Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Čolak je u jednom dahu više od četiri puta preplivao 50-metarski bazen

a797a753ac43bf9cf4f9Hrvatski ronilac na dah Goran Čolak osvojio je posljednjeg dana CMAS Europskoga bazenskog prvenstva koje se održava u Cagliariju još jednu zlatnu medalju, svoju treću na ovom natjecanju, i to u disciplini dinamike s monoperajom s preronjenih 279,39m. Ne znam kako bih vam opisao. Kao da u atletici pobijedite na 100, 200, 400 i 800 metara. Nitko u povijesti ronjenja na dah nije nastupio u četiri discipline, kamoli osvojio medalje, javio se iz Cagliarija Goran Čolak. Sa EP-a u ronjenju na dah Goran se vratio s tri zlata i jednim srebrom. Pomeo je konkurenciju kao Janica Kostelić 2002., kada je u četiri različite discipline osvojila tri zlata i srebro. Zlato je uzeo u dinamici bez peraja, statici (9 minuta, 58 sekundi i 66 stotinki), dinamici s monoperajom, a srebro u dinamici s dvije peraje. S tim da je u dinamici bez peraja postavio svjetski rekord, 205,97 metara. Rekord je bio 200, ali mogao sam i do 220. Imao sam problema s opremom - kaže Goran, koji je za taj rekord pod vodom proveo četiri minute i 15 sekundi. Hrvatska je jedina na Euro došla bez ijednog trenera, pa su se natjecatelji sami snalazili na putu do bazena, lovili su taksije po Italiji. No svejedno su pokorili Europu. Ljudi misle da je pod bazenom ugodno. Uh... Već nakon 30 posto prijeđene dužine počinju muke, a u nogama se laktati počnu skupljati - objasnio je Goran.

Gledao sam Bessonov film “Veliko plavetnilo”, ugasio televizor i otišao s barkom na more. Bacio sam se u more da vidim koliko mogu i shvatio sam da mogu dvostruko više od vršnjaka. Život ronioca na dah obavijen je mistikom, smatra se da su nadnaravnih sposobnosti, pričaju s dupinima.

- Takva je percepcija, ali to je glupost. Nikad nisam ni razgovarao sa sirenom. Ha-ha! Da bi dogurao do najboljeg morao se ostaviti stalnog posla. Životna odluka. - Bio sam zaposlen kao fizioterapeut, radio sam osam sati na dan. Nisam imao vremena za treninge i dao sam otkaz, pa što bude. Bila je to jako rizična odluka. Oko 95 ronilaca odluči se za posao, ja nisam. Danas živim od ronjenja. Može li se živjeti? Ha, može ako ste među najboljima na svijetu. Nije to nogomet i košarka. To vam je kao plivanje, Phelps živi odlično, a ostali?

U svakoj sekundi u bazenu znam na kojem sam metru. Čim sam izronio znao sam da je 205,97. Pa milijardu puta sam ga preronio, otkrio je Čolak To je teško. Nabrijani ste 100 na sat, srce divlja, a morate smanjiti puls. To je oksimoron. Neki na startu rade jogu, mantraju, treći pričaju s psihologom, četvrti vježbaju disanje... Ja se skuliram i spustim u bazen. Čolaka su zvali i bogati šeici da roni u Dubaiju. Došao je, porušio rekorde i dvaput osvojio Range Rover. No ne vozi ih, procedura uvoza je prilično komplicirana. - Kako je pod morem? Kad prođete 30-ak metara, svakih sljedećih deset metara vam je kao da popijete jedan martini. Na Bahamima je jedan ronilac umro. Nije lako kad tako nešto vidite, a znate da morate roniti...