Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Znanstvenici iz Lošinja u 30 godina sakupili slike 2000 dobrih dupina

1 5U povodu 30. godišnjice Jadranskog projekta dupin i 25 godina Direktive o staništima i programa LIFE Europske Unije, Institut Plavi svijet i Hrvatski prirodoslovni muzej proslavit će u petak Europski dan za zaštitu prirode „Europski Natura 2000 dan“ u Muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju. Kako navode iz lošinjskog Instituta Plavi svijet , prezentacijama tijekom proslave Europskog Natura 2000 dana žele pokazati javnosti kako se zajedničkim snagama svih zainteresiranih strana može doprinijeti uspješnoj zaštiti okoliša. Naglašavaju da su očuvanje biološke raznolikosti, “plavi rast” i održivi turizam temeljen na očuvanom i zdravom okolišu ciljevi i Europske unije i Hrvatske.

Institut Plavi svijet ove godine slavi 30 godina od početka svog najuspješnijeg projekta – Jadranskog projekta dupin, koje je jedno od najdužih istraživanja zajednice dobrih dupina i koje je doprinijelo zakonskoj zaštiti dupina. Uz to, Europska unija ove godine slavi 25 godina od stupanja na snagu Direktive o staništima i mreže zaštićenih područja Natura 2000 te od pokretanja financijskog instrumenta LIFE, kojim se podupiru projekti i aktivnosti zaštite vrsta i okoliša u EU. Europska komisija, zajedno s Europskim parlamentom i Europskim vijećem te Europskim odborom regija proglasila je 21. svibnja Europskim Natura 2000 danom.

Kako ističu iz Plavog svijeta, Jadranski projekt dupin je svojevrsni začetnik istraživanja dupina u Europi i jedno od najdužih kontinuiranih istraživanja jedne rezidentne zajednice dobrih dupina. Naglašavaju da su lošinjski dobri dupini danas prepoznatljivi u cijelom Jadranu te da su podaci prikupljani tijekom 30 godina doprinijeli zakonskoj zaštiti te vrste i uspostavi šest ekoloških Natura 2000 područja , važnih za očuvanje dobrih dupina u Hrvatskoj.

Institut sada istražuje dupine i kitove u cijelom Jadranu, iz tri istraživačke postaje - Lošinj, Murter, Vis, te u suradnji s kolegama u Italiji, Albaniji, Sloveniji i Crnoj Gori. Sada se, ističu, u katalogu dobrih dupina, koji je 1987. imao svega nekoliko desetaka jediniki, nalazi više od 2000 leđnih peraja dobrih dupina iz Jadrana koje je moguće pojedinačno prepoznati.

Iz Plavog svijeta navode da su aktivnosti zaštite prirode temeljene na rezultatima istraživanja dupina na Lošinju i u Jadranu dovele i do organiziranja Dana dupina, manifestacije namijenjene podizanju svijesti javnosti o potrebi zaštite dupina i jadranskog morskog okoliša. Tako će i ove godine u srpnju obilježiti 25. Dan dupina, a dio programa čini pokretanje umjetničke zbirke Instituta Plavi svijet. Na izložbama diljem Hrvatske bit će predstavljena grafička mapa s radovima koje je osam umjetnika (Bašić, Buntak, Dračić, Hraste, Kosanović, Resner, Tomasović, Vernić) poklonilo institutu. Ciklus izložbi počeo je u riječkom Malom salonu u sredini svibnja, a radovi će biti predstavljeni i tijekom proslave u Malom Lošinju.

Hrvatski prirodoslovni muzej kao vodeći partner te Institut Plavi svijet od rujna 2016. zajedno sa sedam partnera iz još pet zemalja Europske unije, provode petogodišnji projekt “Zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske Unije - LIFE Euroturtles” kojeg sufinancira LIFE financijski instrument EU, a provodi se u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Hrvatskom agencijom za okoliš i prirodu. Cilj projekta je utvrditi moguća nova Natura 2000 područja za očuvanje populacije glavate želve u Jadranskom moru te umanjiti antropogeni utjecaj na glavate želve, smanjiti smrtnost morskih kornjača u ribolovnim alatima i motivirati javnosti za sudjelovanje u aktivnostima zaštite morskih kornjača. (Slobodna Dalmacija)