Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Kali tuna ne smije dovoditi turiste da plivaju s tunama jer zakon to ne poznaje

KALI TUNA_1422256254Zakonska krutost i njegova tumačenja Uprave za ribarstvo zaustavili su projekt u pokušaju tvrtke Kali tuna, koja je pionir uzgoj tuna na Jadranu. Naime, oni su pionirskim putem htjeli otvoriti još jednu dimenziju na svom uzgajalištu, kapaciteta od 500 tona kod otočića Vele Lavdare, gdje bi kavezi s tunama bili turistička atrakcija i nova ponuda izleta na uzgajalište. Osim upoznavanja biologije uzgoja tuna u našem moru, iz Kali tuna su bili spremni gostima omogućiti i plivanje s tunama u posebno dizajniranom, plutajućem i lako uklonjivom objektu (kao s dupinima na Malti....).

Tražili su od Županije dopunu ugovora o koncesiji pomorskog dobra s turističkim gospodarstvom, ali je neće dobiti. Svoj zahtjev su poslali 7. srpnja, u kolovozu je Županija to proslijedila Ministarstvu pomorstva i Ministarstvu poljoprivrede, čija je Uprava za ribarstvo u listopadu rekla odlučno NE.

Pozivaju se na zakon o morskom ribarstvu koji kaže da na koncesioniranom pomorskom dobru za uzgoj ribe ne može biti i turistička djelatnost. Naravno da ne može kad se kreatori zakonskih normi nisu dosjetili svega što život nosi, a kamoli poduzetništva kojim je Kali tuna napravio ribarsku revoluciju na hrvatskom dijelu Jadrana davne 1997. godine. (057info)