Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Rajiformes Ražovke

1thRažolike ribe rajiformes plosnate su vrste hrskavičnjača. Imaju proširene prsne peraje koje leže sasvim sa strana tijela čime doprinose da tijelo izgleda još šire. Kreću se valovitim pokretima grudnih peraja.

 • Dasyatidae

  1thNaše viže su opasne te im se ne treba petljati u rep. U slučaju opasnosti mlate repom na sve strane a kad dotaknu meso duboko ga probijaju. U nekim situacijama moguće je i da probaju zastrašiti ronioca naglim napadom gdje joj bodlja stoji usmjerena prema naprijed. Kod uboda uglavnom se javlja vrlo jaka bol ili paraliza.

 • Gymnuridae

  1thRibe obitelji Gymnuridae se razlikuju od ostalih riba reda Rajiformes po veličini krila koje im je i dva puta duže nego dužina tijela od vrha repa do glave.

 • Myliobatidae

  1thPlosnate vrste hrskavičnjača kojima je zajedničko to da na repu imaju otrovnu bodlju koja može biti opasna za čovjeka. Ribari su davno našli efikasnu metodu rješenja tog problema a to je odsijecanje repa netom ulovljenoj ribi koja će najvjerojatnije uplašena mahati njime.

 • Rajidae

  1thJoš u doba Rimljana raže su bile poznate pod imenom Raja što je ostalo i do danas. Raže ne rađaju žive mladunce već ležu jajašca poput morskih mačaka i u tome se također može ustanoviti razlika između sličnih vrsta hrskavičnjača.

 • Rhinobatidae

  1thAristotel je smatrao da su ražopsi nastali hibridizacijom morskih pasa i raža.