Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

More

Ribolov u Sjevernome moru i Atlantiku napreduje prema održivosti, prekomjeran izlov u Sredozemnome moru

uRibolov i dalje napreduje prema održivosti na sjeveru i zapadu Europske unije. Moguć je veći izlov ribe, što znači i veće prihode za naše ribare i njihove zajednice. Međutim u Sredozemnome moru i dalje je prisutan ozbiljan problem prekomjernog izlova. Tako poručuje europski povjerenik za pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella u ovogodišnjem izvješću o stanju ribljih stokova i pripremi za određivanje ribolovnih kvota za sljedeće godine.

Opširnije...

Ljudi kamenog doba lovili su jegulje slično kao i današnji čovjek

uArheolozi u južnoj Danskoj otkrili su dokaze da su ljudi kamenog doba lovili jegulje alatima nalik onima koji se danas koriste. Sastoje se od koplja koje se pri vrhu dijeli na tri zasebna kraka šiljka: dva dulja, vanjska koji zarobe jegulju i jedan kraći između njih koji ju probode. Ribolovno koplje, poznato kao ''Leister'', iskopano je tijekom arheoloških istraživanja pri izgradnji potopljenog tunela koji će povezivati njemački otok Fehmarn s danskim otokom Lollandom.

Opširnije...

Iz Europskog fonda za ribarstvo za 26 projekata u akvakulturi dodijeljeno 5 milijuna eura

dZavršen je postupak dodjele potpora iz Europskog fonda za ribarstvo za proizvodne investicije u akvakulturi i to na način da su iskorištena ukupno raspoloživa sredstva. Agencija za plaćanja u poljoprivredi 26 projekata ocijenila je prihvatljivim i bit će im ukupno isplaćeno pet milijuna i deset tisuća eura, od čega iz blagajne EU stiže 3,75 milijuna eura, a državnog proračuna RH 1,25 milijuna eura.

Opširnije...

Talijani najbolji ribolovci rogozničkog natjecanja

jNa prošlotjednom 8. Svjetskom prvenstvu u ribolovu štapom iz usidrene brodice, koje se od 9. do 16. svibnja održalo u Rogoznici, najboljim svjetskim ribolovcima u ovoj disciplini opet su se pokazali talijanski ribolovci. Kao što se i prije samog početka očekivalo, titulu svjetskih klubskih prvaka još jednom su osvojili članovi kluba ‘Lenci Emilliani Tubertini’ koji su svoje znanje i upornost nagradili drugom uzastopnom titulom. Iako su se u sva tri dana držali u samom

Opširnije...

Slovenac prijevarom došao do godišnje dozvole za ribolov

oPolicijski službenici Postaje pomorske policije Pula-Pola proveli su kriminalističko istraživanje nad 64-godišnjim slovenskim državljaninom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo računalne prijevara. Policijski službenici su 15. travnja u jutarnjim satima, kod umaškog rta, zatekli 64-godišnjaka kako obavlja rekreacijski ribolov s godišnjom dozvolom za rekreacijski ribolov. Provedenim istraživanjem utvrđeno je da je slovenski državljanin u rujnu prošle godine

Opširnije...

Cromaris u top 10 svjetskih proizvođača orade i brancina

hZadarski Cromaris privodi kraju izradu mrijestilišta u Ninu koje je vrijedno više od 100 milijuna kuna, što je najveća i najvažnija investicija u tu kompaniju od njezina osnutka 2009., nakon što je Adris grupa u jeku krize s njom spojila preuzeti Cenmar, Bisage, Marimirnu i Marikulturu Istra. Prema riječima predsjednika uprave Gorana Markulina, novo će mrijestilište biti jedno od najvećih za brancin i oradu u Europi. Cromarisu će omogućiti razvoj vlastitih

Opširnije...

Želite li probati pivu od stonske kamenice?

989Leonardo Di Vincenzo, osnivač i vlasnik pivovare ‘Birra del Borgo’, počeo je s ovim poslom 2005. godine. Otvoriti ovakav posao značilo je tada prihvatiti izazov kako god pogledate! Započeo je s idejom talijanskog štiha klasičnim stilovima pive. Italija tada nije imala nikakvu priču o pivi, pa nam je to omogućilo slobodu u inovacijama – kaže u razgovoru za DuList Paolo Bertani, mladi zaposlenik pivovare Birra del Borgo. Ova priča uskoro bi mogla odjeknuti u Hrvatskoj, pa tako i u Dubrovniku,

Opširnije...

Najbolje kamenice na svijetu za vikend u restoranu Bevanda

7» Gourmet priču Opatijske rivijere i Rijeke, tijekom predstojećeg vikenda će, javili su iz Turističke zajednice Grada Opatije, obogatiti i posebna ponuda u opatijskom restoranu Bevanda. Naime, kako saznajemo, od danas, 23. svibnja pa do ponedjeljka, 25. svibnja u ovom će se poznatom restoranu moći probati jedne od najboljih kamenica na svijetu, sparene sa šampanjcima i pjenušcima. – Kamenice koje već petu generaciju proizvodi obitelj Gillardeau

Opširnije...

Europa samo u Neumu može legalno uživati u prstacima

uNajaslađe je zabranjeno voće. Kažu to brojni ljubitelji prstaca, koji se ovom delicijom otkako je zabranjena u Hrvatskoj ali i ostalim zemljama Europske unije jedino mogu zasladiti u Neumu. Izlov prstaca zbog devastacije podmorja strogo je zabranjen i jedino je dopušten u bosanskohercegovčkom teritorijalno moru od Velikog škoja do Kleka. Stoga nije nikakvo čudo kada u Neumu uz magistralu ugledamo natpis prodaja ribe i prstaca ili pak na reklamnim

Opširnije...

Što je atmosferski tlak?

eVremenske prilike tj. različiti tipovi vremena se mijenjaju u skladu sa promjenom atmosferskog (zračnog) tlaka. U meteorologiji je tlak zraka jedna od najbitnijih fizičkih veličina u atmosferi koja se prati. Praćenjem tlaka zraka mi pratimo ponašanje vremena, a uz pomoć njega prognoziramo vrijeme u narednom razdoblju. Atmosferski nam tlak daje uvid u stanje atmosfere. Tlak je značajna veličina u fizici i tehnici, kao što je slučaj i s radom, snagom i energijom.

Opširnije...