Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Svjetsko bazensko prvenstvo u ronjenju na dah

sviJučerašnjim finalima u „statici“ (zadržavanje daha u mirovanju) završeno je bazensko svjetsko prvenstvo u ronjenju na dah po AIDA fedreaciji (svjetska prvenstva po AIDA-i održavaju se svake druge godine). Na ovome prvenstvuje sudjelovalo 146 natjecatelja iz 23 zemlje koji su se natjecali u disciplinama:  „dinamika bez peraja“ -DNF (ronjenje u dalj bez peraja), „dinamika s perajama“ -DYN (ronjenje u dalj s perajama) i „statika“ - STA (zadržavanje daha u mirovanju). Za hrvatsku reprezentacijusu nastupali:  Katarina Turčinović, Lidija Lijić Vulić, Goran Čolak i Vanja Peleš. U do sada najjačoj konkurenciji najboljih ronilaca svijeta hrvatska reprezentacija je postiglaizniman uspjeh osvojivši največi broj odličja od svih zemalja u povijesti održavanja svjetskih prvenstava u ronjenju na dah (preko dvadeset godina). Hrvatskoj je pripalo šest medalja (tri zlatne, dvije srebrne i jedna brončana) te jedan impresivni svjetski rekord.
Po uspješnosti na ovome svjetskom prvenstvu slijede Rusi s pet medalja (tri zlatne i dvije brončane), ali i tri svjetska rekorda u ženskoj konkurenciji.

goran vanja

Naš Goran Čolak ponovno je potvrdio da je najbolji ronilac na dah svijeta. Prekjučerašnjom pobjedom u „dinamici bez peraja“ s 206 preronjenih metara, jučerašnjom pobjedom u „dinamici s perajama“ s duljinom novoga svjetskog rekorda od 281 preronjenih metara i današnjom pobjedom u „statici“ s 8 minuta i 59 sekundi Goran je obranio titulu aktualnoga svjetskog prvaka u STA i DYN iz 2011. godine, čemu je na ovomu prvenstvu pridodao i titulu prvaka u DNF, što znači da je sljedećih dvije godine svjetski prvak svih bazenskih disciplina. To do sada nije uspjelo niti jednomu roniocu na dah osim sada i Ruskinji Nataliji Molchanovoj. U opisu Goranove uspješnosti još treba reći da je na ovomu prvenstvu srušio sada stari, vlastiti svjetski rekord (273 m)koji je postavio 2011. godine na prošlome svjetskom prvenstvu u Italiji (Lignano)za osam metara, a kojemu rezultatu se nitko drugi nije niti približio te da je on i aktualni svjetski rekorder i prvak u dinamici s perajama po CMAS federaciji (250 m), kao i timski svjetski prvak od prošle 2012. godine kada je u Francuskoj (Nica) pobijedio shrvatskim timom. Timsko svjetsko prvenstvo upriličuje se po AIDA-i isto svake druge godine, a kao rezultat boduje se zbroj rezultata troje natjecatelja koji rone u daljinu s perajama (DYN), zadržavaju dah u mirovanju (STA) i rone u dubinu s nepromjenjenom težinom (CWT).

U muškoj konkurenciji nemalo je sve iznenadio naš mladi debitant Vanja Peleš koji je u disciplini DNF preronio 200 metara i osvojio drugo mjesto (srebrnu medalju) ostavivši iza sebe nekoliko favorita, velikih svjetskih imena kao što su William Trubridge iz Novoga Zelanda, Aleksey Molchanov iz Rusije itd.

katarina oprema medalje

U ženskoj konkurenciji dominirala je najiskusnija natjecateljica, višestruka svjetska rekorderka Ruskinja Natalia Molchanova koja je poput Gorana pobijedila u sve tri natjecateljske discipline ujedno postavivši i nove svjetske rekorde.

Naša aktualna svjetska rekorderka u DYN po CMAS federaciji (216,9 m) i europska viceprvakinjau DYN po CMAS-u, mlada Katarina Turčinović je u disciplini DNF preronila 175 metara, što je bilo za 12 metara više od svjetskoga rekorda. Međutim ni to nije bilo dovoljno za osvajanje zlatne medalje te je Katarina zauzela drugo mjesto i osvojila srebrnu medalju iza najiskusnije natjecateljice svijeta Natalije Molchanove. U disciplini DYN Katarina je preronila 212 m što je bilo dovoljno za još jednu, ovaj put brončanu medalju.

Naša reprezentativka Lidija Lijić Vulić koja je aktualna europska viceprvakinja u disciplini „Jump Blue“ po CMAS-u ostvarila je odlične rezultate na ovomu prvenstvu uhvativši „priključak“ odmah do odličja zauzevši peto mjesto u disciplini DNF (152 m) i četvrto mjesto u DYN (204 m).


Rezultati finala STA:
        
1.    Goran Čolak  CRO (8 min 59 sek)
2.    Giorgos Panagiotaksis GRE (8 min 46 sek- nacionalni rekord)
3.    Eugen GoettlingAUT (8 min 46 sek- nacionalni rekord)

1.    Natalia Molchanova RUS (9 min 2 sek– svjetski rekord)
2.    Veronika DittesAUT (7 min 44 sek- nacionalni rekord)
3.    Gabriela GrezlovaCZE (6 min 54 sek- nacionalni rekord)

Rezultati finala DYN:
        
1.    Goran Čolak  CRO (281 m – svjetski rekord)
2.    Bubench Alexandr UKR (259 m - nacionalni rekord)
3.    Kostishe Alexandr  RUS (256 m - nacionalni rekord)

1.    Natalia Molchanova RUS (234 m – svjetski rekord)
2.    Ilaria Bonin ITA (233 m - nacionalni rekord)
3.    Katarina Turčinović CRO (212 m)

Rezultati finala DNF:
        
1.    Goran Čolak  CRO (206 m – nacionalni rekord)
2.    Vanja Peleš CRO (200 m)
3.    Alexey Molchanov RUS (195 m - nacionalni rekord)

1.    Natalia Molchanova RUS (182 m – svjetski rekord)
2.    Katarina Turčinović CRO (175 m - nacionalni rekord)
3.    Amber Bourke AUS (164 m - nacionalni rekord)