Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Plava pamet za plavo zlato

plava00Na Sveučilištu u Zadru predstavljen je projekt Blue Education for Sustainable Management of Aquatic Resources – BLUE SMART. BLUE SMART je projekt odobren u sklopu natječaja “Blue Careers in Europe” koji je raspisala Izvršna agencija za mala i srednja poduzeća (EASME) u ime Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Glavni je cilj tog projekta stvaranje novih vještina i znanja u sektoru plavog gospodarstva, te povećanje mogućnosti novih poslova sadašnjih i budućih zaposlenika ovog sektora u Zadarskoj županiji. Nositelj navedenog projekta je Sveučilište u Zadru (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu), a partneri su Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA, Cromaris d.d. i WWF Adria.

Sukladno svojim glavnim odrednicama djelovanja, partneri su pronašli zajednički interes i prijavili projekt BLUE SMART. Temeljni cilj tog vrijednog projekta planira se ostvariti kroz dva specifična cilja. Prvi je stvoriti uvjete za osposobljavanje novih generacija studenata i stručnjaka s odgovarajućim znanjima i vještinama koje odgovaraju potrebama plavog sektora. To će biti postignuto kad se u cijelosti stvore preduvjeti za uspostavu diplomskog studija pod nazivom Održivo upravljanje vodenim ekosustavima na Sveučilištu u Zadru. Taj novi diplomski studij planira se pokrenuti već u listopadu 2017. godine, a njegovo izvođenje bit će prilagođeno izvanrednim studentima.

Pročelnica Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu i voditeljica projekta doc. Bosiljka Mustać podsjeća kako Odjel na čijem je čelu trenutno izvodi dva preddiplomska studija: Studij primijenjene ekologije u poljoprivredi i Studij podvodnih znanosti i tehnologija, pa će ovakav novi studij svakako oplemeniti i povećati “ponudu” Sveučilišta u Zadru.

Dr. Slavica Čolak iz poznate tvrtke CROMARIS d.d. naglašava vodeću ulogu te firme u području akvakulture u Republici Hrvatskoj, ali upozorava i na nužnu potrebu kontinuiranog ulaganja u edukaciju, kako već zaposlenih djelatnika tako i osoba koje tek počinju svoju poslovnu karijeru u akvakulturi. Danijel Kanski, savjetnik za ribarstvo iz WWF Adrije, naglašava pak potrebu za održivim upravljanjem ribolovom i odgovornom akvakulturom.

Ana Zubčić predstavila je na Sveučilištu u Zadru AGRRA-u i kontinuirano djelovanje Agencije u održivom razvoju ruralnih područja Zadarske županije. Svi su partneri prilikom izlaganja naglasili nužnost sinergije dionika gospodarskog, znanstvenog, nevladinog i javnog sektora. Upravo će tome, smatraju, pridonijeti drugi specifični cilj projekta, a to je pružiti ljudima koji već rade ili se planiraju zaposliti u plavom sektoru nove potrebne vještine. Taj se cilj namjerava postići izradom posebnog tečaja pod nazivom Osnove dobre prakse u ribarstvu. Bit će otvoren i dostupan svima, a sve zainteresirane osobe moći će mu pristupiti preko online platforme.

Na taj će način stjecati ECVET bodove, koji su prepoznati u čitavoj Europi kao jedan od modela priznavanja cjeloživotnog obrazovanja. Projekt se za sada promovira na društvenim mrežama, a uskoro će biti dostupna i internetska stranica. Također, očekuje se i organiziranje čitavog niza javnih događanja na kojima će biti predstavljene projektne aktivnosti, ali i potencijali plavog gospodarstva te perspektive njegova razvoja. (Slobodna Dalmacija)