Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Samogradnja drvene podvodne puške

thumb samogradnjaNakon godina lova i nebrojenih sati provedenih u velikom plavetnilu većina lovaca dobije želju za puškom koja će biti rađena baš po njihovoj želji. Neki se odluče za narudžbu puške kod već poznatih proizvođača, a neki odu korak dalje i sami se upuste u izgradnju svoga ''savršenog'' oružja. U samograditeljske vode se može upustiti svatko sa idejom, voljom i dobrim živcima, a naravno bit će vam potreban i alat koji će uvelike olakšati posao.Morate znati da će trebati uložiti puno znoja i vremena, ali neopisiv je osjećaj kada prvi put ulovite kakvog kapitalca sa djelom svojih ruku. Za početak ću napraviti listu alata koji će vam biti potrebni prije nego krenete na posao. Naravno da se možete snaći i sa manje alata, ali ukoliko imate sve sa popisa posao će vam biti uvelike olakšan. Poželjno je imati: glodalicu za drvo, električnu bušilicu, kutnu brusilicu, tračnu brusilicu, ubodnu pilu, cirkularnu pilu, razne vrste turpija za drvo, nekoliko rola brusnog papira granulacije od 80 do 150 i više, te nekoliko pinela(kistova).

 

Početak gradnje

Sada kad ste nabavili potrebne alate možemo krenuti sa izradom puške.
Izradu puške bih podijelio u tri faze:

1. Lijepljenje letvica
2. Obrada drveta do željenog oblika
2. Lakiranje i završne finese.

Svaka od ovih faza sastoji se od više cjelina koje ću opisati u tekstu koji slijedi.

1.Lijepljenje

ljepljenjeKao što sam rekao, svaka faza se sastoji od više cjelina. Ovdje ću opisati sve što vam je potrebno da dobijete lamerirani blok od kojega ćete izdraditi svoju pušku. Za izradu bloka preporuča se upotreba samo plemenitih drva. Mahagonij, tik pa čak i hrast zadovoljavaju naše potrebe za izradu drvene puške. Možete kombinirati dvije-tri vrste drva pa čak dobijete pušku zanimljivijeg izgleda nego da je od samo jedne vrste drva. Letvice ćete ispilati na dimenzije ovisno o veličini puške koju želite. Za izradu puške od 100cm bit će vam potrebne letvice dužine 130cm, visine 3.5cm i širine 0.7 do 1cm. Kada lijepite svoj blok važno je da je broj letvica neparan. Ako imate pušku od pet letvica, treću, tj. srednju letvicu ćete ispiliti da bude 7-8mm niža od ostalih. Na tom mjestu ćete glodati vodilicu za strijelu. O tome ćemo nakon što zalijepite svoje letvice. Ako blok radite od 5 letvica, obratite pozornost na to da vanjske dvije budu 20-30cm duže. Tako će kraj vaše puške biti oblika kao slovo U i tu ćete kasnije lijepiti letvice za formiranje ručke.

Prije lijepljenja letvice moramo dobro pobrusiti, prvo papirom granulacije 100 pa papirom 120. Letvice moraju biti glatke i čiste. Prije lijepljena letvice moramo očistiti od prašine i masnoće acetonom. Samo na krpicu stavite aceton i prebrišete ih. Letvice prvo postavite onako kako ih želite zalijepiti i označite brojevima kako ne bi došlo do greške, jer jednom kad su zalijepljene nema povratka. Morate paziti na god drva. Letvice se slažu tako da je god jedne uvijek suprotnog smjera od goda druge. Kada gledate posložene letvice u tlocrtu to bi trebalo izgledati ovako \\\\////\\\\////\\\\. Tako se sile kojima letvice djeluju jedna na drugu poništavaju i smanjuje se mogućnost krivljenja zalijepljene grede.

ljepljenje1

Imate ispiljene, pobrušene i očišćene letvice. Vrijeme je za lijepljenje. Da bi spoj letvica bio zadovoljavajuć koristi se isključivo epoxy smola. Proizvođača ima mnogo, ali preporuča se west system epoxy resin ili veneziani resina 2000. Epoxy je dvokomponentna smola, na kantici ćete dobiti upute u kojem se omjeru miješaju smola i učvrščivač. Epoxy miješajte u čistoj posudi. U prostoriji u kojoj lijepite vlažnost ne smije biti preko 60%, idealno je kada je 50%. Temperatura prostorije u kojoj lijepite treba biti od 19-25°C. Ukoliko se ne pridržavate pravila o vlažnosti i temperaturi, duže će trebati da se epoxy stvrdne i nećete biti zadovoljni rezultatima lijepljenja.

Kada ste sve pripremili možete započeti sa lijepljenjem letvica. Smolu miješajte u plitkoj, a širokoj posudi. Miješajte 2-3min dok se obje komponente ne spoje u jednu. Sada čistim pinelom tankim slojevima namažete označene letvice, pazite na redoslijed letvica. Blok od zalijepljenih letvica je najbolje stegnuti stegama između 2 ravna željezna ili aluminijska profila, tako ćete biti sigurni da će vaš blok biti ravan kad se osuši. Potpunu čvrstoću i umrežavanje epoxi dobiva nakon 7 dana polimerizacije, iako je potpuno tvrd već nakon 8-24 sata - ovisno o tipu i temperaturi, tako da bolje da ostavite da se suši barem 4-5 dana prije početka obrade.
Nakon sto se epoxy osušio blok je spreman za obradu.

2. Obrada drveta do željenog oblika

samogradnja1U ovom poglavlju se nema nešto posebno za reći, jer je oblik puške koju želite individualna stvar i vaša puška može izgledati kako god je vi zamislite, pa ću stoga navesti samo neke smjernice. Za ovaj dio posla uvelike će vam pomoći glodalica, kružna brusilica i turpije raznih vrsta i oblika. Prvo što trebate uraditi je probušiti rupe na glavi, ovisno o tome koliko želite laštika i kojeg promjera. Za laštike od 16mm probušite rupe od 15mm, tako će vam laštik uvijek biti centriran i neće ''plesati'' u rupi. Kada probušite rupe možete oblikovati glavu puške po svojoj želji. Pazite na to da na glavi puške ostane dovoljno ''mesa'' za kukicu i zarez preko kojih će biti nategnut najlon koji drži strijelu. Nakon toga možete početi sa izradom vodilica za gume i zaobljavanjem tijela svoje puške sve dok ne dobijete oblik kakav ste zamislili.

Idući korak je izrada ručke i utora za mehanizam okidača. Ako ste zalijepili letvice kako je opisano u prethodnom tekstu, na kraju puške vam letvice tvore oblik slova U. U toj praznini sada od manjih letvica oblikujete početni oblik ručke, s tim da ostavite među letvicama utor za mehanizam okidača. Računajte na to da utor bude barem 1-2mm širi zbog laka koji će doći u utor. Također pripazite na to da površina kojom letvice hvataju osnovni blok bude dovoljna da spoj bude dovoljno čvrst. Nakon što zalijepite možete za osiguranje probušiti rupu i staviti drvenu tiplu koja će ojačati spoj. Naravno utor možete izraditi i na druge načine. Možete odmah pri lijepljenju glavnog bloka zalijepiti lamele za ručku te kasnije glodalicom izglodati utor, ali meni je prvi način jednostavniji pa sam njega opisao.

rucka rucka1 rucka2 rucka3

 

Nakon što ste ispilili i posložili letvice za ručku, prvo probajte bez ljepila postaviti letvice u položaj u kojem će biti zalijepljene. Umetnite mehanizam u utor i provjerite dali okidač ima dovoljno mjesta za hod i da li je mehanizam postavljen u visini vodilice. Ako krivo postavite mehanizam može se dogoditi da strijela dok je u mehanizmu bude previše odignuta od vodilice. Ako je mehanizam postavljen prenisko onda neće moći dobro hvatati strijelu. Stoga budite oprezni pri oblikovanju utora za mehanizam. Kada sve provjerite prije lijepljenja bit ćete sigurni da je sve na svom mjestu i da je spremno za lijepljenje.

rucka4Nakon finalne provjere možete zalijepiti svoje letvice. Također ih ostavite 3-4 dana da se dobro osuše prije nego počnete oblikovati ručku. Vodilicu za strijelu radite tako što ćete utor koji ste dobili na sredini puške ispuniti smjesom epoxija i sitne piljevine (ili grafita) te kada se osuši u tome glodalicom izglodati vodilicu potrebne dubine i širine. Vodilica bi trebala biti široka otprilike 6.5mm i duboka dovoljno da ne smeta prolasku najlona koji je vezan za strijelu. Ručku radite prema svojoj ruci. Veličina, kut i širina ručke su individualni pa prema tome ručku i petu, koja služi za lakše napinjanje puške, radite po svojoj želji.


3. Lakiranje i završne finese

samogradnja2Ovo je zadnja faza izrade puške. Gotovi ste sa obradom drva, dobili ste željeni oblik glave, tijela i ručke puške. Sada je vrijeme za lakiranje. Kod lakiranja puške prvo se nanosi 3 ruke epoxi smole, zatim 2-3 ruke laka (poželjno lak sa uv zaštitom). Puška prije epoxiranja i lakiranja mora biti dobro pobrušena i glatka, ne smije biti neravnina i nepobrušenih mjesta. Za miješanje epoxija, vlažnost i temperaturu prostorije vrijede ista pravila koja su napisana ranije u tekstu. Pušku objesite ručkom prema dolje. Epoxy se nanosi dugim potezima u tanki slojevima. Treba izbjegavati vraćanje na već namazana mjesta. Nakona najmanje 24 sata može se pristupiti daljnjoj obradi. Tada pušku morate pobrusiti i pripremiti za mazanje druge ruke epoxija. Puška se brusi prvo papirom granulacije 100, nastavlja se sa 120 i završava sa 150. Puška se brusi dok ne bude skroz matirana. To je bitno zbog boljeg prihvaćanja druge ruke epoxija i poravnavanja svih neravnina. Ako je epoxi masan na dodir, pušku treba lagano prebrisati krpom i mlakom vodom te tada pristupiti brušenju. Pušku nakon brušenja treba odmastiti acetonom i ostaviti najmanje 3 sata u prostoriji u kojoj će se epoxirati kako bi drvo poprimilo temperaturu prostorije, inače se pojave mjehurići u epoxiju. Na pušku je dovoljno nanijeti 3 ruke epoxija. Nakon toga je možete lakirati. Prije lakiranja epoxy mora biti suh i prebrušen papirom 150, potpuno matiran te odmašćen acetonom. Dvije-tri ruke laka su dovoljne. Između lakiranja pušku brusimo papirom 280-400 do potpunog matiranja. Prije toga lak se mora sušiti najmanje 24 sata.

epoxy epoxy2

 

Kada ste gotovi sa lakiranjem trebate uraditi još samo završne radove. Bit će vam potrebna inox šipka promjera 3mm. Od nje ćete napraviti pinove kojima ćete učvrstiti mehanizam. Na svim mjestima gdje bušite rupe za pinove na pušci prvo izbušite rupe većeg promjera, npr 6mm, te ih ispunite smjesom epoxija i sitne piljevine. Na taj način inox pinovi neće direktno dodirivati drvo i to će spriječiti propadanje drva na tim mjestima. Mehanizam postavite u utor te postavite strijelu u njega. Sve dobro učvrstite i probušite rupe kroz pušku i mehanizam odjednom. Na tim mjestima postavite inox pinove i vaš mehanizam je učvršćen. Ovako u teoriji to zvuči jednostavno, ali imat ćete posla dok to sve pravilno postavite prije bušenja. U tom poslu će vam dobro doći stupna bušilica. Nakon toga na glavi puške postavite pin preko kojega ćete kačiti najlon koji drži strijelu u vodilici, te ispod puške napravite dvije vodilice oblika slova U kroz koje će prolaziti konop iz mulinela.

davorTo bi ukratko bilo sve što morate znati prije početka gradnje drvene puške. Naravno da ćete tok om rada naići na 100 problema, ali uz malo mašte i inovativnosti sve ćete riješiti. Napominjem opet da je za izradu prve puške potrebno dosta vremena i još više živaca, ali kada djelom svojih ruku uhvatite kapitalca, taj osjećaj nitko ne može platiti.