Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Lagana panula za gušt – 2. dio

Polako s pergi, ranja, ušata i iglica, čiji smo lov opisali u prvom dijelu ovog članka, dolazimo do ozbiljnije lovine na laganu panulu, a to su skuše, lokarde, šaruni, palamide, brancini, te manji zubaci, feluni i lice.1slika

Plavi trio

Vrlo zanimljiva, dinamična a često i puna adrenalina je panula za manje plave predatore. Tu spadaju uglavnom šarun, skuša i lokarda, koji se zbog sličnog načina života love više manje istom panulom. Dok su skuša i lokarda čiste plave ribe, sa šarunom je priča malo kompliciranija. On je karangid, u istoj skupini s npr. gofom, porodica Carangidae. To su ribe bijelog mesa, dakle u gastronomskom smislu spadaju u bijelu ribu. Međutim, načinom života, šarun bi se mogao svrstati u plavu ribu. Sve tri navedene vrste vole pučinu i otvoreno more, te nisu vezane za određenu vrstu dna. Skupljaju se oko vrhova brakova koji se dižu iz dubine, a šarun jako voli i dublje morske prolaze s dosta korenta. DSC03063Najstariji i vjerojatno najpoznatiji sportski lov ovih vrsta je onaj koji se izvodi turskom panulom ili sabikijem u pola dna. Razlika između sabikija i turske panule je u konceptu lova te vrsti i težini otežanja. Sabiki je u biti inačica vertical jigginga. Lovi se na mjestu spuštajući sistem ispod sebe, povremeno ga zaustavljajući i cimajući u slojevima u kojima očekujemo lovinu, te isto tako vukući ga prema gore. Varalice za sabiki imate kupiti u ama baš svakoj prodavaonici ribolovnog pribora. Najbolje su one manjih dimenzija, bjelkaste s pokojim sjajnim detaljem. Na dnu sistema se vezuje olovo, obično težine od 40-150 grama. Turska panula je po svom konceptu ipak panula. Varalice su iste ili slične kao za sabiki, međutim otežanje je posebno i kudikamo veće. Radi se o velikim olovnicama tipa torpedo - samo ime govori o obliku, težine od 350 pa čak do 1500 grama. Također se stave na dno (kraj) sistema kao u slučaju sa sabikijem, međutim, ne ispušta se okomito iza sebe nego se lagano vuče, brzinom od 1-2 milje kao kod teške panule. Isto se povremeno sistem spušta i diže, kao što se i cima rukom, te se tako pretražuju različiti slojevi na poziciji. Obično se lokarde, skuše i šaruni mogu vidjeti i na sonderu. Tursku panulu po kriteriju otežanja na sistemu ne bi mogli svrstati u lake panule, no ona ipak tu spada zbog ciljane lovine, ribe manjih dimenzija. Međutim oko zalaza sunca, u sumrak i u rano jutro, ove ribe se love laganim panulama na površini. Pošto su na površini plašljivije nego u dubljim slojevima, koristimo nešto tanje najlone, od 0,25 do 0,45 mm debljine.

savagear -_zadar_boat DSC03899 IMG 1649

Zbog istog razloga, a posebno što je ovaj plavi trio osjetljiv na buku i vibracije motora, ispuštamo iza sebe barem 70 metara najlona, pa čak i 100. Tako je varalica dosta udaljena od bruječeg plovila, pa će u trenutku kad stigne do ribe ova već biti relaksirana i ponovo posvećena lovu i traženju hrane. Najbolje love manje varalice od 5-9 centimetara duljine, bjelkastih, srebrnkastih i plavih tonova. Izvrsno sam ih lovio na Rapalin original floating (plivajuća) plave boje (oznaka “B“ - blue), od 5 i 7 cm. Dobro je panulu otežati s nekoliko olovnica ukupne težine do 100 grama na ukupnom razmaku (između prvog i zadnjeg olova) ne duljem od 8 metara. Imam jednu vrlo zanimljivu poziciju na kojoj sam odlično lovio šarune i lokarde, a pogotovo noću po mjesečini. Radi se o izlazu iz jednog tjesnaca prema dubokom moru. Motaju se uvijek tuda, ali dobro grizu samo kad korenat nabija iz prolaza prema dubini. Grizli su vukući varalicu i u korenat i niz korenat. Međutim, bolje je niz korenat, a to se najbolje očituje kad nemaju volju za gristi, jer se jedino niz korent uspije prevariti pokoji primjerak.

Cake prave razliku

DSC08759Tu je yo-zuri pin's minnow u boji red head od 7 centimetara radio lom. Po danu i oko zalaska sunca bi vozio brzinom od 3-4,5 milja, no kako pada noć ta se brzina smanjuje, da bi u noćima sa slabom mjesečinom povlačio varalicu brzinom od samo 2-2,5 milje. Tu ima jedna odlična caka, koja je svugdi primjenjiva u površinskom lovu panulom plave ribe. Obzirom da se navedeni trio boji motora, rastegao bi na poziciji 100-150 metara panule, ugasio motor i pričekao jednu do dvije minute. Tad bi se riba lagano smirila i opet digla uz površinu, a ja bi onda počeo k sebi rukama izvlačiti tunju u kratkim energičnim trzajevima, tako da varalica radi poput lagano ranjenog gavuna koji bježi pred predatorom. S ovom cakom sam znao ludo namlatiti ribu koja se taj dan nije odlučila uloviti. Plava riba je izuzetno jaka i ima karakterističan način borbe. Jako je brza i puno pliva, često pokušava voziti u stranu, ili prestići plovilo iz kojeg lovite. Ono što najviše voli je podvlačiti se pod brod i propelu. Sječam se svoje prve ribe ulovljene na tešku panulu, palamide od blizu 6 kila. Zadnjih 10 metara je uporno pokušavala podvući se ispod gumenjaka a ja sam vozio brzinom od 2-3 milje da bi bio ispred nje. Kad je do nje ostalo još samo 2 metra, naglo i izuzetno brzo se zaletila ispod propele. Naglo sam na penti dao gas do kraja, tako da sam skoro ispao iz gumenjaka, ali sam uspio odlijepiti najlon od propele, valjda u trenutku dok su ga dijelili centimetri od kidanja. S tako brzom vožnjom sam ju uspio iskontrolirati i izmoriti, tako da se niti minutu kasnije našla na suhome. Upravo se kod lova panulom plave ribe najbolje nauči koliko je važno voziti prilikom izvlačenja. Najveća glupost je prilikom drilanja ribe zaustaviti plovilo. Brod se uvijek mora kretati, uvijek biti ispred ribe. Tako ćemo postići jednu vrlo bitnu stvar, a to je da joj varalica ostane uvijek s iste strane usta. Jer ako ribu pustimo da ispod broda divlja po svome, ona će lako mijenjati smjer i varalica će joj “šetati“ po ustima, a tako će se mijenjati kut sile na udicu (ili trokuku) zabijenu u tkivu, pa se riba lako otkači i pobjegne. Bitno je i da se najlon ne prebacuje po čeljusti punoj zubiju s jedne na drugu stranu, jer se tako pila i oštećuje. Mnogi su kapitalci ovako izgubljeni, baš zbog toga što ribolovac nije znao cijelo vrijeme voziti primjerenom brzinom da iskontrolira ribu. Upravo zato ne valja u ribolovu preskakati stepenice, treba korak po korak proći svaku tehniku da bi u onim kraljevskim i najzahtjevnijim znali gubitke svesti na nulu. Zato je lagana panula idealna za upoznavanje ovih osnovnih ali iznimno bitnih stvari. Stoga ne zaboravite da ribu zakačenu panulom morate uvijek izvlačiti u vožnji, do samog kraja.

DSC09899 DSC00704 DSC03546

Palamida

Gore sam se dotakao palamide. Palamida je izuzetno snažna riba, a zbog veličine do koje može narasti spada u velike plave predatore zajedno s tunom, albakorom, lucom i trupcem (rumbac). Panula koja bi bila najmjenjena isključivo palamidi, a pogotovo većim primjercima, teško da bi se mogla nazvati lakom panulom, jer bi se ustvari radilo o srednje teškoj panuli, zbog snažnih materijala, debljeg najlona i veće količine olova. Međutim, na mnogim terenima se love manje palamide do 2 kg, posebno u jesen. Površina mnogih kanala u to vrijeme “kuha“ od brojnih jata manjih palamida koje naganjaju sitnu ribu po površini. One se dosta uspješno mogu loviti lakom panulom i to onakvom gore opisanom za šarune, lokarde i skuše. Pored opisanih varalica, za manje palamide su odlični i manji ragloui do 12 cm duljine, i to ponajviše bijeli, s crvenim leđima po mogućnosti. Tu se jako uspješnom pokazala i obična slamka za sok. Odreže se škarama komadić slamke duljine oko 7-8 centimetara, kroz nju se provuče najlon na čiji se kraj veže mali rampin, koji se za najlonom opet nazad navuče u slamku. S ovako jednostavnom panulom su se postizali fenomenalni rezultati. I opet, kao u slučaju ragloua, najbolja je slamka bijele boje s tankim crvenim crtama. Ponajbolje vrijeme za lov je skroz lagano jugo. Kad lovite palamide, nemojte prolaziti kroz sredinu jata da ga ne razbijete i poplašite ribu, već vozite po samim rubovima jata. U borbi s palamidama ćete dospjeti u više razrede što se tiče učenja kako ribi popuštati da najlon ne pukne.

Otrovna opasnost

DSC08580Pauk iliti ranj je posebno proždrvljiva riba, a tu se zapravo vraćamo na početak ovog teksta. Laganom panulom se ponajviše love žutci koji žive po pijesku u plićem u toplijem dijelu godine. Toliko je nasrtljiv, da se ponekad diže s dna na dubini od 5-6 metara za varalicom na samoj površini. Loviti ranja panulom zaista nije neka mudrost. Potreban je plitki pješćani teren, s dubinom dna od oko 2-4 metra. Napada svakakve varalice, a najbolji su raznorazni vobleri s jakom akcijom. Dobro je opteretiti panulu olovnicama tako da varalica ipak bude bliže dnu. Debljina najlona ne igra ulogu, a nije potrebno ni ispuštati panulu daleko iza sebe, jer ranj nije plašljiv. Napadaju varalicu k'o ludi, međutim slabi su borci. Ali su zato izuzetno opasni zbog otrovnih bodlji na leđima i po jednoj na svakom škržnom poklopcu. Otrov je toliko jak da ako vas ubode u prst vjerojatno če vas cijela ruka do ramena boliti satima. Najbolje ga je prije skidanja s udice umrtviti s par udaraca po glavi tvrdim i tupim predmetom. Pazite, evolucijom je razradio sposobnost da se uvije, izmigolji i ubode. Mnogi su se išli praviti pametni s krpom, kroz koju ih je ranj vrlo jednostavno ubo. Živi ranj je odlična ješka za gofa i zubaca, al to je već ekstreman sport, zbog opasnosti od uboda prilikom nadivanja na predvez teške panule. Od sušene kože ranja se izrađuju izvrsne varalice za lov zubaca i brancina.

Plemenitaši brancin i zubac

Brancin je posebna priča. Ni jedna riba u moru ne prilagođava svoje ponašanje terenu kao on. Susrećemo ga svugdje osim pod strmim liticama. Na svakoj poziciji se lovi drugačije, ono što radi lom na jednoj uopće ne vrijedi na drugoj. Pa čak isti brancin na istom terenu mijenja ponašanje ovisno o dobu godine, pa čak i dobu dana. Lagana panula za brancina je zapravo najsofisticiranija panula, i to ne svojim konstrukcijskim karakteristikama nego činjenicom da je to riba koju je najteže uspješno loviti panulom. Puno više ima uspješnih panulaša na zubace nego na brancine.

IMG 1224 IMG 0925

Zbog toga ću o panuli za brancina posvetiti cijeli jedan veliki tekst, a zasad ću samo reći da se na mnogim ozicijama relativno uspješno može loviti po pličaku panulom namjenjenoj manjoj lici, pergi i ušati. Kad smo već kod predatora “plave krvi“ , za spomenuti je kako se krajem proljeća, ljeti i u ranu jesen mogu laganom panulom loviti i manji zubaci. Obično se radi o primjercima težine do 1,5 kilograma. Lovi se po pličem dijelu ne previše strmih kamenitih puntala, kao i oko malih hridi što vire iz mora, te po vrlo plitkim brakovima, plićevima. Panula je sastavljena od osnove debljine 0,60 mm, po kojoj se stavlja ukupno od 20 do 150 grama olovnica, ovisno o poziciji. Predvez debljine 0,40-0,50 milimetara dug je oko 10 metara. Varalice su ponajbolje one što imitiraju skušu ili ciplića, duljine od 10-15 centimetara. Tu su se jako dobrima pokazali rapalini magnum modeli, ali i plivajući original boje S (shad) većih dimenzija, od 11 cm na gore. Nikako ne smijem izostaviti yo-zuri umjetnu plastično-silikonsku lignju. Lovi se brzinom od 3,5 milja, tamo gdje je dno od 4 - 9 metara duboko, obavezno kamenito prošarano flekama posidonije. Povremeno će vas iznenaditi i veći zubac, kojeg je lako izgubiti jer je izuzetno snažan pa mu morate popuštati, a on će to iskorisititi da se zavuče u kakav procjep ili će prepilati najlon o oštru škrapu.

Felun i lica

DSC00757Felun je na jugu uobičajeni naziv za manjeg gofa, do 2-2,5 kg. Međutim otkad je interneta i ostalih sredstava brzog informiranja, spomenuti naziv se proširio svuda po Jadranu. Felun i lica su karangidi, u istoj porodici sa šarunom. Izuzetno su snažni, s tim što je lica razmjerno veličini još duplo snažnija od gofa. Feluni se u jesen grupiraju u brojna jata po rubovima kulfa, s tim što u srednjoj i južnoj Dalmaciji ulaze i u unutarnje kanale. Jako su nasrtljivi i lako se love. Potrebno je upozoriti da je gof riba koja naraste u Jadranu ponekad i preko 50 kilograma težine. No to su ipak rijetke jedinke, prosječni gof koji umre prirodnom smrću naraste do 40 kila. No to su izuzetno velike dimenzije, pa bi bilo mudro dopustiti mu da naraste i priušti nam veliko zadovoljstvo u borbi s takvom ribetinom s teškom panulom ili puškom. Zato se suzdržite od uzimanja primjeraka ispod 1 kilograma, jer je to zaista šteta. Gof je zaštićen Naredbom o zaštiti riba i drugih morskih organizama, gdje je kao minimalna lovna mjera navedenena duljina tijela od 45 centimetara. Feluni se u jesen bacaju na raznorazne varalice, ponajviše na voblere koji imitiraju cipliće, gavune, skušice, srdelice itd. Vrlo dobri su i ragloui, bjelkasti i plavkasti. Dok felune nalazimo uglavnom u bistrom moru, i na terenima s jakim korentom, manje lice ćemo nalaziti u mutnom moru s nedovoljno korenta. To su pozicije koje obiluju malim ciplima, omiljenoj hrani nevelike lice. Odlične su raznorazne varalice, no rapalin plivajući original S je u samom vrhu, kao i sve varalice takvog oblika a posebno takve ili slične boje. Manje lice su posebno aktivne u proljeće i početkom jeseni.

Lignja

I panula za lignje spada u lake panule. To je danas možda i najpopularnija panula, iako se njome ne lovi riba. Ustvari tim više, jer lignju svi vole, a sama panula je relativno jednostavna. Uzmete varalicu za lignje rapalu, vežite na 5 metara predveza debljine 0,35 mm. Slijedi zogulin s osnovom debljine 0,50-0,60 mm. Po osnovi nije loše nanizati desetak olovnica od 3 do 6 grama, neposredno do zogulina na spoju s predvezom. U more se ispušta ukupno oko 60 metara panule. Lovi se po uvalama i plitkim puntama uglavnom od 9 do 3 m dubine, i to vukući varalicu brzinom od oko 2,5-3 čvora. Najbolje se lovi u sumrak i svitanje, ali za jake mjesečine dobar lov može potrajati veći dio noći. Najbolje se lovi u kasnu jesen i prvi dio zime.

Nepozvani gosti

DSC03448Brojni su drugi ulovi koji se mogu ostvariti panulom. Od predatora tu se u novije vrijeme puno guraju škaram i strijelka, pa dalje mač, zmijičnjak repaš i lampuga. Ulovi se i riba gušter. Međutim, ono što zna posebno iznenaditi su vrste koje u osnovi nisu predatori. Doživio sam loveći laganom panulom po kraju zaista raznorazne ulove, ponajviše sitne ribe. Tako se na malog pin'sa zna uloviti podlanica. Ulovio sam i kantarića, kanjca, bugvu, fratrića. Kneza sam ulovio u više navrata, a nedavno, loveći brancine na rapalu original floating 11 S sam ulovio velikog mužjaka kneza, skoro duplo dužeg od same varalice (vidi sliku). Jednom sam ulovio i špara na silikonac vlastite izrade, uz jedan zid u prolazu s iznimno jakim korentom. Moguća su i brojna druga iznenađenja. Ono što je bitno naglasiti, je da ćete loveći laganom panulom najbrže učiti o moru (uz podvodni ribolov). Panula je dinamična, tjera vas da vodite računa o više stvari nego u statičnom lovu. Bolje se uočavaju faktori koji utječu na ribolov, sistematizira ih se, uočavaju se pravilnosti, pravila, iznimke od istih. Tako i kad se prešaltate na drugu tehniku ribolova, iskustvo u lakoj panuli je neprocjenjivo i može se jako dobro iskoristiti, npr. u potrazi za velikim zubatim beštijama.

 Sva prava pridržana. All rights reserved. Copyright © 2012-2016 Marin Huzjak

zadar boat