Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Liga podvodni


Sven Carlin
Vjerojatno nema dugotrajnijeg po vremenu potrebnog za ostvariti ulov i otvorenijeg natjecanja podvodnih ribolovaca nego naša "Liga Podvodni" koja već četvrtu godinu za redom napeto privlači zanimanje natjecatelja, jadranskih podvodnih ribolovaca. Sve je počelo tako što se javila ideja o stvaranju nekog novog koncepta koji će biti prihvatljiv svakome, a ujedno i natjecateljski zanimljiv. Ideja je da se ionako neslužbeno ulovljene ribe, slikaju u vlastitom aranžmanu sa dužinomjerom te uz dokazni predmet prezentiraju široj populaciji. Zbog otvorenosti i transparentnosti nagrađivanju je pridonijelo jako puno ljudi sa svojim osobnim proizvodima poput vina, ulja, kobasica uz naravno one vrjednije nagrade u obliku ronilačkih odijela, peraja i svake godine po dvije drvene puške domaćih proizvođača. Gotovo da nema značajnijeg proizvođača drvenih pušaka koji nije napravio jednu upravo za sudionike naše lige. Fond nagrada nitko nije procjenjivao, ali vjerojatno debelo premašuje 10.000 kuna.

Erik Radin Ferdinand Cicmir Ivo Ucovic Marino Matijas

Svake godine preko pedeset sudionika koji su se odlučili na prezentiranje svog ulova rangira se na tablici koja se postotno preračuna u bodove. Računaju se sve kvalitetnije sparidne vrste osim zubaca, što daje mogućnost dobrog plasmana svim natjecateljima bez obzira na tehniku koju koriste, dubine na kojima love ili lokacije jer sve vrste žive jednako na svim područjima Jadrana. Čak i ribolovci koji nisu zaronili dublje od 5 metara mogu ostvariti dobar rezultat u ovoj ligi jer se sve vrste mogu naći i u plitkom moru.

 

Petar Mardesic Roman Basanic Sven Carlin_-_sarago Vanja Retkovac

Ribe su podijeljene u 5 skupina od kojih svaka daje maksimalnih 100 bodova preračunatih u postotke. Prva skupina Orada - Pagar, druga skupina Pic, treća skupina Šarag, četvrta skupina FratarUšata i peta skupina OvčicaSalpaKantarArbun. Za ostvarit što bolji plasman potrebno je uhvatiti ribu iz svake skupine. Ukoliko se unutar grupe ulovi riba dulja od prethodne, tada se ta nova riba računa u tabeli umijesto kraće.

Aljosa-Cakic Luka Kamenski Bosko Grivic Pero-Ugarkovic

 

Kroz gotovo četiri godine natjecanja ostvareni su kapitalni ulovi riba, no čak i ti kapitalci nekima nisu donijeli pobjedu jer se zbrajaju rezultati iz svake skupine riba. Bilo je tu orada preko 6 kg, piceva i šaraga od skoro 2 kg, kantara i salpi preko 2 kg, no kao najteža riba za uloviti pokazao se fratar koji je inače manjih dimenzija od ostalih, stoga je od ove godine u tu skupinu stavljena i ušata, no svejedno ulovljeno je mnoštvo fratara od preko pola kg težine. Do kraja ovogodišnje lige ostalo je još 2 mjeseca i trenutni poredak je:

 

1. Boško Grivić 450%
2. Daniel Pizentić 407%
3. Sven Carlin 395%Dosadašnji ukupni poreci:

2009.:

1. Ivo Ucović 465%
2. Mario Dodici 451%
3. Pero ugarković 445%


2010.:

1. Sven Carlin 456%
2. Aljoša Čakić 436%
3. Tomislav Milićević 432%


2011.:

1. Marin Jureša 456%
2. Sven Carlin 445%
3. Dejan Drašković 417%