Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Dive In Fest 2015.

2Prvi Dive In Fest održao se 08. i 09. svibnja 2015. u Zadru. Riječ je o manifestaciji koju organizira tvrtka Dive In iz Zadra, specijalizirana za proizvodnju ronilačke opreme od neoprena, a koja ima za cilj promociju Zadra i zadarskog arhipelaga kao vrhunske lokacije za ronilački turizam, i podizanje razine svijesti javnosti o važnosti očuvanja mora kao važnog gospodarskog resursa. Prvi dan manifestacije je stoga bio rezerviran za ekološke akcije u kojima je mogao prisustvovati svatko tko je htio, ali najveći obol dali su ronioci ronilačkog kluba 2 Dive iz Zadra, očistivši podmorje sportske lučice i plaže Jedriličarskog kluba Uskok.
Drugi dio dana bio je edukativnog karaktera, pa je prof. kin. Boris Spajić, instruktor ronjenja iz ronilačkog kluba Submania iz Zagreba održao predavanje o sigurnosti u podvodnom ribolovu, u Vinyl Baru gdje je potom održana verifikacija natjecatelja za sutrašnji dio manifestacije – Dive In kup. Dive In kup međunarodno je natjecanje u podvodnom ribolovu. Dosad je održano 2013. i 2014. godine, no ovogodišnje izdanje donijelo je nekoliko novosti od kojih je najvažnija da natjecanje više nije pojedinačno nego ekipno. Na verifikaciji se pojavilo 98 natjecatelja iz Hrvatske, Italije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore podijeljenjih u 37 ekipa.

3 4


Subota 09. svibnja osvanula je mirna i vedra pa su natjecatelji u ranim jutarnjim satim mirno pripremali brodove i opremu na mulu ispred Jedriličarskog kluba Uskok, gdje će se po završetku lova održati ručak, vaganje, proglašenje pobjednika i dodjela nagrada. Lovna zona bio je akvatorij Dugog otoka i Molata, slična kao i davne 1998. godine kad se u Zadru održalo svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu.

1Pravila natjecanja određuju da riba nosi bodove jedino ako je teža od 400 grama, a divljač jedino ako je teža od 2500 grama. Svaka ekipa smije uloviti maksimalno 10 primjeraka jedne vrste. Ova ograničenja služe kako bi se maksimalno smanjio pritisak na riblji fond i na pojedine vrste. 
Po završetku lova natjecatelji su se prvo okrijepili ručkom kojeg je osigurao organizator, a potom se krenulo s vaganjem. Ulov je bio bogat, a odmah se vidjelo da će se glavna borba voditi između ekipa Škarpina Nerezine, Šuljatora, Rivnja, 4 Dive Teama, i Team OMER-a. Vaga je na kraju pokazala da je pobjeda pripala ekipi Škarpina Nerezine (Daniel Gospić, Livio Fiorentin, Đani Uhač) koja je na nisci punoj kavala, tabinja, šaraga imala između ostalog i ugora od 12.6 kg (koji je bio i najveća riba natjecanja) skupila 38155 bodova. Drugo mjesto zauzela je ekipa 4 Dive Team (Dario Marinov, Stjepko Kesić, Josip Štokov) koja je skupila 35970 bodova, dok su na trećem mjestu završili gosti iz Italije u ekipi Team OMER (Stefano Claut, Roberto Poggioli, Roberto Deiana) s 32600 bodova. Napomenimo da je Roberto Deiana iz trećeplasirane ekipe ujedno ulovio i najvrijedniju ribu natjecanja – kavalu od 2.6 kg.
Po završetku proglašenja pobjednika natjecatelji i gosti uputili su se prema Vinyl Baru gdje se uz tamburaški sastav Zlatni vez druženje i prepričavanje dogodovština s mora nastavilo do dugo u noć.