Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Vranjički akvarij posao pravi turistički hit: Bit će otvoren i cijele zime

5418330d189942402c00009fGrad Solin se ove sezone može pohvaliti rekordnim turističkim rezultatima kojima je, osim brojnih aktivnosti koje je organizirala Turistička zajednica, zasigurno pridonijelo i otvaranje vranjičkog akvarija. Na površini od 800 metara četvornih smjestila su se 22 akvarija u kojima se nalazi više od 130 različitih ribljih vrsta. - Akvarij je ovogodišnji hit. Do sada je dominirao dubrovački akvarij koji ima oko 60 tisuća litara vode, a ovaj naš ima 420.000 litara. Gotovo je sedam puta veći! S vlasnikom planiramo razgovarati o tome da organiziramo posjete škola. On daje naglasak na školske ekskurzije i na neki način negoduje što ekskurzije odlaze u Španjolsku, Češku ili Grčku kada ovdje imamo Salonu, Dioklecijanovu palaču, akvarij, Vranjaču špilju, a da ne govorimo koliko se pravih destinacija za naše srednjoškolce može naći na području cijele Hrvatske - smatra solinski gradonačelnik, Blaženko Boban.

Iako je Split je bio prvi grad na hrvatskoj obali koji je imao javni akvarij na Institutu na Marjanu, izgubio ga je 1986. godine kada je zatvoren zbog higijensko-sanitarnih razloga. Godišnje ga je posjećivalo između 30 i 40 tisuća građana, a u prvih devet mjeseci 1960. godine pohodilo ga je čak 56 tisuća ljudi. Akvarij u Vranjicu otvoren je početkom svibnja ove godine i vlasnik Kuzma Mariani zadovoljan je brojem posjeta građana i turista.

- Nisam očekivao ništa, ali za prvu godinu smo zadovoljni. Na početku smo imali problema, kasnili smo s otvaranjem gotovo godinu dana, ali za sada smo zadovoljni. Bit ćemo otvoreni cijelu zimu jer nam je hladni pogon najskuplji. Nastojat ćemo organizirati posjete škola, a ideja je i da u Solin dolaze i ekskurzije pa da u sklopu toga učenhici posjete i nas, ali o tome nismo još ništa detaljnije razgovarali - zaključuje Mariani. (Ines Brajević/DalmacijaNews)