Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

2. Dive In kup

110. svibnja 2014. godine u Zadru održan je drugi Dive In kup u podvodnom ribolovu. Kao i prošle godine, naglasak je stavljen na druženje a ne na rezultat, pa je tako u opuštenoj atmosferi, uz prekrasno vrijeme, 68 natjecatelja zaronilo u akvatorij zadarskog arhipelaga, točnije od vanjske strane Dugog otoka do sjeverne punte otoka Ista. Natjecatelji su došli iz svih krajeva Hrvatske, ali i Crne Gore, Italije, i Bosne i Hercegovine, čineći ovaj kup međunarodnim, ali u isto vrijeme i najmasovnijim pojedinačnim natjecanjem u podvodnom ribolovu u Hrvatskoj povijesti.  Na natjecanju su sudjelovale i dvije natjecateljice – Kristina Šiprak iz Malog Lošinja i Lidija Vukić iz Crne Gore. Lovilo se od 8:00, a natjecatelji su najkasnije do 15:00 sati morali biti na gatu ispred Jedriličarskog kluba Uskok, gdje se održalo vaganje i popratni program.

3Ulov je prvi predao poznati rapski ribolovac Marijo Badurina, koji je u odnosu na prethodnu godinu pokazao napredak ulovivši nekoliko validnih riba. Malo iza njega pristigao je Ivica Smolić iz Sukošana, vrsni poznavatelj zone lova i iz škrinje vadi podlanicu od, kako će vaga kasnije pokazati, 2.5 kg težine uz nekoliko manjih riba. Uskoro su pristigli i ostali natjecatelji, a posebno su bogate žice donijeli Mate Barešić, Ivica Košta, Daniel Gospić i talijanski natjecatelj Davide Bruni, pa je bilo jasno i prije vaganja da se negdje među tom četvoricom krije pobjednik. Vrijednost ulova Davida Brunia je tim veća što je riječ o lovcu koji ne poznaje zadarski arhipelag i uvjete koji u njemu kao većina ostalih natjecatelja. Istekom 15:00 sati na stolove stiže hrana a gladni natjecatelji uz jelo i osvježenje uz posebno osiguran koktel bar prepričavaju dojmove s mora. DJ Bartol pušta stare disco hitove dok svi nestrpljivo iščekuju vaganje. Pogled na stol s bogatim nagradama koje je osigurala tvrtka Dive In i sponzori poput OVB financijsko-savjetodavne kuće ili podvodnih pušaka Gladiator samo dodatno potpaljuju maštu gledatelja i natjecatelja.

7 8 9Vaganje je potvrdilo ono što se već samo okom dalo naslutiti – Daniel Gospić osvojio je premoćno prvo mjesto. U 58130 bodova ugradio je zubaca od 5.5 kg, kavalu od preko 2 kg, šarga od preko 1 kg, i još mnogo tabinja, škrpini, kantara, vrana, i ostale ribe, postavši po drugi put postao pobjednik Dive In kupa. Drugo mjesto zauzeo je Mate Barešić s 33190 bodova. Iako spada u mlađe natjecatelje, svojim uvjerljivim nastupom pokazao je  veliki potencijal ostavivši za sobom mnoge starije i iskusnije ronioce. Treće mjesto zauzeo je Ivica Košta, tehnikom plitkog šuljanja skupivši 30805 bodova, i to bez ijednog ugora, što je rijetkost na natjecanjima u podvodnom ribolovu, pogotovo kad je riječ o ovako visokom plasmanu. Četvrto mjesto zauzeo je Davide Bruni, donijevši žicu punu murina, kavala, vrana, vrijednu 27515 bodova.
U ženskoj konkurenciji prvo mjesto osvojila je Kristina Šiprak (14. mjesto ukupno), ulovivši veliku kavalu i još nekoliko validnih riba, dok je Lidija Vukić ulovila 3 velika goluba (od kojih je jedan bio i najveća riba natjecanja) i zauzela drugo mjesto (19. mjesto ukupno).

4 6Dok se čekalo službeno proglašenje pobjednika ulovljena riba pronašla je put do velikog lonca u kojemu se spremao brudet za sve okupljene, a Nino Šarin Paky, ponajbolji europski moto stunt vozač potjerao je adrenalin žilama okupljenih, izvodeći vratolomije na motoru koje običnim smrtnicima izgledaju gotovo nestvarno.

5Nakon dodjele nagrada, pojedenog brudeta i popijenih svih koktela, natjecatelji su se okupili u Vinyl baru gdje je upriličen after party. Bend Pacific Bullets pobrinuo se za atmosferu, a lokal za povoljnije cijene pića. Družilo se, slavilo, sklapalo prijateljstva, prepričavalo dogodovštine s mora do dugo u noć. Organizatori su najavili i treći Dive In kup koji će se održati 2015. godine također u Zadru, a koji će biti još veći, bolji i sadržajniji nego ovaj, i zahvalili sponzorima koji su omogućili ovaj: Turisthotel d.d., Vinyl bar, Turistička zajednica Grada Zadra, Arbacommerce d.o.o., Fost Novi d.o.o., Jedriličarski klub Uskok, Zadar Boat, Lila's T-shirt, Vaga servis, Bibich vinarija, Omnia fitness centar, Santa, OVB Croatia, Cafe bar De Loro, Ličilački obrt Slikofas i Euroherc osiguranje d.o.o.