Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Iz Europskog fonda za ribarstvo za 26 projekata u akvakulturi dodijeljeno 5 milijuna eura

de41d2c520d3221c874bd51e837a77dcZavršen je postupak dodjele potpora iz Europskog fonda za ribarstvo za proizvodne investicije u akvakulturi i to na način da su iskorištena ukupno raspoloživa sredstva. Agencija za plaćanja u poljoprivredi 26 projekata ocijenila je prihvatljivim i bit će im ukupno isplaćeno pet milijuna i deset tisuća eura, od čega iz blagajne EU stiže 3,75 milijuna eura, a državnog proračuna RH 1,25 milijuna eura. Natječaj je proveden temeljem Operativnog programa za ribarstvo za programsko razdoblje 2007. -2013. koji je izradila Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede. Radi se o ulaganjima u uzgoj riba i školjkaša u moru i u slatkim vodama.

Realizacijom projekata razvijat će se proizvodnja onih uzgojnih vrsta koje posjeduju tržišni potencijal, poticati modernizacija i jačati inovacije. Cilj je poticanje održivog razvoja akvakulture, diversifikacija proizvodnje i integracija uzgajališta u okoliš. Jedna od važnih stavki svakako je i podrška tradicionalnom načinu uzgoja te bolji sustavi zaštite od divljih predatora.

Zbog sve veće potražnje na tržištu za ribom i drugim vodenim organizmima, a s obzirom na trenutni status ribolovnih resursa u svijetu, razvoj ove djelatnosti iznimno je važan. Hrvatska usto raspolaže s golemim neiskorištenim kapacitetima za razvoj akvakulture. (Poslovni)