Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Lov komarče s kraja

123Svi savjeti i smjernice koje se ovdje navode su napisane iz osobnih iskustava. Shodno tome, možda se neki savjeti i činjenice baš i neće slagati s literaturom ili sa savjetima onih koji već desetljećima provode vrijeme uz more, ali jednostavno nastojimo prenijeti ona iskustva koja trenutno doživljavamo. Imajte na umu da između samih ribolovaca s velikih iskustvom postoje razlike u načinu lova, a ono što je najbolje za Vas ćete saznati kad steknete neko svoje iskustvo. Usput, čestitamo na odabranom hobiju jer najbolje iskorišteno slobodno vrijeme je ono vrijeme koje provedete uz more.

Vrijeme je za par riječi i o samoj komarči. Komarča (Sparus Aurata), orada, podlanica, lovrata, ovrata ili kako se već sve naziva kraljica riba, je rasprostranjena duž cijele Jadranske obale. Najčešće ćemo je susresti na pjeskovitim i šljunčanim terenima, iako obitava i na svakoj vrsti dna. Dvospolac je, te kad pređe težinu od cca 0,60 kg postaje ženka i kao takva ostaje do kraja života. Čest nadimak koji veća komarča dobiva je “mama” što znači da ako je netko uhvatio “mamu” (ženski rod), uhvatio je veliku komarču :) Hrani se sa svim vrstama školjaka, rakovima i glavonošcima te se isti organizmi najčešće koriste i kao ješka za lov (više u temi o ješkama).

Vrijeme i mjesto lova

12719110 10153900254202230_1430835231401091067_oGeneralno, komarču možete loviti tijekom cijele godine. Temperatura mora je od velike važnosti pri odabiru mjesta lova. Za hladnijih dana, potražite je na malo većoj dubini jer joj je u plićaku prehladno. Dizanjem temperature mora, komarča se primiče kraju pa se samim tim povećava broj lokacija za lov. Velike klimatske promjene koje se događaju na Zemlji znatno utječu na cijeli biljni i životinjski svijet pa tako i na ribe. Često će te čuti od starijih ribara savjete kada se komarča najbolje lovi. Na žalost, 2015. godine će vam ti savjeti jako malo poslužiti. Zato se nemojte čuditi da je uhvatite bilo kad i bilo gdje, da sezona lova počne puno ranije ili da sezona počne kasnije. Jednostavno se naoružajte voljom i strpljenjem, rezultat ne bi trebao izostati. Kako smo napomenuli u uvodnoj riječi, komarča obitava na pjeskovitim i šljunčanim terenima pa ćemo baš takve lokacije odabrati za lov. U današnje doba kada je Internet dostupan svima, na raznim grupama, forumima i portalima ćete lako naići na pokoju sugestiju oko “pošte”. Ako želite istraživati sami, za prvu ruku vam može poslužiti i Google maps aplikacija.

Komarča voli ulaziti u uvale i lučice pa ćete često i na tim lokacija vidjeti nekoga kako lovi. Budući da i nije baš izrazito strašljiva, možete je vidjeti kako bere i čupka školjke s lukobrana. Možete ju loviti u bilo koje doba dana no ako baš možete birati, neka to bude rano ujutro. Ukoliko se to jutro poklopi s dizanjem mora, tim bolje. Generalno, komarča se najbolje lovi u fazi kada se more diže iz oseke u plimu. Razinu mora možete pratiti na stranicama Instituta za oceanografiju i ribarstvo. No, to uvijek i nije pravilo. Autor ovoga članka je svoju najveću komarču uhvatio 15 minuta prije vrhunca oseke. U kasno proljeće i ljeti, dobre rezultate daje noćni ribolov, pogotovo ako ima mjeseca. Isto tako, komarča voli jaku morsku struju (kurenat).234

Štapovi i role

Cijeli jedan priručnik bi se mogao napisati o ovoj temi, no mi ćemo je ipak samo načeti. Najčešće pitanje prilikom kupnje prvog štapa i role je to da im se predloži nešto što je solidno za početnika, bez previše ulaganja i da je jednostavno za transport. To je načelno i ispravno pitanje. Naime, najbolji savjet što vam ja mogu dati je to da na osnovi svog vlastitog iskustva u budućnosti ulažete u opremu?. Dakle, kada jednog dana krenete u ozbiljniju kupovinu, točno morate znati zašto kupujete bolji štap ili bolju rolu. Suludo je odmah na početku ulagati u to, samo zato šta vam je netko rekao da je to puno bolje od onoga šta ste Vi zamislili. Uostalom, to je ipak hobi i svi ga različito koristimo. Netko će na ribolov više puta tjedno, netko mjesečno, a netko jako rijetko. To ćete saznati uskoro :)

stapovi 13118834 10154111103502230_4129425032444595412_n

Moj prvi štap je bio dvodjelni šaranski štap, 3,60 metara i 3,5 lb. Naime, šaranski štapovi su izrazito snažni ali istovremeno i jako osjetljivi, što je više nego dovoljno za lov komarče. Ovakve vrste štapova sam uvijek stavljao ispred teleskopskih štapova ali njihov najveći problem je što im je transportna dužina gotovo 2 metra. Alternativa su teleskopski štapovi dužine od 3,60 do 3,90 metara i njihova transportna dužina je puno manja. Takvi štapovi su ipak češće zastupljeni kod početnika.

Kod odabira role samo je jedno bitno. Kada komarča zagrize i povuče ješku, ne smije osjećati otpor. Za to su zadužene role s baitrunner sustavom (još jedan slučaj kad “posuđujemo” šaranašku opremu). Postoje varijante lova s otpuštenom prednjom kočnicom ili pak otvorenom špulom ali za početak, rola s baitrunnerom (rola sa slobodnim hodom) će sve napraviti za Vas. Cijena jednog ovakvog seta štapa i role ne bi smjela preći 1000 kn, možda čak i manje. Svakako se savjetujte i u lokalnim prodavaonicama ribolovne opreme. Preporučujemo i kupnju stalka za štapove kako bi olakšali lov i čuvali opremu.

Najlon, predvezi, udice, olova

Nakon nabavke štapova i rola, vrijeme je za nabavku ostalog pribora. Tržište vrvi od različitih marki i vrsta najlona. I među najiskusnijima još uvijek ima dilema koji najlon je najbolji, koje debljine itd. Za početak, predlažem najlon debljine između 0,35 i 0,40. Koji najlon i koje boje, to prepuštam Vama na volju. Ta debljina je primjerena za različite vrste terena, a može podnijeti i veću ribu. Ono što je najbitnije u lovu komarče je predvez. Kada smo pričali o rolama, spomenuli smo kako komarča prilikom ugriza ne smije imati nikakav otpor. Shodno tome, na sistemu moramo koristiti klizno olovo kako bi riba nesmetano mogla “povući” ješku, a da pri tom ne osjeća otpor. Olovo se stavi na osnovni najlon koji završava zingulinom. Između zingulina i olova umetnite perlicu. Donji dio predveza se sastoji od fluorocarbonskog najlona i udice. Umjesto fluorocarbona, za početak možete staviti i obični najlon, mrvicu tanji od osnovnog najlona. Obavezno neka bude malo tanji jer je slabije vidljiv i ako dođe do zapinjanja udice o tlo, puknut će on, a ostatak osnovnog najlona i olova, ostat će spašen. Što se udica tiče, preporučam veličine 1/0, 2/0 i 3/0. Osobno, uvijek lovim na 3/0 jer je i ona, ma koliko vam se čini velika, igračka za komarčina usta :)

Capture

Na kraju osnovnog najlona može biti i kopča a na početku fluorocarbona zingulin koji se nakon ješkanja jednostavno zakači na kopču. Dužina fluorocarbona neka ne bude manja od 50 cm.

Ješke

Nabavka ješke za lov komarče ne bi trebao biti problem. Stariji ribari su uvijek govorili kako je odlazak u ribolov najslađi kada bi prvo ulovili ješku pa onda lovili komarču. No, danas su nam ješke izuzetno pristupačne i lako dobavljive pa se ne morate gnjaviti s tim :) Ješkavanje pojedine ješke ćemo prezentirati na našem Youtube kanalu. Evo nekoliko najkorištenijih ješki za lov komarče:

  • bibi
  • veliki morski crv
  • srdela
  • rak
  • škamp
  • volak
  • sipica
  • lignja
  • trp
  • školjke

13162499 10154129456847230_1116597126_n 13180895 10154129456867230_1043936652_n 13162573 10154129456862230_1286909035_n 13219924 10154129456872230_396260173_n

Kako uloviti komarču

Došli smo do zapleta :) Među lovcima na kraljicu, vlada vječito pitanje kada je pravi trenutak za potegnuti? Komarča ne bi bila kraljica da ju je lako uhvatiti. Radi se o vrlo lukavoj ribi koja nekoliko puta prije pravog ugriza pljune i promatra ješku. Ponekad zagrize iz prve ali to su jako rijetki momenti. U tom slučaju, uzme ješku i nosi je pa na taj način čujemo zujanje baitrunnera. Ako ono ne prestaje, slobodno uzmite štap i napravite kontru. No, kako sam već i napisao, to su rijetki slučajevi. Najčešće komarča uzme ješku i odnese je na drugo mjesto i stane. To može biti 20-30 cm ili metar dva. Tad kruži oko plijena, promatra i radi procjenu. Vama je u tom trenutku štap već u rukama. U tom trenutku možemo osjetiti kako pipka ješku, pa ode, pa se opet vrati. To zna trajati i nekoliko minuta. Ukoliko je ne zanima, otići će. Ukoliko joj se svidi, ponovno će uzeti ješku u usta i krenuti. E sada, situacija koja slijedi je individualna te je za procjenu kontre potrebno iskustvo. Neki na to drugo nošenje naprave kontru, a neki ne, ovisno o jačini i o onom osjećaju kojeg ja ne mogu objasniti. Za početak bi bilo dobro, ako je drugo nošenje poprilično dobro, napraviti kontru pa će te na osnovi rezultata u budućnosti uskladiti svoju odluku. Postoje periodi kada komarča grize na način da to jedva primjetite na štapu. U tom slučaju morate biti usredotočeni i procjeniti pravi momenat za kontru.

13181044 10154129452892230_122263207_n 12715885 10153873204102230_8679892235516495693_o

Kontra mora biti jaka. Naime, kako je rekao jedan moj prijatelj, “komarča drobi volke ko’ kokice” što znači da ima izrazito razvijena i snažna usta. Ukoliko smo uspjeli u kačenju, slijedi rasplet :) Komarča će cijelim tijekom izvlačenja nastojati pronaći mjesto za zaklon. Tim će se nastojati zavući iza stijene, u rupu ili bilo koje drugo mjesto kako bi nam se predvez zamotao oko stijene i pukao. U jednom dijelu izvlačenja, komarča krene prema kraju (neiskusni tada misle da im je ispala) nastojeći bez otpora otkačiti udicu. Neposredno prije samog izvlačenja, troši zadnje atome snage kako bi se spasila, naglo mijenjajući smijer. Ovdje morate biti jako oprezni ako oko Vas ima stijena u moru. Ukoliko se radi o većem primjerku, proces izvlačenja može potrajati i nekoliko minuta. Budite jako oprezni i strpljivi, komarču je potrebno dobro izmoriti kako bi je sigurno nasukali ili ubacili u špurtil.

Kultura lova

Ovdje na prvom mjestu spada ulov nedorasle ribe. Svaki pravi i dosljedni ribolovac će nedoraslu ribu vratiti natrag u more. Nedorasle ribe su sve one ribe koje su manje od Zakonski propisanih veličina. Za obavljanje rekreacijskog i športskog ribolova u ribolovnom moru Republike Hrvatske potrebna je dozvola. Istu možete kupiti online na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

ČUVAJTE MORE I OKOLIŠ! Poslije svakog ribolova, mjesto na kojem ste lovili ostavite urednim i čistim. Na žalost, često ćete naići na konzerve, boce, vrećice i razni otpad koji je ostavio neki “ribolovac”, iako to nije pravo ime za njega. Neka vam ne bude teško počistiti to. S tim činom će te se puno bolje osjećati, a i priroda će vas nagraditi, jamčim Vam!

© Hrvoje Jukica - sva prava zadržana.