Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Problem fotografiranja ulova

zeljko-jovicSvi sportski ribolovci imaju želju da im ribolovni doživljaj traje što je duže moguće. Međutim, boraviti na moru ili uz more onoliko koliko bi željeli je nemoguće jer život nije toliko idiličan. Zato stvaramo uspomene, a najbolji način je naravno fotografiranje ulova kojeg smo ostvarili. Na taj način ne samo da smo sebi ostavili trajnu uspomenu na jedan prekrasan dan našeg života, već i drugim ljudima to iskustvo prenosimo predočujući im vizualne dokaze naših trofeja. Fotografijom naš ribolov traje vječno, ali kao i u svemu ostalome, i tu se javljaju razilaženja mišljenja oko fotografiranja i objavljivanja fotografija.

Tumačenje slika

Slika vrijedi tisuću riječi, ali pitanje je kojih riječi. Ako autor predoči fotografiju i malo objašnjenje uz nju, onda onoga tko tu fotografiju gleda može navesti na upravo onaj trag koji je autor zamislio. Autori su rijetko takvi, jer više puta prikazuju ulov surovo i bez ikakvih emotivnih i avanturističkih hvalospjeva. Fotografije se često prikazuju kao nabacivanje ribljim mesom koje autor nemilosrdno tamani. Da bi idealizirao sebe, povisio svoj ugled među svojim kolegama, prijateljima i širim pukom, autor fotografija ponosno nabaci više fotografija za koje misli da su prikaz njegovih vještina i uspjeha. Odgovor gledatelja je često u obliku odobrenja i čestitki ako je gledatelj fotografije neki bliski prijatelj ili osoba koja ne zna puno o ribolovu, a češće ljubomorna i osuđujuća reakcija od puka koji osjeća drugačiji način doživljavanja ribolova i koja u mrtvim ribama vidi osiromašenje morskih resursa.

Ribolovni rast

drzavnoJedan od glavnih problema je taj da svakim ribolovnim danom postajemo ribolovci višeg nivoa nego što smo bili. Savladavamo tehnike i skupljamo iskustvo koje nam osigurava sve veće i kvalitetnije trofeje. U početku se zadovoljavamo manjim ribama koje lovimo u većim količinama, tu i tamo skupimo neki veći trofej koji fotografiramo iz svih kuteva. Male ribe nisu interesantne iskusnijim lovcima jer su ispod njihovog ranga, stoga prikazivanje takvih ulova nailazi ili na podsmjeh ili na neodobravanje od strane onih koji očekuju da te ribe narastu veće. U toj situaciji mora doći do razumijevanja, kako od strane iskusnijih kolega koji se moraju sjetiti trenutka kada su i oni nekad davno bili ponosni svojim prvim ulovima, i od strane ribolovaca početnika koji moraju shvatiti da bez objašnjenja svog ribolovnog staža neće naići na odobravanja, a slika će sama po sebi stvoriti krivi dojam.
Prelaskom na viši rang više nas ne zanima fotografiranje sa manjom količinom riba koje nedvojbeno ulovimo, jer nije svaki ribolovni dan uspješan - čak i najboljima. Da bi sačuvali svoj ugled moramo slikati više ribe nego što smo do sada fotografirali i više od onoga što početnici fotografiraju. Sada dolazi do klasičnog problema prikazivanja ribljeg mesa. Kad nas ubode dobar dan na moru, iskoristit ćemo ga i za buduća hvaljenja. Naravno da je uspomena primarni cilj, ali hvaljenje je neizbježno. Moramo se složiti da veća količina ribe na jednom mjestu nije pravi pokazatelj naše etike. Čak i uz jasno objašnjenje može se dogoditi da nećemo izbjeći zavist i osudu takvog ponašanja. Osobe koje fotografiraju veću količinu ribe moraju shvatit da neće naići na odobravanje šire populacije. Osim toga, nerijetko je na slici i više ribe nego što po zakonu smijemo uloviti, pa čak i da imamo objašnjenje kako se radi o nekoliko dana, ili nekoliko ribolovaca, slika je u opticaju i jako malo ljudi će tu poruku uopće pročitati. Prva pomisao svakoga je da se radi o čistom prelovu. Upravo to je ono što osoba koja fotografira veću količinu ribe mora imati na umu ako odluči prikazati svoje uspjehe.

Javna vs. Privatna kolekcija

lubinAko se netko može suzdržati od javnog objavljivanja svojih slika masovnog lova, definitivno će više sačuvati svoj ugled nego u suprotnom. Uspomenu će imati za sebe, one koji razumiju koliko je teško doći do takvog ulova, svoje uže prijatelje, a u javnosti će biti oslobođeni kritiziranja. Ne samo to, nego će i ostali ribolovci, kolege koji sa nama dijele čari istog ribolovnog alata, biti manje na udaru. Ako se npr. jedan panulaš ili podvodni ribolovac kiti sa takvim slikama prelova, onda će i sam alat naići na kritiku šire javnosti jer će nedvojbeno ostaviti utisak da je taj alat poguban za riblji fond. Ako pogledate neke galerije ribolovaca, vidjet će te velike količine mrtve ribe kako leže nepomično i prvi dojam će vam biti da treba nešto poduzeti da se to zaustavi, možda osuditi korištenje tog alata i generalizirati svakoga tko ga koristi. Ribolovni časopisi specijalizirani su za sadržaje sportskog ribolova, a u njemu mora biti dobrih slika koje prate tekst. Htjeli ili ne, slike ostavljaju puno veći utisak od bilo kojeg teksta jer naravno, vrijede tisuću riječi. Svi naši časopisi, internet portali i društvene mreže bave se objavljivanjem sadržaja sportskog ribolova, a one ostale oblike ribolova zaobilaze. Dolazi do jednog udara na čitatelje koji vide sliku za slikom, uspjeh za uspjehom, ribu za ribom. Čitatelji ne vide loše ribolovne dane, sate provedene bez ulova, uzaludne pokušaje i mukotrpno učenje, čitatelji vide preuveličavanje i gotov čin. Do sada se u svim ribolovnim časopisima nije objavilo toliko zubataca koliko je jedan ludar znao uhvatiti u samo jednom danu. Ali te zubace ne vidimo, a zubace na slikama vidimo, mnogobrojne sportske ribolovce na svakom kutu našeg mora vidimo i stvaramo pogrešan dojam. Ma koliko god razumijevanja imali, uvijek će se naći netko tko će to promatrati sa osudom. Taj netko je možda važna osoba koja će imati utjecaja na kreiranje zakonskih ograničenja. Jedna fotografija je možda kap u moru, ali razmislite koliko, jednom lančanom reakcijom može štete donijeti svima.

Par savjeta

Uspomenu je uvijek dobro imati, no ne trebamo slikati jaceru punu mrtve ribe. Probajte izdvojiti nekoliko većih komada i posložiti ih uz neki morski ambijent koji će dodatno aranžirati sliku. Uhvatite ribu koju fotografirate uz osmjeh da se vidi koliko vam je radosti pružila. Naše kolege, ribolovci sa rijeka i jezera love ribu samo da bi je slikali, nakon čega je puštaju. Pokušajte pronaći neke takve fotografije pa ćete vidjeti pravi duh takvog ulova. Imajte na umu da će neke vaše ulove, pogotovo manjih riba drugi kritizirati i pokušajte ih ili ne fotografirati ili fotografirati na način da ta riba ne odaje svoju veličinu. I najvažnije, dobro razmislite na posljedice dijeljenja vaših slika na vas i na ostale kolege koji se bave sportskim ribolovom.