Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Kako prepoznati lažni bakalar i kupiti onaj pravi

b251b8688eb4b4a50081Pacifički, grenlandski i atlantski su najčešće vrste bakalara na našem tržištu. No onaj koji najviše volimo na stolovima za Badnjak je atlantski, latinskog naziva Gadus morhua. Zove se još i norveški i arktički. Uoči blagdana obišli smo nekoliko trgovačkih centara. Svi sušeni koje smo našli su tradicionalni, gadus morhua. U Ministarstvu poljoprivrede objašnjavaju da je na deklaracijama obavezno navesti hrvatski trgovački naziv i latinski naziv. Na smrznutom bakalaru Ledo latinski naziv je Pollachius virens, a trgovački naziv kod nas je crna kolja. Na filetima bakalara Pedro latinski naziv je Gadus Macrocephalus. Prema popisu hrvatskih trgovačkih i znanstvenih naziva pojedinih vrsta proizvoda ribarstva, riječ je o pacifičkom bakalaru. Drugi Ledov smrznuti bakalar nosi latinski naziv Gadus morhua.

- Na pakiranju smrznutog bakalara treba pisati latinski naziv Gadus morhua i samo je to pravi bakalar - kaže dr. Tomislav Treer, profesor ribarstva na zagrebačkoj Agronomiji. - Ako piše nešto drugo to je zavaravanje kupaca. Pollachius virens nije bakalar, nego njegov rođak crna kolja. Gadus macrocephalus je pacifički bakalar. To je najbliži rod, no ne i pravi bakalar. I naš oslić je rođak bakalara, pa bi i njega mogli nazvati jadranskim bakalarom, no ne zovemo ga tako - pojasnio je profesor Treer. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je u tijeku akcija označavanja i sljedivosti sušenog bakalara u maloprodaji.

- Ako se utvrdi da navedena vrsta ribe ne odgovara vrsti navedenoj na etiketi u maloprodaji, a što dovodi potrošača u zabludu, inspektor poduzima optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu i donosi rješenje kojim se naređuje zabrana stavljanja na tržište zatečenog lota proizvoda ili prema potrebi, naredbu da se hrana opozove ili povuče - kažu u Ministarstvu i dodaju da su kazne za lažno označavanje od 50.000 do 100.000 kuna.

Bakalar je nekad bio sirotinjska hrana koju su na našu obalu donijeli Mlečani. No zbog velikog ulova cijena mu je u zadnjih nekoliko godina drastično skočila. U našim trgovinama se sušeni bakalari prodaju po cijeni od 180 do čak 280 kuna. Stručnjaci objašnjavaju da pravi, norveški bakalar treba biti duži od 60 centimetara, ravan, plosnat. Crta preko tijela ne bi trebala biti tako izražena.

Mnogi govore da se pravi bakalar prepoznaje po repu koji mora biti u obliku metle, a ne u obliku slova “V”. Svi bakalari imaju intenzivan miris, no pravi miriše jako, ali zdravo, bez arome plijesni. Loš miris može značiti da riba nije dobro osušena. Znalci objašnjavaju da se pravi može prepoznati namakanjem u vodi. On tone, a “kopije” se napuhnu i plivaju na vodi. (24)