Međunarodno ekipno natjecanje u podvodnom ribolovu, Dive In kup, šesti se put održalo u subotu, 05. svibnja 2018. u Zadru. Organizator natjecanja, Sportsko ribolovno društvo Harpun iz Zadra, kao ribolovnu zonu odredio je širi akvatorij Rivnja, Sestrunja, Molata i Dugog otoka. Vaganje, proglašenje pobjednika i after party održali su se u Famous Beach&Grill baru na Boriku. Sudjelovalo je 98 natj...
Opširnije...U subotu 07. travnja 2018. na zagrebačkom bazenu „Utrine“ u organizaciji Hrvatskog ronilačkog saveza, a pod domaćinstvom DPS „Zagreb“ i Zagrebačkog ronilačkog saveza održano je 14. Prvenstvo Republike Hrvatske u ronjenu na dah ...
Opširnije...Međunarodna konferencija "Otpad u moru - izazovi i rješenja", u organizaciji Davora Škrleca, zastupnika u Europskom parlamentu, koja je jučer održana u Županijskoj komori Split, okupila je brojne domaće i inozemne s...
Opširnije...Od iduće akademske godine 2017./2018. Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru započinje s izvođenjem novog sveučilišnog diplomskog studija pod nazivom "Održivo upravljanje vodenim ekosustavi...
Opširnije...Objavljen je Pravilnik o ribolovnim mogućnostima za ribolov okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom. Navedeni propis sadrži odredbe dosadašnjeg Pravilnika o prostornom i vremenskom ograničenju obavljanja gosp...
Opširnije...Riječ je o sredstvima iz EU fondova i Državnog proračuna, isplaćenima preko Vladine Agencije za plaćanja u poljoprivredi, koja je ujedno zadužena i za kontrolu poljoprivrednika na terenu. U Dalmaciju je otišlo samo ...
Opširnije...Na zadovoljstvo Korčulana, poslije puno godina neodgovarajućih uvjeta za rad ribarnice gradska je uprava konačno riješila spomenuti problem. Grad Korčula svojedobno je pronašao zakupca u tvrtki ECA koji su ug...
Opširnije...Hrvatske i talijanske organizacije okupljene oko projekta Adriatic Recovery Project pozdravljaju odluku Hrvatske da zabrani ribolov u međunarodnim vodama Jabučke kotline. To je jedno od najvažnijih mrijestilišt...
Opširnije...Uhodani tim Lokalne akcijske skupine "Škoji" (LAG) s iskustvom provođenja i korištenja novca iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, prošle godine se odlučio na pokretanje inicijative u ribarst...
Opširnije...Danas je naprosto nemoguće da neko plovilo uđe u hrvatske teritorijalne vode a da policija to ne primijeti. To ne podrazumijeva da policijski brodovi moraju neprestance patrolirati duž cijele granice na moru, što bi...
Opširnije...Na Sveučilištu u Zadru predstavljen je projekt Blue Education for Sustainable Management of Aquatic Resources – BLUE SMART. BLUE SMART je projekt odobren u sklopu natječaja “Blue Careers in Europe” koji je ra...
Opširnije... Na riječkoj ribarnici više se ne može kupiti riba narezena na fete. Do jučer ste, praktički, mogli kupiti narezane velike krupne ribe, a najčešće je bila riječ bila o palamidi, tuni ili morskom psu. Trebale su vam dvije, tri ili samo jedna feta (odrezak). Nema problema, prodavačica je to učinila za čas posla i vi ste imali solidan obrok svježe ribe. No, čini se da su fete postale prošlost i to sve do onog trenutka dok ribarnica ne osigura uvjete za obradu, odnosno, čišćenje ribe. Do tada na domaćicama je da odluče hoće li kupovati velike ribe ili se jednostavno orijentirati na sitnije plodove mora. Veliki ribe nisu jeftine, treba dublje posegnuti u novčanik. Ilustracije, radi kilogram tune (kada je ima) na ribarnici prodaje se uglavnom po 120 kuna (može i više), palamida je oko 60 kuna, a morski pas 100 kuna. Mogu težiti i po nekoliko kilograma.
Ova je novost naljutila mnoge posjetitelje ribarnice. S jedne strane moraju se orijentirati na neku drugu, jeftiniju ribu, a tuna ili palamida ostaje im tek pusta želja budući da će malo tko posegnuti u džep i kupiti nekoliko kilograma tešku ribu. One su isplative jedino ugostiteljima, a najnoviji »riblji biser« samo nas još više učvršćuje na dnu europske ljestvice po konzumaciji ribe, što je za Hrvatsku, kao pomorsko i ribolovno orijentiranu zemlju, prava tragedija.
Da odresci ribe nisu jedini specifikum riječke tržnice najbolje govori i podatak da se na ribarnici već neko vrijeme više ne smije ni čistiti riba. Naime, da bi se na peškariji mogla kupiti očišćena riba svaki prodajni pult trebao bi imati tekuću vodu i prostor za odlaganje otpada (glave, iznutrice). A, na ribarnici postoje svega četiri špine. Iz toga proizlazi da je nemoguće ribu rezati ili čistiti. Stoga – baj, baj očišćenim sipama, mrkačima ili brancinima. Svi ljubitelji ribe i zdrave mediteranske prehrane morat će malo zaprljati svoju kuhinju, a sve ove novosti koje su pogodile ribarnicu zapravo su rezultat usklađivanja hrvatskih propisa s onim europskim.
– Ribarnice su se temeljem novih pravila svojedobno mogle registrirati kao maloprodajna mjesta, znači mjesta gdje se riba samo prodaje i kao mjesta gdje je moguće obraditi odnosno očistiti ribu, saznajemo od Veterinarske inspekcije – područne jedinice Rijeka.
No, jako su bitni higijenski uvjeti, a budući da riječka ribarnica nema uvjeta za to jer svaki prodajni pult nema tekuću vodu, za taj segmet djelatnosti nije se mogla registrirati. Tržnice Rijeka koje imaju koncesiju na ribarnici pokušale su uvesti tekuću vodu, na način da se kopa pod zgrade, ali za to nisu dobile dozvolu Konzervatorskog odjela jer je zgrada zaštićeni spomenik kulture.
To nije nerješiv problem, kažu u veterinarskoj inspekciji, samo treba pronaći način kako uvesti vodu, bez intervencija na zaštićenom objektu odnosno koristići postojeću komunalnu infrastrukturu.
Od direktorice Tržnice Rijeka Sivlije Šubat saznajemo da je već poslan zahtjev Gradu Rijeci za rješavanjem ovog problema, a budući da je riječ o investicijskom zahvatu, za čiju realizaciju nije potrebno osigurati samo financijska sredstva, već izraditi projektnu dokumentaciju, u ovom trenutku Tržnice Rijeka nam nisu mogle dati konkretni termin kada bi to riječki pultovi mogli biti opremljeni novom opremom – tekućom vodom i posudama za riblji otpad.Do tada svim riječkim kupcima ribe ostaje strpljenje, s nadom da će se problem riješiti u što skorije vrijeme, a do tada ili neka traže neku malu tunicu i palamidu ili neka kući treniraju čišćenje ljuski.
(Ljiljana Hlaća/Novi List)
U subotu 07. travnja 2018. na zagrebačkom bazenu „Utrine“ u organizaciji Hrvatskog ronilačkog saveza, a pod domaćinstvom DPS „Zagreb“ i Zagrebačkog ronilačkog saveza održano je 14. Prvenstvo Republike Hrvatske u ronjenu na dah u disciplinama dinamika, dinamika bez peraja, dinamika bi-fins i statika po CMAS pravilima. Obzirom na počet...
Opširnije...Svaki pravi ljubitelj podvodog svijeta u vodi se osjeća opušteno i u svakom zaronu u duboko plavetnilo neizmjerno uživa. Za ronioce na dah i podvodne ribolovce dubina je nešto privlačno, osjećaj koji je nemoguće opisati nekome tko ima strah od vode ili dubine. Osjećaj opuštenosti u vodi i uživanja u zaronima najvažniji su faktori ...
Opširnije...