Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Obustavljen izvoz švoja na talijansko tržište

nlaz1372679U ove dane pred Božić, kada se prodaje najviše ribe, ribarske zadruge u Istri obustavile su otkup listova. Ribarima uz zapadnu obalu Poluotoka, kojima je zimi ova plemenita riba glavni izvor prihoda, nije jasno kako se to dogodilo upravo u vrijeme kada bi potražnja trebala biti najveća.
 
- Nažalost, kriza u Italiji, gdje najviše izvozimo, tolika je da se list, koji se prodaje po višim cijenama, ne uspijeva plasirati pa su nam, dok se situacija ne stabilizira, otkazali kupnju. Zbog toga smo i mi morali zaustaviti otkup, kaže Zlatko Milovan, upravitelj ribarske zadruge Lanterna.

- Pokušali smo listove plasirati na veliko njemačko tržište, no onamo stižu veće količine slične ribe koja se lovi u sjevernim morima. Preostaje nam tako tržište Italije, za koje nažalost nećemo otkupljivati do kraja godine, a tada ćemo vidjeti hoće li se situacija poboljšati, kaže Milovan.

Zadruga je preporučila ribarima da love sezonske trilje, osliće i muzgavce, koji su jeftiniji pa se mogu plasirati u Italiju.

- Ribari su ogorčeni jer ni najstariji ne pamte da se list nije otkupljivao prije Božića pa se ne može plasirati ni ulov koji je naspram prethodnih godina prepolovljen. Znamo da je kriza pa se moramo prilagođavati tržištu, ali to nije lako jer se druge, jeftinije vrste riba love drugačijim alatima i mrežama ili većim brodovima kočaricama, prenosi nam Tonči Trevižan, predsjednik Ceha ribara Istre.

Inače, cijena manjih listova je u otkupu oko 40, a većih 70 do 80 kuna. Na ribarnici se manji prodaju za sto, veći 120 i više kuna, preskupo za prazne džepove naših kupaca.

- Kad je riječ o plavoj ribi, predložit ćemo da se za vrijeme lovostaja na područjima uz gradove dozvoli izlazak barem po jednog broda, ne bi li u vrijeme praznika na tržnici bilo jeftinijih srdela i inćuna, ali ne znam hoće li nam to proći jer se sada nadležni najviše bave prilagodbom našeg ribarstva na ono iz Europske unije. Inače, srdela bi mogla biti i jeftinija jer je ribari prodaju po tri, a u ribarnicama je 20 kuna, kaže Trevižan.

Na naše pitanje imaju li ribari veća očekivanja glede plasmana listova kada se po ulasku Hrvatske u EU ukinu granične barijere, Trevižan kaže da je skeptičan. S 20-ak svojih brodica Slovenci su nakon ulaska u EU već povećali ponudu na nama bliskom tršćanskom tržištu tako da je cijena pala. (piše Aldo POKRAJAC / Glas Istre)