Međunarodno ekipno natjecanje u podvodnom ribolovu, Dive In kup, šesti se put održalo u subotu, 05. svibnja 2018. u Zadru. Organizator natjecanja, Sportsko ribolovno društvo Harpun iz Zadra, kao ribolovnu zonu odredio je širi akvatorij Rivnja, Sestrunja, Molata i Dugog otoka. Vaganje, proglašenje pobjednika i after party održali su se u Famous Beach&Grill baru na Boriku. Sudjelovalo je 98 natj...
Opširnije...U subotu 07. travnja 2018. na zagrebačkom bazenu „Utrine“ u organizaciji Hrvatskog ronilačkog saveza, a pod domaćinstvom DPS „Zagreb“ i Zagrebačkog ronilačkog saveza održano je 14. Prvenstvo Republike Hrvatske u ronjenu na dah ...
Opširnije...Međunarodna konferencija "Otpad u moru - izazovi i rješenja", u organizaciji Davora Škrleca, zastupnika u Europskom parlamentu, koja je jučer održana u Županijskoj komori Split, okupila je brojne domaće i inozemne s...
Opširnije...Od iduće akademske godine 2017./2018. Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru započinje s izvođenjem novog sveučilišnog diplomskog studija pod nazivom "Održivo upravljanje vodenim ekosustavi...
Opširnije...Objavljen je Pravilnik o ribolovnim mogućnostima za ribolov okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom. Navedeni propis sadrži odredbe dosadašnjeg Pravilnika o prostornom i vremenskom ograničenju obavljanja gosp...
Opširnije...Riječ je o sredstvima iz EU fondova i Državnog proračuna, isplaćenima preko Vladine Agencije za plaćanja u poljoprivredi, koja je ujedno zadužena i za kontrolu poljoprivrednika na terenu. U Dalmaciju je otišlo samo ...
Opširnije...Na zadovoljstvo Korčulana, poslije puno godina neodgovarajućih uvjeta za rad ribarnice gradska je uprava konačno riješila spomenuti problem. Grad Korčula svojedobno je pronašao zakupca u tvrtki ECA koji su ug...
Opširnije...Hrvatske i talijanske organizacije okupljene oko projekta Adriatic Recovery Project pozdravljaju odluku Hrvatske da zabrani ribolov u međunarodnim vodama Jabučke kotline. To je jedno od najvažnijih mrijestilišt...
Opširnije...Uhodani tim Lokalne akcijske skupine "Škoji" (LAG) s iskustvom provođenja i korištenja novca iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, prošle godine se odlučio na pokretanje inicijative u ribarst...
Opširnije...Danas je naprosto nemoguće da neko plovilo uđe u hrvatske teritorijalne vode a da policija to ne primijeti. To ne podrazumijeva da policijski brodovi moraju neprestance patrolirati duž cijele granice na moru, što bi...
Opširnije...Na Sveučilištu u Zadru predstavljen je projekt Blue Education for Sustainable Management of Aquatic Resources – BLUE SMART. BLUE SMART je projekt odobren u sklopu natječaja “Blue Careers in Europe” koji je ra...
Opširnije...Fugu (napuhaće) su najotrovnija porodice riba na svijetu koje luče otrov tetrodotoksin,1.250 puta jači od cijanida. Ta smrtonosna bistra supstanca nema okus i miris po kojima bi se mogla prepoznati i odstraniti, a najviše je ima u jetri, bubrezima, predjelu oko reproduktivnih organa te u samoj koži ribe. Međutim, iako vrlo otrovna, fugu riba već stoljećima predstavlja pravi specijalitet japanskih kuhara. Umijeće i iskustvo kuhara jedina je garancija da večera nekome neće biti posljednja u životu, jer protuotrova nema. Nesretna žrtva poslije obroka ostaje paralizirana, ali potpuno svjesna čeka sporu i bolnu smrt, koja će nastupiti zbog gušenja.
Porcija ove ribe košta i do 200 dolara. Cijena ovisi od restorana i vrste fugu ribe – najskuplja i najotrovnija je tora fugu. Oni koji su je jeli i preživjeli to iskustvo, tvrde da je i najukusnija. Međutim, cijena je tako visoka više zbog avanture i neizvjesnosti koju svatko prolazi dok jede fugu, nego zbog njenog okusa. A mušterija nikad dosta, posebno turista izvan Japana.
Fugu danas smiju pripremati samo kuhari koji prođu posebnu višegodišnju obuku i steknu licencu, kao dokaz da su savladali sve potrebne vještine u pripremi. Oni ekstremniji (i najvještiji) ostave sasvim malu količinu otrova, tek toliko da gostu utrnu usne.
Fugu se ponekad može kupiti i na tržnici, ali upravo odatle vreba najveća opasnost. Osobe koje nemaju dovoljno iskustva i koje nisu prošle odgovarajuću obuku, ne bi smjele pripremati ovu ribu jer je tragedija gotovo neminovna. Međutim, takvih primjera ima još uvijek uglavnom zbog neznanja ili zbog želje za eksperimentiranjem i adrenalinom. (Citytime.hr)
U subotu 07. travnja 2018. na zagrebačkom bazenu „Utrine“ u organizaciji Hrvatskog ronilačkog saveza, a pod domaćinstvom DPS „Zagreb“ i Zagrebačkog ronilačkog saveza održano je 14. Prvenstvo Republike Hrvatske u ronjenu na dah u disciplinama dinamika, dinamika bez peraja, dinamika bi-fins i statika po CMAS pravilima. Obzirom na počet...
Opširnije...Svaki pravi ljubitelj podvodog svijeta u vodi se osjeća opušteno i u svakom zaronu u duboko plavetnilo neizmjerno uživa. Za ronioce na dah i podvodne ribolovce dubina je nešto privlačno, osjećaj koji je nemoguće opisati nekome tko ima strah od vode ili dubine. Osjećaj opuštenosti u vodi i uživanja u zaronima najvažniji su faktori ...
Opširnije...