Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Nećemo uzgajalište školjki!

CaptureNajavu najviših dužnosnika Splitsko-dalmatinske županije o otvaranju novog uzgajališta ribe ili školjki u Marinskom zaljevu, za što je zainteresirana francuska pokrajina Herault koja je spremna ulagati u tu investiciju, u tamošnjoj Općini primili su s velikim negodovanjem. Odavno je poznat stav svih mjerodavnih u Općini kako Marinski zaljev ne može biti poligon za ostvarivanje nečijih interesa na štetu domicilnog stanovništva i akvatorija, istaknuo je načelnik Ante Mamut. Naveo je kako su do sada imali samo negativna iskustva s ribogojilištima “Drvenik tuna” i “Stipan Jaz” te da im novo nije potrebno.

Pojasnio je načelnik Mamut kako je Općina s tvrtkom “Drvenik tuna” do 21. prosinca prošle godine imala ugovor o međusobnim pravima i obvezama za postavljanje kaveza za uzgoj tune na lokaciji Kluda. Na temelju toga ugovora Općina je dobivala naknadu od 100.000 kuna mjesečno.

Međutim, Županija je, bez pristanka Općine, na lokaciji tunogojilišta dopustila prijenos koncesije “Drvenik tune” na “Kali tunu” zbog čega je Općina ostala bez mogućnosti naplate naknade koja je ukupno godišnje iznosila 1,2 milijuna kuna, ustvrdio je Mamut. Novi koncesionar “Kali tuna” tako zauzima lokaciju, ali je ne koristi za uzgoj tune i ne plaća Općini naknadu, rekao je.

‘Postojeće uzgajalište školjki bespravno se širi’

Nastavio je kako uzgajalište školjaka “Stipan Jaz” već duže vrijeme nema koncesiju za obavljanje te djelatnosti te da se bespravno širi na pomorskom dobru postavljajući nove naprave za uzgoj školjaka. Općinsko je vijeće više puta tražilo od Splitsko-dalmatinske županije da riješi taj problem i onemogući bespravno širenje, no od toga nema ništa, ustvrdio je. Stoga drži da Općina Marina nema zapravo nikakve koristi od takvih investicija.

– Uvrštavanjem Marinskog zaljeva u županijski Prostorni plan kao jedne od četiriju lokacija za marikulturu, naselja Marina i Poljica, koja se isključivo bave turizmom, direktno su ugrožena. Otvaranje novoga uzgajališta bila bi prava ekološka katastrofa, to više što Općina Marina nije uvrštena u EKO-projekt “Kaštelanski zaljev” – ogorčeno će načelnik Mamut.

Na mjerodavne u Županiji je ljut što, osim nerješavanja koncesije ribogojilišta “Stipan Jaz” te prijenosa koncesije s “Drvenik tune” na “Kali tunu” bez da se kontaktiralo s Općinom, još nisu riješili ni koncesiju tamošnje luke i Nautičkog centra “Agana”.

– Iako je Općina još u prosincu prošle godine donijela Detaljni plan uređenja luke s obalnim pojasom u Marini, čime su stvoreni uvjeti za njezinu legalizaciju, kao i Nautičkog centra “Agana”, Županija još nije odredila granicu pomorskog dobra i utvrdila lučko područje te dodijelila koncesiju za korištenje pomorskog dobra kako u luci, tako i u Nautičkom centru – ogorčeno će Mamut.

‘Marikultura je budućnost naših otoka i priobalja’

Zamjenik župana Visko Haladić o reakciji iz Marine kaže:
– Problem je što nitko ne želi uzgajališta u svojem dvorištu, a potražnja za marikulturom je rastuća. Pomorska smo zemlja, ali i nadalje s nerazvijenom tom proizvodnjom. Mi na to moramo odgovoriti pozitivno. To je budućnost naših otoka i priobalja jer je riječ o proizvodnji zdrave hrane. Ničim nije dokazano da uzgajališta tune ili školjaka zagađuju. Ovdje bi posao mogao naći veći broj ljudi, a nije nevažno naglasiti da sve ima i ekološku dimenziju jer su školjke izvrsni pročišćivači mora. Nakon proizvodnje na kopnu bilo bi itekako korisno da imamo i proizvodnju na moru – smatra dožupan Haladić.

Podsjeća kako je na zahtjev Županije izrađena integralna Studija korištenja mora i podmorja na njezinu području, s naglaskom na marikulturu, i ovo je područje dobilo izvrsne ocjene. Što će biti usvojeno, ovisi o tijeku javnog uvida županijskog Prostornog plana – kazao je Haladić, koji je nazočio nedavnom sastanku županijskih dužnosnika s predstavnicima francuske pokrajine Herault.

Granice pomorskog dobra za ‘Stipan Jaz’ su na Ministarstvu

- Još nije određena granica pomorskog dobra na lokaciji uzgajališta “Stipan Jaz“. Zahtjev smo uputili Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, no ono još to nije sredilo i zato Županija nije riješila tamošnju koncesiju - kazao je Mate Ivanković, pročelnik županijskog Odjela za pomorstvo.

Na prozivanja marinskoga načelnika Mamuta da je zbog odobrenja Županije da se koncesija “Drvenik tune” prebaci na “Kali tunu” Općina ostala bez naknade, Ivanković je odgovorio kako ta tvrtka ne priznaje ugovor “Drvenik tune” sklopljen s Općinom te da oni s tim nemaju ništa. Rekao je da je županijsko povjerenstvo odredilo granicu pomorskog dobra i lučkog područja te da se čeka ovjera Ministarstva. “Bez nje ne možemo dodijeliti koncesiju ni luci ni ‘Agani’”, zaključio je Ivanković.

GORDANA DRAGAN, OJDANA KOHAREVIĆ / Slobodna Dalmacija