni hladno kao sjeverna mora i oceani. Ljudi koji nisu ribolovni fanatici najčešće su osjetljivi na svaku sitnicu pa će ribolov prakticirati samo u ljetnom razdoblju

Opširnije...

Kad orade polude

1thVeć polako u more su počeli ulaziti najhrabriji lovci i najveći entuzijasti. Sezona lubina počela je i uskoro će doživjeti svoj vrhunac, ali sezona orada još nije završila, a završit će jako brzo, zato treba brzo odlučiti otići što prije na more i uživati u ovoj ribi dok se još može. Majka priroda odredila je da orade za svoj mrijest odabiru kraj jeseni, vrijeme kada je hrana koju jedu najmasnija. Ribolovci će primijetiti da se u ovo doba orade puno više hrane srdelama a pogotovo lignjama.

Opširnije...

Šuljanje

qNajčešće se za podvodni ribolov kaže da se riba lovi ronjenjem na dah, no postoji i tehnika u kojoj se ne treba zaranjati već se riba može dočekati ili joj se prikradati i dok dišemo. To je naravno tehnika šuljanja uz obalu. Većina ribljih vrsta, koje se love na ovakav način, hrane se u obalnom pojasu pa im je dio mozga koncentriran upravo na tu aktivnost. Ovo je možda najlakša tehnika podvodnog ribolova.

Opširnije...

Lica - Podvodni ribolovac protiv predatora

1Šum mora u daljini jedino je što me moglo odvratiti da dignem glavu i bacim pogled tamo daleko prema pučini dok sam još kao dijete sa tunjicom u ruci muku mučio pokušavajući uhvatiti pokojeg šparića sa lokalnog porta. More bi se iz bonace u čas zamreškalo, a iglice bi iskakanjem iz mora odavale poziciju i nekoliko desetaka metara dugačkog jata.Od tih vremena pa do danas stvari su se poprilično promijenile; ribe je sve manje, friži na rukama i licu sve više, za dane na moru sa tunjom u ruci nema se vremena, ali ipak lica se svako malo nađe na stolu.

Opširnije...

Stranica 1 od 3