Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Dubinski bulentin

kokotSam pogled prema daljini na mirno more, bez vjetra i valova, izaziva svima u nama onaj osječaj odlaska na otvoreno more u potrazi za dobrim ulovom i odmorom od svakodnevice. Sam odlazak i plovidba modrim morem pruža onaj osječaj slobode koji nam često nedostaje na poslu od obaveza, kod kuće od žene, zvonjave od mobitela itd... Jedan od načina kao iskoristiti taj rijetki i daleki put je i okušati se u bulentinu, u ovom slučaju dubinskom. Sam ribolov počinje sa pretragom  terena sa sonderom na većim dubinama i udaljenostima večim od nekoliko milja od obale, ali ne nužno. Često se dobar ulov može ostvariti i na pozicijama bliže obali na kojima ste npr. jiggali i rezultati su postali slabiji, ali znate da na tom mjestu ima i mora biti još ribe, samo je potrebno promijeniti tehniku lova. Kod pretrage terena treba usmjeriti pažnju na promjene terena pogotovo na  ravnom morskom dnu gdje možete naići na šporkice tj.terene koji variraju od 1-2 metra u visini gdje će se riba rado zadržavati.

Dubine na kojima obično prakticiram dubinski bulentin su od 60 – 130 metara. Na tim dubinama se manje lovi i uglavnom nema drugih alata kao npr. mreža koje smetaju u ribolovu. Kada ste naišli na traženi teren trebate utvrditi koje se vrste ribe tu mogu uloviti i prema tome odrediti način lova i izabrati opremu. Osobno na takvim dubinama koristim štapove od 1,7 do 2,1 metra po mogučnosti za verticall jigging jer su se pokazali dobri prilikom udaranja kontre i izvlačenja većeg ulova na površinu. Po dolasku na teren spuštam predvez na dno i puštajući se niz kurenat pretraživam teren, to čak zna potrajati i do sat vremena prije nego se odlučim usidriti na jednom mjestu i nastaviti sa lovom.

IMG 0775 IMG 0781 IMG 0788 IMG 0774Sam predvez ne mora biti klasičan, već možete umjesto olova staviti kaburu ili inchiku na kojega se vrlo često uhvate veći primjerci npr. škrpine, kovača, pagra, kokota itd. Osobno imam spremno 20-tak predveza raznih veličina, a najviše koristim najlon 0,60-0,70 mm sa Mustadovim parangalkama br. 12 ili 13 koje su se pokazale žilave i dovoljno jake da izvade ribe do 5 kg!
IMG 0786Upotrebu floroscentnih perlica mogu staviti kao obaveznu prilikom ribolova na tim dubinama. Ono što možete uhvatiti na dubinama može vas zaista iznenaditi, vrlo često na samom dnu na 120 m dubine sam lovio velike lokarde, šnjure, okane, arbune, mole, kovače, škrpine, pagre, ugore, murine, tabinje,  pa čak  hlapove i jastoge na udicu. S vremenom ćete doći do svojih zaključaka i pozicija na kojima možete loviti krupnu divljač, pagre i ono što bi svi željeli barem jednom – dubinsku kirnju. Ukoliko je dubina veća od 100 metara, bilo bi dobro da u brodu imate najmanje još 50% konopa više kako biste se mogli kvalitetno usidriti i po potrebi se navlačiti prema sidru tokom lova.

Najbolje je koristiti sidro od 7-8 kg sa žicama i lancom dugim 2-3 metra na čijem kraju možete vezati i piz od 2-4 kg da biste ga polegli na dno.

IMG 0782 IMG 0789 IMG 0790

Na ovaj način čete biti usidreni i na manje kamenitim terenima i neće vas kurenat prepomjestiti, te u slučaju zapinjanja, lako ćete ga otkačiti od dna. Kao i u svakom ribolovu priprema je najvažnija i to vam je pola ulova. Pri tom mislim na pripremu ješke, najbolje su se pokazale trake od lignje jer ih sitnija riba nemože lako skinuti sa udice i veća riba ima vremena doći na red. Srdela je odlična, doduše malo meka pa ju je potrebno silikonskim koncem učvrstiti ali dobro služi  kao brum kada otpadne sa udice i nemojte je štedjeti, možda se u blizini šeta kakav veći pagar ili kokot. Od druge ješke naveo bih i male sipice tj. bobiće, kozice, muzgavca i totnja ako baš nema svježe lignje.

IMG 0783 IMG 0778 IMG 0779 IMG 0787Nadam se da sam vam barem malo približio ovaj način lova koji je relativno novi i za mene, te da ćete se okušati u dubinskom bulentinu koji vam može pružiti puno doživljaja.