Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Ženke riba privlače mužjaci sa homoseksualnim sklonostima

zenke-riba-privlace-muzjaci-sa-homoseksualnim-sklonostima-slika-199249Njemački biolozi su prilikom istraživanja otkrili da ženke tropske ribe Poecilia mexicana privlače mužjaci koji su imali homoseksualne sklonosti. Ženke su mužjake sa jarkim bojama birale kao atraktivnije i poželjnije Ženke ove vrste ribe su poznate po tome da biraju svog seksualnog partnera po tome koliko je on prethodno bio seksualno aktivan, a novo istraživanje je pokazalo da ni homoseksualno ponašanje ne odbija ženke od mužjaka.

Dr. David Bierbah sa Frankfurtskog univetziteta je rekao:

"Homoseksualno ponašanje se može naći širom životinjskog svijeta, ali ono je darvinistička zagonetka, jer sa istopolnom seksualnom aktivnošću mužjaci gube na kondiciji i snazi za reprodukciju."

Seksualna spremnost mužjaka

U kontroliranim uvjetima eksperimenta, ženke su mužjake sa jarkim bojama birale kao atraktivnije i poželjnije, ali, kada bi neatraktivni mužjaci stupili u seksualne odnose ili sa drugim ženkama ili sa istim spolom, ženke bi po pravilu odabirale njih. U slučaju riba, dokazano je da one putem vida i feromona mogu da razlikuju spolove

"Istraživanje navodi na zaključak da seksualna aktivnost po sebi daje ženkama dokaz o seksualnoj spremnosti mužjaka, a ovaj primjer bi se sasvim lako mogao primijeniti i na druge vrste.", rekao je doktor Bierah.

Jedna od teorija homoseksualnog ponašanja među životinjama je i da se na taj način mužjaci međusobno dokazuju kao seksualno zreli ali i sveukupno zdravi i jaki.

U slučaju riba, dokazano je da one putem vida i feromona mogu da razlikuju spolove, tako da nije moguće da dođe do zabune.

vijesti.me