Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Nikad kraja filozofiji

Pero Ugarković - urednik portala Podvodni.hrzapusten

Je li gof plava riba?

gAko vam se ne da čitati tekst odgovor vam je u zadnjoj rečenici. Tekst moram napisati da objasnim zašto nećete dobiti točan odgovor jer takav odgovor ne postoji. Prije nego odgovorim na pitanje o gofu moram dati odgovor na to što je to plava riba? Odgovor je jednostavan ali nedorečen i nikada neće biti strogo definiran na način da ribe možemo striktno podijeliti u plave i bijele. Jedno od najčešćih pitanja koje me je potaklo da napišem ovaj tekst je ono "Je li gof bijela ili plava riba?

Feluni i njihovi gospodari

1thHtio bi se osvrnuti u ovom blogu ustvari na dvije teme, jednu uvijek aktualnu, već spomenutu, a to je bezobzirni lov feluna, pa i mladih lica (nekako je slično) i drugu trenutno aktualnu, a to je ukidanje odredbe o minimalnoj veličini za gofe. Nedavno je u jednoj grupi na internetu postavljena slika, sa namjerama hvaljenja, na kojoj je ribolovac, ili dva ribolovca, ulovio 20-tak feluna veličine od 80 deka do kilo. Naravno kao i uvijek, reagiram na takav lov i napišem svoj stav,

Kome smetaju vrše?

gtO vršama kao ribolovnom alatu je više-manje sve napisano. Korištenje vrša rašireno je uzduž naše obale i jedan je od tradicionalnih načina ribolova. O vršama nikada nisam čitao ništa više od načina korištenja a na moru sam cijeli život pa bi volio otprilike napisati neko svoje viđenje o ovom alatu. Viđenje koje imam kao osoba koja ga ne koristi ali svakodnevni je svjedok njezinog izlova s obzirom na dug ronilački staž.

Riblja evolucija pod ljudskim utjecajem

sVeć dugi niz godina čuju se priče svih profila ribara, poput: „ima ribe samo je promijenila pozicije“, „riba ne grize kao prije“, „riba je opreznija“,„pozicija je devastirana“, i sve varijacije na tu temu. U svakoj od ovih izjava ima dobra doza istine. Naravno isključivi krivac za sve manje ulova je prelov, no što je sa onim ribama kojih i dalje ima u velikim količinama ali ih se ne može uloviti. Kako to da je nekada riba lovila puno lakše sa gotovo primitivnim priborom a danas te iste vrste koje vidimo na određenoj poziciji ne možemo uloviti. Da li se radi o tome da je riba shvatila odakle joj prijeti opasnost ili je posrijedi nešto drugo?

Problem fotografiranja ulova

qSvi sportski ribolovci imaju želju da im ribolovni doživljaj traje što je duže moguće. Međutim, boraviti na moru ili uz more onoliko koliko bi željeli je nemoguće jer život nije toliko idiličan. Zato stvaramo uspomene, a najbolji način je naravno fotografiranje ulova kojeg smo ostvarili. Na taj način ne samo da smo sebi ostavili trajnu uspomenu na jedan prekrasan dan našeg života, već i drugim ljudima to iskustvo prenosimo predočujući im vizualne dokaze naših trofeja. Fotografijom naš ribolov traje vječno, ali kao i u svemu ostalome, i tu se javljaju razilaženja mišljenja oko fotografiranja i objavljivanja fotografija.