Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Feluni i njihovi gospodari

feluniUloviti ribu za jelo ili za gušt ribolova je zapravo ono zbog čega bi trebali biti na moru ako smo sportski ili rekreativni ribolovci. A ukusna, za mnoge „veća“ i jednostavna riba za uloviti je upravo felun, nezreli gof koji u velikim jatima, posebno krajem ljeta, dolazi uz obalu tražiti hranu. To je razigrana riba, bez straha od ribolovaca, toliko jednostavna za uloviti da ribolov čini smiješnim. U prvim brojevima otvorenog mora bio je članak o lovu feluna, što sam tada smatrao etički neprihvatljivim člankom (i još smatram). Osobno ne lovim felune još iz doba maloljetnosti, i stvarno sam ih imao prilike uloviti bezbroj, razlozi su očiti sami po sebi i samo ih naša vlastita sebičnost može negirati. Drago mi je što i većina mojih poznanika jednako tako razmišlja. To ne znači da se zgrozim kada netko ulovi pokojeg feluna i pojede ga sa obitelji i prijateljima, niti imam ikakvu reakciju na sporadični lov feluna. Čak ću sugerirati  ribolovcima da to naprave ako imaju priliku u određenim situacijama. Ono što mi je problem je ciljani lov na felune u većim količinama koji se događa u svim oblicima ribolova i ljudima koji to pravdaju na sve moguće načine. Lažu sami sebe samo da nađu razlog kako bi vjerovali da rade ispravnu stvar. Argument koji opravdava tako nešto još nisam čuo, a doista sudjelovao sam u stotinjak rasprava sa svim ribolovcima.

felunHtio bi se osvrnuti u ovom blogu ustvari na dvije teme, jednu uvijek aktualnu, već spomenutu, a to je bezobzirni lov feluna, pa i mladih lica (nekako je slično) i drugu trenutno aktualnu, a to je ukidanje odredbe o minimalnoj veličini za gofe. Nedavno je u jednoj grupi na internetu postavljena slika, sa namjerama hvaljenja, na kojoj je ribolovac, ili dva ribolovca, ulovio 20-tak feluna veličine od 80 deka do kilo. Naravno kao i uvijek, reagiram na takav lov i napišem svoj stav, i uvijek dobijem iste argumente za uzvrat. Prvo se moram riješiti insinuacija da vrijeđam nekoga na osobnoj razini, onda idu opravdanja o tome da u moru više nema ribe, tada dolazi klasične papagajske fraza poput „mi nemožemo uništit koliko može jedna koća u jedan dan“, „bilo ih je 100 pa što ako sam uzeo 20“, što više odgovaram kako su ti argumenti logički nevalidni, to su ljudi žešći i najavljuju sve više pohoda na jadne felune, tipična kognitivna disonanca.

lavandino riccioleUvijek sam se pitao što je nekome tko zna loviti ribu uopće izazov u takvom lovu? U podvodnom ribolovu ga gotovo i nema, te ribe se same zabijaju u strijelu, u udičarenju ga mogu razumjeti donekle, jer na Jadranu se ne borimo često sa ribama većima od 1 kg na udici, a tu je C&R. U rekreativnom lovu vršama ionako nikad nisam vidio r od rekreativnog ribolova. Lov vršama je samo skupljanje naivnih riba za one koji vole sve na gotovo. Sve ostale tehnike su tehnike profesionalnog ribolova i ne želim se baviti njima u ovom tekstu jer jasno je da se ciljani lov feluna odnosi na svakoga. Gof na sreću ima tu prirodnu osobinu da brzo raste, pa ajde, za tri godine felun je već spolno zreo i puno ih još uvijek prođe kroz zapreke svoje mladosti, ponajviše što imamo stvarno veliko more u odnosu na broj stanovnika. Osobno ne znam točan razlog zašto je mediteranska odredba o minimalnoj veličini ribe bez feluna, možda negdje postoji formalno objašnjenje, mogu zato nagađati po onome što znam. Naša stara naredba imala je zaštitu gofa od 45 cm (kao da je to nekoga zaustavilo u naumu da lovi manje gofe). Jedna  takva brzorastuća osobina osigurava ribi kakvu takvu nadu za opstankom, što recimo nećemo vidjeti kod vrsta poput hame, jesetre itd. Ali mislim da je pravi razlog ustvari u sljedećem pasusu.

Naravno da se svi intuitivno zgrozimo kada pomislimo da zakon dopušta lov na gofe koji su se tek izlegli, ali mislim da je krajnje vrijeme da prestanemo žugati o dopuštanju lova na manje ribe kao važnom problemu zakonodavstva, jer takvo razmišljanje je jednostavno pogrešno a i prije nas nije zaustavlalo u naumu. Štoviše, loviti ribe svih veličina nužno je za morsku ekologiju. Sve je slikovito objašnjeno u kratkom videu na dnu teksta (ispričavam se na engleskom jeziku), i puno je lakše nego da sada pojašnjavam. Naravno, to ne znači da moramo prestati loviti selektivno veću ribu, uvijek će postojati prilov, loši ribolovni dani i oni ribolovci koji se tek počinju baviti ribolovom pa ne znaju bolje, na nama je da učimo i razvijamo se kako bi bili što selektivniji, a to znači, tražite velikog gofa, pa kad ga nema slobodno uzmite i ispecite feluna ako ste baš gladni ribe, ali ne pretjerujte u ničemu, jer svako pretjerivanje je protivno selektivnosti, samim time i ribolovu koje god kategorije bio!