Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

26. državno pojedinačno prvenstvo u podvodnom ribolovu

19453028 1250880238354523_3030437461745207988_oU organizaciji Sportskog ribolovnog društva Harpun iz Zadra od 22. do 24. lipnja 2017. održalo se 26. državno pojedinačno prvenstvo u podvodnom ribolovu. Prvi je to put nakon 2004. godine da se smotra najboljih podvodnih ribolovaca u zemlji održala u Zadru, koji, možemo reći, polako postaje centralno mjesto podvodnog ribolova u Hrvatskoj. Kako po snazi natjecanja koja se u njemu održavaju, tako i po proizvodnji podvodno ribolovne opreme, s obzirom da je glavni sponzor natjecanja najveća domaća tvrtka za proizvodnju ronilačke opreme Dive In smještena upravo u Zadru. Uz Dive In, valja se zahvaliti i Humminbirdu koji je osigurao vrijedne nagrade za trojicu prvoplasiranih natjecatelja – Helix 5 SI GPS uređaje. 

Verifikacija natjecatelja, otvorenje, vaganje i proglašenje pobjednika održalo se u Famous Beach&Grill baru na Boriku. Smješten tik uz more i uređen u sportsko-morskom stilu, s 4-metarskim modelom velike bijele psine koji visi s plafona, Famous je idealno mjesto za održavanje ovakvih natjecanja. S obzirom da je riječ i o popularnom mjestu za izlaske i popodnevna druženja, vaganju je oba dana prisustvovalo i mnogo slučajnih namjernika i turista, čime su imali priliku upoznati se s podvodnim ribolovom i vidjeti malo o nečemu o čemu možda i ne znaju mnogo. To je odlično za sam podvodni ribolov i njegovu percepciju u javnosti.
19420397 1250879898354557_202826807169403094_nNastupilo je 17 natjecatelja, a domaćin je kao zone lova odredio šire akvatorije otoka Iža i otoka Sita i Žuta. Kao rezervna zona u slučaju lošeg vremena određena je zona s vanjske strane otoka Ugljana. Srećom, vrijeme je oba dana bilo gotovo idealno tako da su natjecatelji mogli bez problema odraditi pozicije i taktike koje su zamislili.
Prvo dan se lovio otok Iž, uz dio otoka Rave. Ranije, s pregleda te zone, natjecatelji su izvještavali o malo ribe i hladno moru. Doista, riba se na Ižu drži nešto dublje i potrebno je dobro poznavati pozicije da bi se ostvario ulov. Start je dan točno u 9:00 sati s Punta Parde, južne iške punte. Uz nešto jačeg vjetra zamreškano more dalo je nadu da bi se nešto moglo uloviti i u kraju. To se pokazalo točnim pa su uskoro počele stizati informacije da osim očekivanih škrpini mnogi natjecatelji imaju na niskama brancine. Po predaju ulova vidjelo se da je ponajbolju žicu očekivano donio aktualni prvak Daniel Gospić na kojoj su se isticala dva krasna brancina. Impresivnu žicu donio je i Stjepko Kesić koji Danielu već nekoliko godina na državnim prvenstvima stalno puše za vratom. Posebno je oduševio Sandi Peruško iz SRU Marlera Ližnjan, koji je donio kirnju od oko 4-5 kilograma. Vaganje je potvrdilo što se pretpostavljalo – Daniel Gospić s 19270 bodova zauzeo je prvo mjesto, dok je Stjepko Kesić s 15924 boda završio na drugom mjestu. Treće mjesto pripalo je Radoslavu Jakupoviću s 14337 bodova. Kirnja Sandija Peruška težila je 4.390 grama, i uz ostalu ribu donijela mu 13534 boda i četvrto mjesto. Domaća mlada nada Mate Barešić s 11670 bodova zauzeo je peto mjesto.
IMG 3249Drugi dan natjecanja lovila se sitsko-žutska otočna skupina koja je puna malih otočića, hridi, brakova i plićina. Teren je manje zahtjevan za ribolov, more toplije, a zona općenito bogatija ribom nego zona prvog dana. Na dan natjecanja, međutim, morska je struja bila dosta izražena i otežavala natjecateljima koji su pripremili dublje pozicije. Vjetra nije bilo, većinu vremena bila je bonaca kao ulje. Niti pola sata nakon početka natjecanja pristižu informacije da je već ulovljeno 15-20 riba. Uskoro stižu vijesti o ulovljenim zubacima, Sandi Peruško navodno opet ima kirnju, pali su i neki veliki šarzi i velike podlanice, no teško je razlučiti što je od svega toga istina. Po predaju ulova ispostavilo se da Sandi ipak nema kirnju, no ima veliku škrpinu od oko 2 kilograma. Slične škrpine donosi još nekoliko natjecatelja, a lijepe zubace donijeli su Mate Barešić i Joško Petrov. Sve pohvale obojici s obzirom da je riječ o mladoj generaciji lovaca od kojih u budućnosti očekujemo da budu nositelji natjecateljskog podvodnog ribolova u Hrvatskoj. Stjepko Kesić na bogatoj žici ima kirnju sličnih dimenzija kao Sandijeva jučerašnja. Petar Prkić na žici ima nekoliko velikih podlanica, a Slaven Čubrić ulovio je nekoliko šaraga kakvi se ne viđaju svaki dan. Svi nestrpljivo čekamo vaganje da vidimo dali je Stjepko uspio prestići Daniela, i da li je Mate Barešić uspio skočiti s petog mjesta jučer na poziciju koja donosi medalju. Vaganje, kao i dan prije, počinje u 18:30 sati, kad se sunce malo spusti na horizontu i vrućine postanu malo podnošljivije. Prvi ulov koji je zaplijenio pozornost svih prisutnih bio je onaj Petra Prkića, koji je, uz ostalu ribu, ulovio nekoliko zaista lijepih podlanica od 1 do 1.3 kg. Slaven Čubrić donio je žicu na kojoj su se isticala 4 šarga od kojih je najmanji imao gotovo kilogram težine, dok je najveći imao 1.5 kg, riba kakva se zaista ne viđa svaki dan. Najmlađi natjecatatelj, 19-godišnji Joško Petrov ulovio je nekoliko riba, no zubatac od preko 2 kilograma težine je riba koju je potrebno posebno istaknuti. Žica mladog zadranina Mate Barešića bila je bogata vrstama i brojem ulovljenih primjeraka. Vrane, škrpine, podlanice, šarzi, i iznad svega zubatac od 3.9 kilograma donijeli su mu pregršt bodova i dosta razloga za optimizam. Žica Daniela Gospića bila je puna vrana, fratara, škrpini i druge ribe, a našao se i kod njega jedan zubatac nešto lakši od 2 kilograma. Ukupno 26767 bodova čime je postalo jasno da Stjepko Kesić mora stvarno imati dobar ulov da ga stigne. Kirnja koju je ulovio bila je teška 4.1 kg, samo 200 grama lakša od jučerašnje Sandijeve. Uz nju i velik broj primjeraka i vrsta ostvario je 27312 bodova čime je pobjedio drugi dan, ali s premalom razlikom da nadoknadi zaostatak za Danielom od jučer.

IMG 3447

Time je postalo jasno – Daniel Gospić obranio je titulu državnog prvaka i okitio se zlatnom medaljom po sedmi put. Uistinu impresivan uspjeh, potvrdivši još jednom da je riječ o ribolovcu koji pored golemog iskustva posjeduje i neviđen prirodni talent i nos za ribu. Stjepko Kesić se dakle po četvrti put zaredom morao zadovoljiti drugim mjestom, dok je Mate Barešić uspio preskočiti Sandija Peruška i zauzeti treće mjesto. Izuzetan uspjeh za tako mladog lovca.

Capture
Po završetku svečane večere sudac natjecanja Ante Bjažević proglasio je pobjednike, a opunomoćenik Tomislav Milićević zatvorio natjecanje. Nagrade, Helix 5 SI GPS uređaje i Dive In poklon pakete podijelili su predstavnici spoznora. Napomenimo da je Dive In poklon paket, nagradu za najveću ulovljenu ribu, također pokupio Mate Barešić s ugorom od 5.6 kilograma, a nagradu za najvrijedniju ulovljenu ribu, također Dive In poklon paket i paket Laškog piva zaslužio je Sandi Peruško s već spomenutom kirnjom od 4.3 kilograma.