Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Panulom na gofa - 2. dio

gofLov gofa rukom mi ima ono nešto Hemingwayski, a moram priznati da sam pomalo i mazohističan jer mi olovnice koje razbijaju ruku kad gof naglo krene samo povečavaju adrenalin. Cijela konstrukcija teške panule se zasniva na činjenici da imamo posla s izuzetno snažnom i velikom ribom, koja u svakom trenutku može polomiti imalo oštećeni sistem..

Ručna panula

DSC06823Kod lova rukom više guštam u neposrednom kontaktu s ribom, na ruci se osjeti svaki zamah glave koji prati zamahe repa pomahnitale ribe koja se bori za goli život. Kad se lovi pliće od nekih 30 metara, s nešto lakšim panulama, preko prsta se može osjetiti vrsta dna po kojoj olovnice stružu. Zanimljivije mi je dodirivati dno svako malo, nego držati štap u ruci. Neki love svojevrsnom hibridnom metodom - štap stoji u nosaču, tunja s vrha štapa je olabavljena i ribolovac panulu drži u ruci. Kad riba udari, nakon kontre, uzima se štap i njime se riba umara i izvlači. To može biti i opasno raditi bez rukavica, jer ako držeći tanku upredenicu golom rukom idete kontrirati ribi, može vas zasjeći do kosti. Lov rukom mi ima ono nešto Hemingwayski, a moram priznati da sam pomalo i mazohističan jer mi olovnice koje razbijaju ruku kad gof naglo krene samo povečavaju adrenalin. Cijela konstrukcija teške panule se zasniva na činjenici da imamo posla s izuzetno snažnom i velikom ribom, koja u svakom trenutku može polomiti imalo oštećeni sistem. Zato svaki element u konstrukciji mora biti od pouzdanja, svojim dimenzijama i čvrstočom pomalo čak i predimenzioniran, opreza radi. Zato se kod opisivanja panule za gofa mora obratiti posebna pozornost na svaki detalj. Ako iti jedna karika u lancu zakaže, niz se prekida, sve puca, a riba života se nepovratno gubi. Morate znati da je najveća vjerojatnost da ćete izgubiti ribu upravo kod najvećih riba.Teška ručna panula za lov gofova počinje s motovilom. Ulovljeni gof može zaplivati silovitom snagom, zadržavanje na silu je ponekad nemoguće. To obično radi velikom brzinom, što znači da treba imati motovilo s kojeg se može najlon otpuštati brezo koliko riba traži. Obično motovilo od stiropora je neprikladno jer je s njega nemoguće toliko brzo odmotavati panulu. Tada najčešće dolazi do gubitka ribe pa i cijele panule. Neki ribolovci panulu namotaju na kantu od recimo 10 litara, na način da se najlon nesmetano odmotava s kante dok ga riba izvlači a pritom se kanta drži za ručku. Kod velikih gofova, kad se panula odmota do kraja, kanta se baci u more i čeka se da se riba izmori potapanjem kante pod površinu. Poslije se skupi kanta i borba s izmorenom ribom je višestruko lakša. Danas se najčešće upotrebljava posebno klasično drveno motovilo za panulu, koje se sastoji od okvira na koji se namata najlon i ručke motovila. Dok držimo motovilo u ruci, prilikom izvlačenja najlona okvir se nesmetano vrti oko ručke. Na taj način se panula prilikom povlačenja orhana kapitalaca može odmotavati velikom brzinom te je time rizik od gubitka ribe minimalan. Motovilo možete lako izraditi sami, a danas ga ima za kupiti u gotovo svakom ribomaterijalu. Pazite da je motovilo izrađeno od kvalitetnijeg drva i po mogućnosti lakirano jer se drvo lako deformira zbog vlage i stezanja namotanog najlona koji se suši. Veća su motovila bolja od manjih.

Osnovni najlon za ribetine

DSC05852Na motovilo ćemo namotati osnovni najlon, ili skraćeno, osnovu. Najlon pakiran na malim kalemima nije prikladan jer je poprimio oblik kalema i time se lako mrsi, a ne želimo da nam se to dogodi u tijeku borbe s ribom života. Zato se za panulu koristi najlon koji je namotan u velike krugove tako da ne može poprimiti neželjeni oblik. To je najlon za parangale (vidi sliku) koji dolazi u velikim pakiranjima od po više stotina metara, a često je svakih 100 metara zasebno označeno radi lakšeg baratanja. Ja kad pravim panulu na motovilo namotam čak i do 250 metara takvog najlona, zlu ne trebalo. To bi trebalo biti dovoljno da se stigne izmoriti i najveće gofove prije nego izvuku sav najlon s motovila. Neki panulaši na motovilu imaju kao rezervu namotan konop od parangala debljine 2 mm radi lakšeg umaranja kapitalnih beštija. Osnova mora biti vrlo čvrsta da bi izdržala sva naprezanja prilikom zamaranja ribe. Zato ćemo koristiti najlon debljine 0,80 do 1,2 mm, a to ponajviše ovisi o osobnim sklonostima, eventualno o veličini ciljane lovine ako imate različite pozicije koje drže različite veličine gofova. Obično se kao univerzalna debljina osnove nameće 1,0 mm. Zapamtite da tanji najlon stvara manji otpor i time panula dublje zaranja s manje olova, a bolji je i osjećaj za ješku i dodirivanje dna. Međutim, s debljim ste mirniji jer teže puca. Ima nekoliko panulaša na Jadranu koji koriste osnovu debljine 1,4 mm. Love s rukavicama, a kad riba udari, ni milimetar ne popuštaju nego odmah vuku na svu silu. Gotovo je nemoguće da tako debela osnova pukne od povlačenja. Neki će reći da ovo nije sportski, al' ajde ti ako si faca izvuci ribu od 40 kila s 40 metara dubine za 120 sekundi. Treba i to znati. Zubace od 8,5 kg sam s 50 m dubine uspijevao izvuči za nekih 70 sekundi s najlonom 0,90 mm, one preko 9 kg i za više od 90 sekundi. Nemogu ni zamisliti kako je to kad tako ogromnu ribu kao što je orhan izvučeš tako brzo. To nije samo sirova snaga već i posebna vještina. Na kraj osnove vezujemo zungulin (vrtuljak, zogulin). On treba biti primjerene veličine i čvrstoće, pa ćemo uzeti velike i robusne koji zadovoljavaju te uvjete. Zungulin se obavezno vezuje čvorom koji napravi omču, a nikad čvorom koji se skroz stisne uz alku (oko) zogulina. Na drugi kraj zungulina vezuje se predvez, no o tome nešto kasnije. Što se tiče samog otežanja panule, postoje 2 osnovna koncepta, a to su olovo čuvar i niz olovnica, takozvana “krunica“. Znatno manje kompliciran i početnicima uglavnom prihvatljiviji način je otežanje panule s olovom čuvarom.

DSC03060 DSC04529

Koncept otežanja

Čuvar (piombo guardiano kako kažu susjedi Talijani) je olovni uteg, najčešće u obliku kugle sa stabilizatorom koji se veže preko posebne pioke (prame) na zogulin (obično trokraki) koji povezuje osnovu i predvez. Duljina pioke je oko 2 metra, a debljina dovoljno jaka da se spasi olovo u većini slučajeva kad zapne za morsko dno, ali svakako tanja od osnove panule, tako da se kod kritičnih zadiva gubi samo olovo i pioka a ne i dio osnove s predvezom. Prednost olova čuvara je to što s njime u svakom trenutku lova možemo napipati dno s vrlo malom mogućnošću zadiva jer je ješka uvijek iznad razine olova. Olovo čuvar je teško od 250 - 1000 grama, ovisno o dubini na kojoj se lovi itd., a najčešće oko 500 gr.DSC03139 Ovaj način lova je posebno pogodan u zimskom periodu kad se ponekad lovi na preko 60 m dubine. Eventualna mana ovakvog sistema je jedan otklon koji se javlja kod najlona, a koji je puno manje izražen kod krunice pa je kontra direktnija. Prednost čuvara je još i u tome što nema olovnica po osnovi koje vas mogu pošteno izbubati po rukama kad veliki gof silovito zaveze i ponese najlon iz ruke. Drugi način otežanja je znatno stariji, klasičan način otežanja pomoću kliznih olovnica nanizanih po osnovi panule prema nekom rasporedu, koje zbog svog izgleda u takvom rasporedu podsjećaju na krunicu po kojoj se ovakav koncept otežanja ponekad zove. U nekim krajevima se olovnice bliže predvezu slažu gušće a u nekim obrnuto, dok pojedini panulaši imaju jednak razmak među olovima po cijeloj duljini osnove (uglavnom na panuli za gofa). “Krunica“ je izmišljena na otoku Visu, zbog čega se zove još i viška panula, a karakteristična je po tome što su olovnice bliže predvezu znatno gušće složene nego one prema motovilu. Klizne olovnice se sve odjednom navuku na kraj najlona osnove pa se tek onda veže zogulin, a potom se olovnice slažu i fiksiraju po određenom rasporedu. Olovnice su klizne, hidrodinamičkog oblika, teške 3 – 20 grama, a najčešće su u upotrebi one od 5 ili 10 grama. Na panuli za zubaca više volim olovnice od 10 grama, ali kod panule za gofa su po meni bolje 5 gramske olovnice jer manje razbijaju ruku kad gof jako potegne. Olovnice treba fiksirati po osnovi stvarajući određen raspored. Fiksiranje se vrši stiskanjem olovnica kliještima (kombinirkama) na krajevima, a može ih se stiskati i škripom.

Raspored olova na panuli za gofa

DSC04552Potrebno je jako stisnuti olovnice da se ne bi pomjerile u tijeku borbe s ribom. Ne morate se bojati da ćete oštetiti najlon jer olovo je mekano a stiskanjem najlon čak može i dobiti na prekidnoj čvrstoći (kao i kod pojedinih čvorova), samo nemojte pretjerivati. Rasporedom olova prilagođavate panulu terenu na kojem lovite, svom plovilu, pogonu, odnosno brzini panulivanja. Uobičajeno je da se kod ljetno-jesenske panule slaže 40-70 dag olova na 40-70 metara osnove panule (razmak između prvog i zadnjeg olova). Sugerirao bih slijedeći raspored olova za krunicu panule za lov gofa. Uzmite 90 olovnica od 5 grama i stisnite ih na osnovu po sljedećem rasporedu: gledano od predveza prema motovilu prvih 10 olovnica stisnite na međusobnom razmaku od 15 cm, pa slijedećih 10 na svakih 25 cm, pa sljedećih 10 na 50 cm, pa 20 komada na 75 cm, pa 20 olovnica na 100 cm, i zadnjih 20 olovnica na međusobni razmak od 125 centimetara. Između prvog olova i predveza stavljate jaki, kvalitetni zogulin, isto kao i iza zadnjeg olova, 1-2 m prema motovilu. Ovako sastavljen dio panule s olovima je dug oko 70 m (razmak između prvog i zadnjeg olova) i kad se malo ispraksirate lako se lovi na dubinama od 12 pa sve do nekih 40 m kombinirajući duljinu panule ispuštene u more i brzinu plovila kojim lovite. Ako netko hoće ovaj raspored prilagoditi olovnicama od 10 grama, potrebno je samo malo matematike. Pošto su duplo teže nego one od 5, uzet ćemo ih i duplo manje, dakle 45 olovnica od 10 grama. Sad umjesto 10 olovnica od 5 grama na međusobnim razmacima od 15 cm, stavite 5 deset-gramskih olovnica na razmacima od 30 cm, i tako dalje, preračunavate. S iskustvom ćete zaključiti kakav raspored vam najviše paše, no ovakva kombinacija (s 5 g olovima) trebala bi biti odlična od svibnja do kraja studenog. Zimi kad su gofovi dublje, često i na preko 40-50 metara, ovom rasporedu je potreban dodatak. Iza zadnjeg olova prema motovilu stisnite još 30 olovnica od 5 grama na međusobnim razmacima od 150 cm. Ako s krunicom želite loviti uz dno potrebno ju je spuštati u more dok najdonja olova lagano ne zastružu po dnu a onda podići koji metar. Problem kod ovakvog načina otežanja je što je ješka u razini najdonjeg olova pa zapinjanja i gubitak ješke nisu rijetki. Potrebno je nešto prakse da se savlada praćenje dna bez čestih gubitaka ješke i predveza. A i struganjem po dnu se osnova polako ali sigurno oštećuje. Dno je bitno pratiti ješkom jer se po meni gof najbolje lovi u prvih 3-4 metra iznad dna, no o tome nešto kasnije.

DSC06818 DSC03658

Jaki predvez

Na drugi kraj zungulina na kraju osnove se vezuje predvez. Duljina predveza je obično 10-20 metara. Kod lova na plićim terenima poželjan je duži predvez da ješka bude što dalje od broda. Dulji predvez je dobar i iz razloga što se cijeli sistem više rasteže i amortizira udarce pomahnitale ulovljene ribe. Kod zimskog lova na većim dubinama predvez može biti dug samo par metara, jer je brod daleko od ribe. Predvez je najkritičniji dio panule jer uvijek mora biti tanji od osnove da bi prilikom eventualnog zadiva gubili samo predvez a ne i osnovu s olovima. S druge strane, predvez mora biti dovoljno jak i debel da izdrži borbu s ribetinama koje lovimo teškom panulom. Kod gofa se ne morate bojati da će debljina najlona odbiti ribu da zagrize. Bolje je da predvez bude što deblji, al opet nešto tanji od osnove u svakom slučaju. Ako vam je osnova 1,00 mm onda je najbolje da predvez bude 0,80 ili 0,90 mm. Preporučio bih kombinaciju osnove od 1,10 mm i predveza debljine 0,90 mm. Poneki panulaši kraj predveza izrađuju od dvije paralelne nešto tanje najlonske strune. Nisam siguran koliko to sve skupa drži vodu (odnosno gofa). Što se tiče udica koje ćemo koristiti na panuli za gofa, one moraju zadovoljiti mnoge stroge kriterije, koji se prvenstveno odnose na čvrstinu, oblik, otpornost na koroziju, oštrinu, te pogodno uho ili oko na koje vežemo najlon predveza. Što se tiće oblika, kao najbolje su se pokazale zakrivljene papagajke. Takav oblik je vrlo pogodan za kačenje u velikim i snažnim ustima velikog gofa. Nadalje, udice moraju biti izrađene od iznimno čvrstih materijala, jer moraju izdržati ekstremne sile. Trebaju obavezno biti kovane, a nikako žićane, koje se lako izravnaju.DSC04600 Nerijetko se na panuli za gofa koriste i manje udice za big game. Ako vam udica nije savršeno oštra, nemate što tražiti na moru, bolje da ostanete u portu. Udice trebaju biti i relativno elastične, jer tako kompenziraju nedostatak čvrstoče pri najvećim opterečenjima. Mnoge su ribe izgubljene zbog krtih (neelastičnih) udica. Puno sam puta čuo da je nekome riba slomila ownericu, baš zbog krtosti. Imao sam i sam jedno takvo iskustvo, s nevelikim gofom od nekih 5 kila. Borba je trajala relativno kratko, malo sam ga isforsirao brzom vožnjom i nisam mu dao da krene u dubinu. Tako sam ga izmorio vrlo brzo i dovukao do bande broda. Držao sam predvez od upredenice 0,29 mm u jednoj ruci (tada sam isprobavao loviti zubace na upredenicu radi cvikanja) dok sam drugom rukom krenuo s kučmom prema gofu. U taj tren je on mlatnuo glavom i oslobodio se. Mogao sam ga samo gledati kako klizi nazad u spasonosnu dubinu. Prava nevjerica je tek uslijedila kad sam vidio slomljenu udicu. Udarac gofa zbog kojeg je udica pukla je bio totalno bezazlen, jer da je udarac bio iole jači, tanka upredenica 0,29 bi mi rasparala prste. Što se dogodilo? Udica se očito nije dovoljno duboko zabila (samo vrh), pa je nastao efekt poluge koji je u kombinaciji s neelastičnom (krtom) udicom doveo do nemilog događaja.

U slijedećem nastavku ovog članka ću opisati konstrukciju panule sa štapom i izgled terminala (završnjaka) predveza ovisno o vrsti i veličini ješke.

 Sva prava pridržana. All rights reserved. Copyright © 2012-2015 Marin Huzjak

zadar boat