Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Na ušću Jadra gradit će se marina sa šetnicom do ‘male Venecije’

vranjicDonošenjem urbanističkog plana uređenja “Ušće Jadra − marina”, koji je izglasalo solinsko Gradsko vijeće, Grad Solin primaknuo se korak bliže ostvarenju projekta izgradnje luke nautičkog turizma na ušću rijeke Jadro, na prostoru između Vranjičkog blata i bivšega ribnjaka. Ondje se na prostoru od oko pet hektara (50.000 četvornih metara) − od čega morski dio obuhvaća 2,2 hektara, a kopneni 2,8 − predviđa mogućnost priveza 130 plovila, s brojnim sadržajima potrebnim za funkcioniranjem luke.

Na kopnenom je dijelu, osim prometne i ostale potrebne komunalne infrastrukture, planiran servisni dio luke s pratećim sadržajima, uz mogućnost fazne izgradnje. U prvoj fazi, na južnom dijelu obuhvata, planirana je gradnja dužobalne šetnice, prostora za suhi vez, hangara za popravak i servisiranje plovila maksimalne tlocrtne površine 1500 četvornih metara, parkiralište sa 100 parkirnih mjesta, te izgradnja objekata za prateće sadržaje kao što su restoran, pizzerija, slastičarnica, suvenirnica, specijalizirane trgovine, turističke agencije i slično, ukupne građevinske bruto površine od 2200 četvornih metara.

U drugoj je fazi na istočnoj strani obuhvata planirana izgradnja prostora za suhi vez s manjim objektom za prateće sadržaje luke, maksimalne tlocrtne površine 200 kvadrata.

Uvjeti i opseg gradnje nakon provedenih mjera zaštite

− Donošenje ovog plana prvi je korak prema realizaciji planiranog zahvata i preduvjet za poduzimanje svih ostalih radnji koje prethode izradi projektne dokumentacije potrebne za ishođenje dozvole za izgradnju luke nautičkog turizma – kazao nam je solinski gradonačelnik Blaženko Boban.

Grad je ispoštovao sve zakonske procedure, no uvjeti i opseg gradnje odredit će se tek nakon provedenih mjera zaštite. Naime, pri izradi plana posebna je pozornost posvećena mjerama zaštite prirodnih i kulturno-povijesnih cjelina jer je to vrlo osjetljivo područje. Naime, na području obuhvata ovog plana nema upisanih zaštićenih prirodnih vrijednosti, no graniči s područjem Nacionalne ekološke mreže.

Osim toga, gledano s arheološkog aspekta, područje obuhvata plana smješteno je unutar arheološke zone Solina, stoga je prije donošenja nacrta konačnoga prijedloga izrađen konzervatorski elaborat kojim je obrađen povijesni pregled te obavljeno arheološko rekognosciranje tog područja. Tako su utvrđene mjere zaštite kulturnih dobara na tom području, i kopnenom i podmorskom, pa se u slučaju projekata koji uključuju iskope, nasipanje ili bilo kakvu gradnju i zahvate u prostoru moraju obaviti sondažna istraživanja. Ako se pokaže postojanje arheološkog nalazišta, moraju se provesti i sustavna istraživanja, te svi potencijalni radovi iskopa moraju imati stalni arheološki nadzor, navodi se u odredbama UPU-a.

− Nakon usvajanja ovog UPU-a slijedi utvrđivanje granice pomorskog dobra, što radi povjerenstvo Lučke uprave, i potom ide natječaj za koncesiju koji raspisuje Županija. Koncesionar je dužan izraditi i studiju utjecaja na okoliš te ishoditi lokacijsku dozvolu – zaključuje solinski gradonačelnik Blaženko Boban.


M.Sesartić/slobodna Dalmacija