Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Kad orade polude


5Već polako u more su počeli ulaziti najhrabriji lovci i najveći entuzijasti. Sezona lubina počela je i uskoro će doživjeti svoj vrhunac, ali sezona orada još nije završila, a završit će jako brzo, zato treba brzo odlučiti otići što prije na more i uživati u ovoj ribi dok se još može. Majka priroda odredila je da orade za svoj mrijest odabiru kraj jeseni, vrijeme kada je hrana koju jedu najmasnija. Ribolovci će primijetiti da se u ovo doba orade puno više hrane srdelama a pogotovo lignjama.Sada se velike ženke primiču obalnom pojasu te stvaraju gusta jata u koja se priključe nadobudni mužjaci. Ženke su obično ribe veće od 60 deka a mužjaci manji no uvijek se nađe neka riba koja ima je van pravila. Takvom primjerku spol je vjerojatno određen prisustvom oradi suprotnog spola koje je sretala tijekom godine jer ako je na području manjak ženki onda zašto se ne pretvorit u ženku. U obalnom pojasu istodobno pojavljuje se velik broj liganja čije im meso pomaže da im ikra bude zdravija te da usprkos razmnožavanju ostane zalihe za izdržati zimu. Orade su sada agresivnije i napadaju pokretne mete poput liganja i riba, isto što rade istaknutiji predatori (zubatac) pa se orade love i panulama na živi mamac. Sve što znate o lovu na orade sada je za 50 % olakšano njezinom aktivnošću u reproduktivnom ciklusu. Orade se sada love ponajviše na šuljanje dok se hrane ili na čeku dok se drže jata koje iščekuje rasplod.

Tehnike za ovo doba godine

6Šuljanje je tehnika sa kojom se uvijek lovilo najviše orada, ali i najveći primjerci. Na čeku se rijetko ulovi orada veća od recimo 2 kg dok se šuljanjem to dogodi puno redovitije. O šuljanju na oradu napisano je puno tekstova. Lov šuljanjem u ovo doba godine je gotovo identičan proljetnom i ljetnom, loviti ćemo ih na isti način jedino će ih biti malo više i duže će se hraniti jer moraju sakupiti puno veću zalihu hrane. Zato je sada lakše uhvatiti oradu jer imamo puno više prilike za uspješan hitac. Na čeku je situacija sada puno drugačija od ostatka godine. Prije bi oradu uočili negdje u daljini i ona bi bila jako oprezna, i ako čeka nije bila pogođena rijetko bi prosječnom podvodnom ribolovcu dala priliku za uspješan hitac. Sada na čeku dolazi nerijetko ne samo jedna nego i cijelo jato orada, puno su hrabrije i približiti će se bliže roniocu čak i ako zaklon nije najbolje odabran. Naravno neće se riba nabijati sama na strijelu, i dalje će jato biti oprezno pa će u nekom momentu stati ili usporiti. Treba napraviti dosta dužu čeku. Ono što nam orada u ostalom dijelu godine ne bi nikad dozvolila je približiti se istoj ribi u sljedećoj čeki. Jednom kada pobjegne pobjegla je jako daleko. Orade u ovo doba ostaju u blizini i moguće ih je vidjeti u narednih nekoliko čeka na gotovo istom mjestu. To je njihovo mjesto gdje će se vjerojatno pariti i neće se udaljiti daleko od njega osim kada se odlaze hraniti. Zato kada ugledate jato ne radite nikakve nervozne pokrete i imat će te priliku i u drugim zaronima, a po meni još je bolje probati nekoliko puta te se odmaknuti bar sat vremena od lokacije i onda se vratiti ponovno.

Lokacija

2Kada se priča o lokacijama ljudi obično traže da se objasni specifičnost lokacije na kojoj se skupljaju velika jata orade. Nažalost to je teško objasnit osim ako vam ne kaže točnu lokaciju na karti ili pokaže prstom. Prepoznati specifičnosti je nemoguće jer su to mjesta koja su sasvim slična okolnom području na kojem se iz nekog razloga ne zadržavaju. Zaranjajte na ravna područja uz obalu, obratite pozornost na prolaze između otočića, ravnije brakove i isturene obale. Dubina na kojom obitavaju može biti nešto manja od 10 metara pa na dublje. Jedno od najvažnijih pravila ako želite zaštititi orade je da otkrivenu lokaciju ne kažete baš nikome. Jer kada se te lokacije dohvati netko tko tu vidi isključivo tisuće kuna u mreži, pozdravite se oradama. Temperatura mora ne smije biti preniska jer će se onda premjestiti ili dublje ili na drugo mjesto. Često su područja gdje se tijekom ljeta zadržavao veći broj orada, poput uskih kanala obalnog područja sada prazna i orade su migrirale na toplije područje. Ako im je migracija u dalje krajeve predaleka onda će se mrijestiti ranije. Na jugu će se mrijestiti puno kasnije nego na sjeveru jer se more ne hladi tako brzo. Na najjužnijoj županiji moći će se sretati jata orada i početkom zime. Kolege iz Grčke i Španjolske hvale se ulovima oradi sredinom zime što bi mnogima u hrvatskoj bio san jer sezona praktički traje cijelu godina.

Puške

1Moramo biti jako oprezni prilikom odabira puške jer orade se ne ponašaju jednako na svim terenima. Primjerice jednom sam na otoku Pagu susreo jato koje se ponašalo skroz neobično i mogao sam ih sa svojim lukavstvom loviti i sa najkraćom puškom, dok neka jata u okolici Šolte i dalje ne prilaze onaj najveći domet pa je bolje loviti sa snažnijim puškama. Puške dužine 90 do 110 su ionako puške za sve namjene, posebice puška 90 cm sa jednim jačim laštikom. Ja bi prije uzeo tu kraću pušku iz razloga što je ovo doba kada moramo loviti na šuljanje i na čeku istodobno a more i nije pretežno bistro nakon prvih jačih kiša i oluja. Ako se odlučimo isključivo na čeku u bistrijem moru onda možemo uzeti i neku dužu ili možda pušku na dva laštika. Pogotovo ako znate da se u jatu nalaze one velike grdosije koje stoje u pozadini jata i zahtijevaju strijelu veće mase. Nemojte biti nesigurni kada se približi jato i izdvojite jedan primjerak u trenutku dok vam se jato približava, pratite kretnje tog primjerka i ulovite ga jer ako budete odabirali koju će te loviti dok su orade oko vas to najčešće završi ili promašajem ili propuštenom prilikom. Kada vam se približi jato orada odaberite prvu pravu i ne žalite što vam je u pozadini jata bila neka veća riba jer ovo je njihovo razdoblje i trebamo biti sretni što će ribe obaviti svoj posao da nam pruže lovno zadovoljstvo novim generacijama orada.


Život orade

10Većina ribolovaca nije nikada vidjela oradu manju od 15 cm pa se pitaju kako je to moguće. Nije ih lako susresti iz razloga što male orade ne žive na područjima gdje se zadržavaju veće. Male orade vole velike plićake bogate izvorima pitke vode, riječna ušća i muljevite krajeve bogate morskim cvjetnicama. Na takvim mjestima more je obično mutno pa nitko ne roni, ne viđaju se sa obale a i ne grizu na udicu. Osim toga lov je na takvim mjestima uglavnom zabranjen a sad znate i razlog zašto je to dobra stvar. Zamislite da netko tu povuče migavicu, sve orade koje bi trebale jednog dana otići u lovna područja bi nestale. Nažalost i dalje ima onih koji zagrađuju takva mjesta mrežama, bucaju lupaju i polove veliku količinu sitnih oradi. Nakon dvije godine orade se sele u nova područja, a to je cijeli Jadran. Gotovo da nema terena na kojemu ne živi orada. Možemo ih naći i na udaljenim otocima poput Sveca i Sušca, Palagruže, te na mnogim brakovima koji se nalaze u blizini obale. Prelaze i veće dubine u svojoj migracijama. Nakon treće godine života teška je prosječno oko 0.3-0.4 kg . U toplijim morima i prije dosegne tu veličinu. Naša uzgajališta oradi zbog toga imaju duže razdoblje uzgoja, pa s time i veće troškove, nego primjerice uzgajališta u Grčkoj, no navodno je zbog toga naša orada kvalitetnija. Kada su veće ne rastu ništa brže pa možete samo zamisliti koliko su stare orade od recimo 7-8 kg iako ne postoji pisano pravilo da će sve orade narasti do te veličine. Orada može narasti jako velika, usudio bih se reći do 10 kg. Postoje i priče o oradama od 12 kg. Iako je broj velikih oradi sve manji zbog nikad većeg ribolovnog napora, ipak broj malih oradi do kilograma je jako velik, ponajviše zahvaljujući marikulturi i „njihovom“ poribljavanju koje su uvelike popravile stanje ove ribe u našem moru. Sama orada bi se mogla puno češće poribljavati jer njezina proizvodnja je uz lubina jedna od najlakših od svih riba. Zbog uvoza oradi radi marikulture i njihovog miješanja sa našom jadranskom danas u Jadranu ne obitavaju genetski iste orade kao i prije. No s obzirom da orade nemaju neke značajne razlike u ponašanju i načinu života za sada nema znatnih pokazatelja o tome kako je to miješanje utjecalo na sveukupni život u Jadranu.

Orade također imaju i godišnji ciklus koji im odgovara sa metabolizmom. Pošto je zimi more prilično hladno orade nisu aktivne i uglavnom nastanjuju dublje dijelove obale gdje se more sporije hladilo. Početkom proljeća griju se najplići dijelovi i tada u plićak dolaze i orade. Postoji izreka „u po marča sipa i komarča“ no bliža istini bi bila izreka u po travnja, čak i krajem travnja s obzirom da se more ne grije znatnije u ožujku, pa se i orada rijetko ulovi u tom mjesecu. Cijeli topliji dio godine orade se intezivno hrane no najviše ipak krajem ljeta i početkom jeseni kada je more toplo u svim slojevima.

Etika lova

3Nekad „davno“ postojao je lovostaj na orade i on se maknuo u sred sezone mrijesta. Naravno, lovostaj je postojao samo u Hrvatskoj. Namjerno ili ne ali dana kada je ukinut lovostaj počelo je do tada neviđeni lov neselektivnim alatima. Sportski ribolov, nikada nije mogao loviti ni približno toliko orada koliko love alati poput mreža plivarica i potegača pa i parangala. Radi se o tonama ribe koje veličinom nerijetko prelaze i 8 kg. Najčešće se pohvata cijelo jato a one preostale dožive veliki stres te ne odrade svoju reproduktivnu funkciju do kraja. Nigdje u zakonu ne postoji namjenski lov orade sa alatima već se one love sa mrežama koje se koriste za lov neke druge ribe i orada se tretira kao slučajni ulov. No međutim mnogi zbog toga trljaju ruke dok tone i tone orada gube bitku a sa sobom vuku i buduće generacije s obzirom da se to odvija točno u mrijestu. Jasno je da je ovo rupa u zakonu, koja se lako može zakrpati kad bi se imalo volje ali se to ne čini. Svakim danom čuju se neke nove vijesti, kraj zadarske luke 3 tone, kraj Rovinja 5 tona, u Šibenskom kanalu 3 tone. Riba se brumaje, ronioci pregledavaju gdje se zadržavaju jata, velik je novac u igri. I tako iz godine u godinu ljudi svi samo pričaju o tome, međusobno se žale i kukaju, bune se ali nitko ništa ne poduzima. Ne samo to nego velika količina orada spusti cijenu ribe pa ostali ribari moraju prodavati doslovno u pola cijene. Mi kao sportski ribolovci dio smo morske priče i imamo pravo na određene interese a oni sigurno nisu da se love tone i tone oradi u mrijestu.

Jeste li znali?

graphOrada je vrsta koja ima jako puno raznolikih narodnih imena koja se i danas upotrebljavaju u raznim krajevima naše obale. Moguće je da ćete doći iz jednog kraja hrvatske u drugi gdje će vam govoriti o istoj ribi a vi nećete znati. Osim toga u križaljkama često puta vidim da se traži neki drugi naziv orade. Znanstvenog je naziva Sparus aurata a u nas je zovu Orada u raznim dijelovima, poput riječkog akvatorija i šibenskog akvatorija, Oroda po Istarskom dijalektu, Komarča u Splitskom području i nekim drugim dijelovima, Skomarča na Korčuli, Lovrata na Pelješcu i podvelebitskom području, Ovrata na jugu, Podlanica u zadarskom akvatoriju. Jedan od najpoznatijih je i pridjev kraljica kojeg ribolovci često izgovaraju, zubatac je car a orada kraljica.