Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Isplativost samogradnje drvene puške

Podvodna puskaPokušati napraviti sam drvenu pušku za malo novaca ili dati duplo, troduplo pa i više za kupnju gotove? Pitanje koje bi si trebala postaviti većina ljudi koji planiraju krenuti u izradu. Samogradnja svakako ima svojih prednosti. To su na primjer ušteda (ako uspijete napraviti funkcionalnu pušku iz prvog puta, možete napraviti sve onako kako ste zamislili u svojoj glavi) i neprocjenjivi užitak lova sa proizvodom svojih ruku. Naravno postoje i argumenti protiv toga da se upustite u samogradnju. Ukoliko nemate nikakvog iskustva sa obradom drva, niste nikad rukovali sa alatima za obradu drva, nemate dobro isplaniranu ideju kako ćete realizirati izradu puške, bolje da ne pokušavate raditi  pušku jer ćete biti samo na gubitku. Najprije uzmite komad  nekog jeftinijeg drva, alate u ruke i vježbajte kako bi to trebalo izgledati. Tek kad sve dobro isplanirate, kupite pravo drvo i započnite sa gradnjom.

drvo epoxyVrlo su male šanse da će vaša prva puška biti približno kvalitetna kao puške renomiranih proizvođača iza kojih su već stotine napravljenih pušaka i godine iskustva, ali daleko od toga da vaša puška neće biti funkcionalna. Pod uvjetom da je vodilica za strijelu ravna te mehanizam radi kako treba, tj. nije pretvrd i pravilno je pozicioniran. Dobro razmislite o svim prednostima i manama koje vam samogradnja može donijeti te tek onda krenite ili odustanite od gradnje. Kad sve zbrojite, pušku možete izraditi najmanje za 820 kn i najviše 3000 kn. Sve ovisi o tome kako želite opremiti svoju pušku, koja će biti dužina puške, koliko laštika ćete na nju staviti,  te koju strijelu. Velika je razlika između opremanja puške od 90 cm sa jedan-dva laštika i puške od 120 cm sa 3 laštika. Računajte na to da je kantica od 1 kg epoxyja dovoljna za izradu 3 pa i više pušaka.

lak meh

U ovu računicu nisu uračunate cijene alata koji će vam biti potrebni, te dodatnih sitnica kao što su konop za mulinel, brusni papiri, kistovi za lakiranje i epoxyranje, aceton za odmašćivanje poslije brušenja itd. Epoxy smolu i lak možete nabaviti u većini prodavaonica za boje i lakove. Mehanizam se može kupiti kod hrvatskih proizvođača podvodnih pušaka, te kod nekih drugih firmi koje se bave proizvodnjom opreme za podvodni ribolov (subcraft, ermes-sub, bleutec).
Strijele, laštike, mulinel te svu ostalu opremu za pušku možete naći u specijaliziranim trgovinama za podvodni ribolov i ronjenje (Apnos, Dragorlux, Šototajer, Seriola, Di-nautika).

strila la tik mulinel

Cijena izrade opada ukoliko neke od navedenih stvari posjedujete od prije, npr. strijela ili mulinel sa neke stare puške, drvo od nekog starog štoka od vrata i slično. Izrada podvodne puške može vam uštediti dosta novca, ali vas isto tako može i baciti u trošak. Prva možda neće biti savršena, ali na drugoj ćete već ispraviti greške koje ste radili u početku.