Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

6. Dive In kup

dMeđunarodno ekipno natjecanje u podvodnom ribolovu, Dive In kup, šesti se put održalo u subotu, 05. svibnja 2018. u Zadru. Organizator natjecanja, Sportsko ribolovno društvo Harpun iz Zadra, kao ribolovnu zonu odredio je širi akvatorij Rivnja, Sestrunja, Molata i Dugog otoka. Vaganje, proglašenje pobjednika i after party održali su se u Famous Beach&Grill baru na Boriku. Sudjelovalo je 98 natjecatelja podijeljenih u 33 ekipe, pristiglih iz Hrvatske, Italije, Slovenije, San Marina, Crne gore, i Bosne i Hercegovine. Kao i svake godine, mnoge su ekipe stigle tjednima ranije i pregledavale zonu u potrazi za ribom, poglavito talijanske ekipe koje u podvodni ribolov ulažu jako puno.

Kroz razgovor s natjecateljima bilo je teško saznati kakva je zapravo situacija u moru, ima li ribe, da li je mirna ili nervozna, ostaje li u svojim skrovištima ili je stalno u pokretu. 5-6 najjačih ekipa na natjecanju sastavljene su od aktualnih ili bivših državnih, europskih i svjetskih prvaka, i dalje željnih dokazivanja u jakoj konkurenciji. Posebno se to odnosi na ekipu Škarpina Nerezine Daniela Gospića (sedmerostruki državni prvak, europski i svjetski prvak) i Đanija Uhača, višestruke pobjednike kojima je prošle godine ekipa sastavljena od ponajboljih talijanskih ribolovaca zahvaljujući ulovu velike kirnje uzela prvo mjesto. Talijani Psicho Pirats, predvođeni Giacomom de Molom, vratili su se i ove godine odlučni pokazati da pobjeda prošle godine nije bila slučajnost. r U zadarskoj ekipi Dive In Croatia - Periska mlada uzdanica Mate Barešić, u paru s Lukom Fatovićem, već je nekoliko puta dokazao da je jedan od najboljih ribolovaca u Hrvatskoj i da je spreman preuzeti glavnu riječ na domaćim natjecanjima. Ekipa Doktori, sastavljena od prekaljenih ribolovaca Borisa Reinića, Antonia Buratovića i Daria Babića, pokazala je motivaciju i želju kao da su prvi put na natjecanju. Ekipa Strožanac, sastavljena od Stjepka Kesića, Jakova Pavića i mladog Joška Petrova (koji uz Matu Barešića predstavlja budućnost hrvatskog podvodnog ribolova), odlično poznaje ribolovnu zonu i mogu pobijediti svakoga.  Međutim, zbog nestabilnog vremena i oni koji su dobro pripremili teren i proveli mnogo vremena istraživajući nisu mogli sa sigurnošću računati na dobar ulov. Prognoza za subotu bila je lagana kiša u popodnevnim satima, a cijeli dan slab vjetar.
Početak natjecanja označen je točno u 8:00 sati kod otočića Idula. Prve vijesti na kopno stižu već nakon prvih 30-ak minuta - neke ekipe imaju već po nekoliko riba i pokojeg ugora ili murinu. Zanimljivo je bilo gledati taktike koje su ekipe pripremile, jer je organizator u odnosu na prošla natjecanja izmijenio pravila. Uvedene su dvije kategorije riba: riba iz prve kategorije može se uloviti najviše 10 primjeraka po vrsti, a riba iz druge kategorije najviše 3. U prvu kategoriju spadaju ribe poput šarga, podlanice, kavale, škarpine, cipla i salpe, dok su u drugoj kategoriji ribe poput brancina, pica, zubaca, fratra, tabinje, kantra, i drugih. Divljači (ugor, murina, grdobina) se moglo uloviti najviše 2 primjerka ukupno. Cilj ovih izmjena bio je smanjenje ribolovnog pritiska na eko sustav i uvesti dozu neizvjesnosti u konačni ishod natjecanja.
Uskoro stižu informacije da nekoliko ekipa pokušava uloviti kirnju. Ulov jedne kirnje donosi velik broj bodova jer je obično riječ o velikoj ribi, no i ulov je jedan od najtežih u podvodnom ribolovu i oduzima mnogo vremena. Nije preostalo drugo nego pričekati 15:00 sati do kada se ulov mora predati.
DSC 1486Po povratku ekipa, svima je prvo upao u oko ogromni škaram (jadranska barakuda), ulov Stipice Balića iz ekipe Legolas. Riba koja se zaista ne viđa često, a pogotovo ne te veličine. Talijanska ekipa Team Centro Italia donijela je bogatu i raznovrsnu žicu, kao i ekipa Strožanac koja je uz ostalu ribu ulovila i nekoliko lijepih brancina. Dolaskom ekipe Dive In Croatia - Periska nastao je pravi kaos i oduševljenje u publici, jer su Mate Barešić i Luka Fatović nanizali impresivnu žicu na kojoj se posebno isticala škarpina po procjeni preko 2 kilograma i jednako tako velika kavala. Uz drugu ribu koju su ulovili, postalo je jasno da pretendiraju na sam vrh. Ekipa Doktori je također pokazala da misle ozbiljno ispunivši, uz ostalu ribu, kvotu za škrpine - 10 primjeraka od kojih su samo 2 ili 3 bile lakše od kilograma. Prošlogodišnji pobjednici, Psicho Pirats, na vagu su predali bogatu žicu na kojoj su dominirale kavale od oko 2 kilograma, njihov već standardni ulov na ovom natjecanju. Dolazak ekipe Nerezine pokazao je da su glasine o kirnji bile točne - na njihovoj žici nalazila se jedna od otprilike 6 kilograma. Ove su ekipe potvrdile status favorita i bilo je teško procijeniti tko će na kraju uzeti titulu.
Vaga je međutim prevagnula u korist ekipe Škarpina Nerezine - uz kirnju od 6.5 kilograma i pregršt druge ribe, ostvarili su nešto preko 49000 bodova i vratili titulu pobjednika u Hrvatsku. Ulov Mate Barešića i Luke Fatovića iz ekipe Dive In Croatia - Periska donio im je 42000 bodova i drugo mjesto, dok su talijani Psicho Pirats ostvarili 39000 bodova i uzeli broncu. Doktori su svojim šakrpinama oduševili sve prisutne, no ipak nisu mogli dalje od četvrtog mjesta. Ekipa Strožanac zauzela je peto mjesto.
Najvrijedniji ulov bio je spomenuti škaram Stipice Balića težak 6.7 kilograma, dok je najveću ribu donio Daniel Gospić - ugora od 8.5 kilograma.
Najbolje ekipe i natjecatelje nagradili su sponzori natjecanja: zadarska tvrtka za proizvodnju ronilačke opreme Dive In, Humminbird, Granda sub, Sport&camping shop. Svi natjecatelji sudjelovali su i u tomboli i osvojili vrijedne nagrade koje su osigurali Garmin, Arbacommerce, Fost tape, Restoran Kod Stipe, Vinarija Benčić, Rapala, Bleutec i Seahelp. Valja zahvaliti i Turističkoj zajednici grada Zadra, Zadarskoj županiji, i predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović na podršci natjecanju.