Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Tradicionalni supetarski lignjolov

8288870Ovogodišnji tradicionalni supetarski lignjolov, koji je organizirao Klub za športski ribolov i podvodne djelatnosti "Arbun", ostat će upamćen po rekordnom broju sudionika jer se natjecalo 25 ekipa sa 62 lignjolovca. To je najveće takvo natjecanje na Braču. Nakon četiri i pol sata lova, na morsku površinu izvučeno je 77 liganja koje su težile više od deset kilograma. Objavila je to Klara Bjažević, pod čijim se budnim okom ulov mjerio. Naslov momčadskog pobjednika pripao je ekipi SU-226, koju su činili Vedran Vušković Konturo i Nikša Trebotić, dvojac iskusnih supetarskih ribiča.

– Zbog obveza, u zadnji trenutak smo se prijavili na natjecanje – pojasnio je pobjednički dvojac.

I, eto, nisu pogriješili jer su postali najuspješniji supetarski lignjolovci.

Drugo mjesto pripalo je momčadi "Tornado", a to su bračni par Marijana i Paškvalin Motušić te Mario Motušić, Paškvalinov brat. Taj sastav na gotovo svim natjecanjima u lignjolovu odnosi nagrade.

Braća Đani i Toni Bjažević činili su posadu "Peškadur" i pripalo im je treće mjesto.

Zanimljivo je spomenuti da je vlasnik najvećeg primjerka ulovljene lignje bio najmlađi natjecatelj, šestogodišnji Roko Martinić. On je ulovio pobjednički primjerak lignje težak 0,63 kilograma. Ipak, Roko je priznao da je lignju izvadio na površinu uz obilatu pomoć svog oca Igora.

– Bez pomoći oca ne bih lignju doveo u brod. Uf, da znate kako je bila teška – opisao je svoj susret s trofejnim ulovom mali Igor, koji će ostati zabilježen kao najmlađi pobjednik u pojedinačnoj konkurenciji.

Najuspješnijim lignjolovcima prigodne je nagrade uručio Ive Cvitanić, predsjednik kluba "Arbun". (Ivica Radić/Slobodna Dalmacija)