Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Scorpaeniformes Škarpinke

1thRed riba Scorpaeniformes dobio je ime po starogrčkoj riječi "scorpios", što znači škorpion. U Jadranu su iz ovoga reda najcjenjenije ribe iz obitelji bodeljki i štitoglavki.

 • Dactylopteridae

  1thDactylopteridae (kokoti) po izgledu se razlikuju od ostalih kokota najviše po velikoj prsnoj peraji koja je duga gotovo kao i ostatak dijela ali raširena zauzima i 5 puta veću površinu.

 • Peristediidae

  1thPeristediidae (kokotići) ne razlikuju se puno po obliku od obitelji kokota, štitonoša. Ono što ih razlikuje je to da su cijelo oklopljeni sa koštanim štitovima.

 • Scorpaenidae

  1thU obitelj bodeljki ubrajaju se neke od najotrovnijih riba na svijetu, a najgori je i najčešće smrtonosan ubod Kamene ribe (Synanceia verrucosa) koja živi na Australskom koraljnom grebenu. Otrov riba iz ove porodice koje žive u našem moru nije na sreću smrtonosan, ali zna biti vrlo neugodan i bolan te izaziva povraćanje, oticanje, povišenu temperaturu

 • Sebastidae

  1thSebastidae (jauci) su malo elegantnijeg izgleda do bodeljki. U Jadranu obitava samo jedna vrsta koja živi u većim dubinama.

 • Triglidae

  1thAko netko iskorištava pjeskovito dno, to su onda ribe iz porodice triglidae (štitoglavke poznate pod imenom kokoti). Njihova zasebnost su velike koščate tvrde glave koje izgledaju kao kacige, grudne peraje pretvorene u 2-3 rovačke antene, te velika prsna perja sa kojom izgleda kao da će poletjeti.