Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Vrša za ribolov - Crotrap

crotrapKao podvodni ribolovac - sportaš, nakon mnogo godina "provedenih" pod morem upoznao sam ponašanja i ćud različitih vrsta ribe. Pokrenuvši 2012 ribarski obrt odmah mi je bilo jasno da su alati koji se mogu naći na tržišu plod tradicije, konzervativizma i da datiraju iz vremena kada se lovilo drugačije (sporiji brodovi, više ribe, slab izbor materijala za izradu, nedostatak zakonske regulative...) te da se ne mogu nositi s potrebama i legislativom modernog ribarstva. Model vrše Crotrap nije došao preko noći. Prvotno sam počeo raditi s vrstom vrša, koje su također bile izrađene po mojoj ideji, no rezultati u ribolovu su bili ispod očekivanih. Za vrijeme eksperimentiranja/ribarenja uvidio sam probleme koje je trebalo riješiti kako bi se postigao što efikasniji oblik. Nakon 5 različitih modela u serijama od po 20-ak komada i nakon nekoliko godina istraživanja i praćenja usljedio je Crotrap, što me stajalo mnogo vremena i novca.

Zašto je to inovacija odnosno što ste napravili drugačije i unaprijedili?


Namjera je bila da se izradi efikasan ribarski alat kod kojeg će biti uklonjeni svi nedostaci koji se javljaju kod postojećih vrša na tržištu, a ti nedostaci su:

1. Neučinkovitost - razlozi neučinkovitosti mogu biti različiti, a navodim neke:
-oblik koji "zbunjuje" ribu, pa riba ne može pronaći put do ulaza u vršu
-nepravilno izrađen vršnjak (ulaz za ribe) kroz kojeg riba može izaći vani ili uopće ne može ući u vršu
-nepravilno postavljena ješka (mamac) pa potencijalan ulov ne treba ući u klopku kako bi došao do hrane

2. Glomaznost - veličina koja onemogućava brzu manipulaciju i rad s većim brojem vrša, što je osobito važno za profesionalce
-postavlja se pitanje volumena prostora za skladištenje na kopnu ili za držanja na plovilu

3. Težina - alat u kojeg je uloženo mnogo materijala je skup alat

4. Komplicirana izvedba - da bi se izradili, složeni alati zahtijevaju više vremena što u konačnici također povećava cijenu gotovog proizvoda

5. Veličina oka i oblik u suprotnosti sa zakonom - za vrijeme nadzora od strane ribarske inspekcije, ribar s nepropisno izrađenom vršom riskira prekršajnu prijavu

5. Ghost fishing - stotine vrša i mreža se gubi ili odbacuje svake godine u Hrvatskom dijelu Jadrana, te tako postaju napuštenim alatima. Iako napušteni, zbog svojih konstrukcijskih svojstava i materijala izrade, ti alati i dalje love ribu, rakove i druge vrste, kao što su kornjače, gnjurci itd.

Dakle, svi ovi nedostaci su kod Crotrap vrše eliminirani, i bilo bi potrebno mnogo vremena i prostora da se opišu i objasne Crotrap rješenja, te način na koji ona funkcioniraju.

crotrap1 crotrap6 crotrap5

Postoji li takav proizvod već na tržištu?

Na tržištu se može pronaći mnogo različitih modela vrša. Međutim, Crotrap je jedinstven po svom obliku i svojim odlkama, te nešto slično ne postoji.

Koja mu je namjena i u kojim industrijama odnosno djelatnostima - tko ga može koristiti?

Vrše, po definiciji Mediteranske uredbe kojom se regulira ribolov na moru, spadaju u klopkaste alate i namijenjene su ribolovu. Uz odgovarajuće dozvole/povlastice, mogu ih koristiti rekreativci ili profesionalni ribari, dakle sve skupine stanovništva.



Jeste li je zaštitili odnosno patentirali?

Da, zahtjev za zaštitu je podnesen Hrvatskom zavodu za intelektualno vlasništvo posredstvom splitskog Diatusa prošle godine u kolovozu, zatim je uslijedilo istraživanje i službena procedura koja je na kraju i potvrdila autentičnost ideje u prosincu 2014.

Je li inovacija komercijalizirana - Koristi li se već gdje?

Vrše se od početka ove godine mogu pronaći u svim boljim trgovinama ribolovne opreme diljem Hrvatske po maloprodajnoj cijeni od 650kn. Garancija na proizvod je 3 godine, a kupuju ga podjednako rekreativci i profesionalci. Povratne informacije su očekivane, korisnik je napokon dobio proizvod koji mu pruža ono što se od njega traži, a to je da u kratkom vremenu "donese" svježu ribu na stol, čime se investicija isplati vrlo brzo.

crotrap4 crotrap2

 
Koliko dugo Vam je trebalo da inovaciju realizirate (od ideje do proizvoda)?

Ideja Crotrapa se iskristalizirala nakon zbrajanja, oduzimanja i objedinjavanja svega prethodnog. U trenu sam ga skicirao i sproveo narednih dana u opipljiv proizvod i oblik onakav kakav je sada, međutim istraživanje empirijskom metodom pokušaja i pogrešaka s prethodnim modelima trajalo je nekih 4-5 godina.

Koji su planovi za dalje vezano za tu inovaciju?

Crotrap je dosegao svoj idealni oblik, koji se u dogledno vrijeme sigurno neće mijenjati. Ono na čemu u ovom trenutku radim su još dva modela: Crotrap MED i Crotrap BIG. Dakle dizajn ostaje isti kao kod prvotnog Crotrapa, ali je razlika u veličini vrše. Razlog su upiti s raznih dijelova Jadrana od kolega ribara koji imaju specifične zahtjeve, tj. ciljana lovina su im veći primjerci pagra, kirnje itd. Osim toga, do kraja ove godine krećem u istraživanje ribolovnog alata za lov škampa. Radi se također o vrši specifičnih zahtjeva, međutim zbog velikih dubina na koje se postavljaju (50m+) istraživanje i razvoj će trajati sigurno duže nego kod Crotrapa. Cilj je također "stvoriti" alat koji će imati perspektivu u profesionalnom ribolovu.

Jeste li već dosad komercijalizirali kakve inovacije i radite li možda na nekim novim inovacijama - vaši planovi za dalje.

Da, do sada sam vlasnik kamuflažne šare naziva "S.Trava" koja se koristi za izradu "4Dive" ronilačkih odijela i posebno je prilagođena uvjetima podvodnog ribolova u Jadranskom moru. Neopren na kojeg se "S.Trava" šara aplicira se proizvodi na dalekom istoku isključivo za potrebe naše proizvodnje.

crotrap3