Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Spremni za novu sezonu sipolova

sipaProljeće je pred vratima. Priroda se budi nakon duge zime, koja je na mnoga priobalna mjesta donijela snijeg sa svojim posljednjim naletima. Dani su sve duži topliji, sve okolo počinje pozitivno zračiti. Topliji dani polako ali sigurno podižu temperaturu mora koja počinje privlačiti uz samu obalu broje ribe, sve počinje buktati od života nakon zimske letargije, i pripremu pojedinih riba za mrijest. Pojava tolike brojnosti hrane uzrokuje dolazak iz dubina jednog cijenjenog glavonošca, čiji se glavni lov odvija uglavnom u travnju i svibnju, riječ je naravno o sipi. Sipa, jedini glavonožac univerzalnog imena od sjeverne Istre do krajnjeg juga Dalmacije. Velike oči glavno su obilježje ove predivne i ukusne životinje, 8 krakova, snažan kljun krase osrednje tijelo, koje pliva velikom brzinom zahvaljujući izbacivanjem voda kroz ljevak, koji je smješten na donjoj strani usta.

sipe1Kad  temperatura mora pređe 14 C  počinje pravi lov sipa. za razliku od njene puno poznatije rođakinje lignje, lov sipa se uvelike razlikuje od ostalih oblika lova na glavonošce. Za uspješan lov sipa, potrebno je dobro poznavanje njenih navika i njenih rituala. Sipe vole ulaziti u plitke pješčane uvale, u kojima dubina ne prelazi 15m. Izvori slatke vode im ne smetaju. To vole jer su većinom tokom dana zakopane u pijesku i vrebaju plijen. Osobno sam u dugom nizu godina, koliko je bavim aktivno sipolovom, naučio mnogo o njima, tako da mogu reći da sunčano vrijeme ne utječe negativno na uspješnost lova, niti da je kišovito i tmurno vrijeme imperativ za njihov uspješan lov. Za lov sipa nije imperativ biti u svitanje na poziciji, nego kad se već počinje daniti. Tada uglavnom počinje puhati lagani povjetarac, čiju snagu iskoristimo da nam morska struja nosi čamac po površini, i tako pređemo čitavu uvalu bez korištenja motora uz značajnu uštedu goriva. Tako ˝preoremo˝ određenu uvalu nekoliko puta, te ovisno o ulovu odlučimo promijeniti  poziciju lova, ili ostati još loviti na toj poziciji.

skicaŠto se odabira skosavica tiče, u ˝moru˝ ponude na tržištu, nakon određene doze iskustva odabir postane vrlo jednostavan. Sipama veličina skosavice ne predstavlja nikakvu prepreku, jer i  male sipe napadaju i skaču na skosavice koje su veće od njih. U praksi su mi se pokazale bolje velike skosavice, jer teže sipe padaju s njih. Svaki ribolovac ima svoje naj draže varalice i boje, i zaklinje se da su baš one najbolje. Osobno preferiram velike skosavice od +10 cm, sve sa vanjskim olovom 2.5-3 grama. Šta se tiče odabira boja, za oblačnih i kišovitih dana bolje rade svjetlije nijanse plave i zelene boje, mogu bit i sa sjajnim šljokicama-nije uopće prepreka, često baš to svjetlucanje zna zaintrigirati naše krakate prijateljice. Kod sunčanih dana puno bolje su se pokazale žarke boje: crvena, narančasta, žuta, roza. Sve te boje mogu biti i u svijetlim varijantama, pogotovo kad je vrijeme promjenjivo, i često se izmjenjuju sunce i oblaci.

Sam sistem lova je jednostavan. Što jednostavnije to učinkovitije. Za razliku od lignje koja živi poviše od dna, pa se koriste 2 skosavice, sipe su bentonska vrsta i kao takva čvrsto je vezana za dno. U praksi sam pokušao više puta loviti sa sistemom sa 2 skosavice, i došao do zaključka da to nema smisla, jer sam na količinama od 3.5-4 kg ukupnog ulova sipa, više od 90 % sipa ulovio baš na donju varalicu!

sips ulov

Osobno lovim sistemom na ruku preko motovila, na kojem je namotan najlon promjera 0.40-0.50 mm. Na osnovi  je vezan žigulin sa priključkom na koji se brzo stavit ili zamjeni skosavica, te olovo od 70-100 g. Skosavica mora bit 35-40 cm barem iznad olova, kako ne bi sakupljalo previše prljavštine sa dna. Budite uporni, po potrebi improvizirajte, i rezultat neće izostati! Uostalom, tko vam može platiti predivno popodne provedeno na suncu i moru i još k tome si ulovite vrhunski obrok?                                                                                                                                                                                                                                                                                     Rogi!