Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Pušten u rad pročistač otpadnih voda kod Trogira

procistac divulje3-141112Na svečanosti povodom obilježavanja puštanja u probni rad Kanalizacijskog podsustava Trogir – kopno u upravnoj zgradi CUPOV-a Divulje (Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Divulje) uzvanicima su se obratili Izvršni direktor Agencije EKO Kaštelanski zaljev Mladen Mimica, tehnički direktor Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Split Grgo Peronja, predsjednik Upravnog vijeća Agencije EKO Kaštelanski zaljev Anton Kovačev, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda dr.sc. Danko Holjević, gradonačelnik Grada Trogira Damir Rilje, Župan splitsko – dalmatinski Ante Sanader te pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Venko Ćurlin.

S današnjim danom obilježava se prvo transportiranje fekalnih otpadnih voda s područja grada Trogira na Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda –Divulje (CUPOV Divulje).

- Slučajnost ili ne, no danas je povodom blagdana zaštitnika Grada Trogira Sv. Ivana Trogirskog i samog Dana grada, u Trogiru svečano u probni rad pušten podsustav kanalizacije EKO Kaštelanskog zaljeva. Danas je dakle izvršeno prvo priključenje fekalnih otpadnih voda koje su se prethodno izlijevale izravno u more. S ostalim priključenjima fekalnih otpadnih voda koje gravitiraju kopnenom dijelu kanalizacijskog Podsustava Trogir nastaviti će se kontinuirano, te se priključenje preostalih ispusta koji se izlijevaju u more, očekuje kroz narednih mjesec dana - kazao je Mladen Mimica, izvršni direktor EKO Agencije.

- Izgradnjom objekata kanalizacijskog sustava Kaštela-Trogir omogućava se zaštita mora Kaštelanskog i Trogirskog zaljeva te tako stvaraju pretpostavke za kvalitetan razvoj turizma i njemu srodnih grana gospodarstva što je osnova budućeg gospodarstva ovog područja“ dodao je gradonačelnik Trogira Damir Rilje.

Po priključenju ispusta koji gravitiraju kopnenom dijelu Kanalizacijskog Podsustava Trogir više neće biti dosadašnjeg izlijevanja fekalnih otpadnih voda izravno u more na potezu od Inine pumpne stanice na Brigima do granice sa općinom Seget.

Nakon toga, započet će se s postepenim priključenjem "otočnog" dijela Kanalizacijskog Podsustava Trogir (crpne stanice Čiovo i Saldun), prvenstveno će se izvršiti sanacije i priključenja postojećih kapitalnih ispusta koji se nalaze na potezu od tzv. Duhanke do ulaza u ACI marinu, te priključenja do sada izgrađene mreže na Saldunu.

Po okončanju ovih radova na području grada Trogira će ostati vrlo mali broj ispusta fekalnih otpadnih voda koje se ispuštaju izravno u more. Ovi preostali ispusti će u periodu od slijedećih godinu dana biti također sanirani i sukcesivno spajani na izgrađeni kanalizacijski sustav.

Na novoizgrađeni sustav spojit će se dijelovi kolektora slivnog područja kopnenog dijela grada Trogira istočno, sjeverno i sjevero-zapadno od naselja Travarica i područje naselja Ribola što obuhvaća dijelove Ulice A. Hebranga, Ulice dr. Franje Tuđmana, Ulice A. Starčevića, Ulice Kneza Domagoja; te kopnenog dijela grada Trogira zapadno od naselja Travarica što obuhvaća dijelove Zagorske ulice, Ulice Put Dragulina i Ulice Put Kapelice.

Kopneni dio Podsustava Trogir koji čine crpna stanica Brigi sa pripadajućim gravitacijskim kolektorima u duljini od 2 545 m i tlačnim cjevovodom duljine 1 905 m, te crpna stanica Soline s pripadajućim gravitacijskim kolektorima u duljini od 1 800 m i tlačnim cjevovodom duljine 513 m sastavni su dio kanalizacijskog Sustava Kaštela-Trogir, I faza. Ukupna ugovorena vrijednost ovih objekata je 32.000.296,87 kn (bez PDV-a).

Crpna stanica Brigi je smještena na obalnom području istočno od zaštićenog područja Pantana. Dimenzionirana je za predviđeni kapacitet crpne stanice u konačnoj fazi od 255 l/s, dok su za I. fazu ugrađene crpke ukupnog kapaciteta 85 l/s. U sklopu crpne stanice Brigi izgrađen je i incidentni ispust duljine 415 metara.

Crpna stanica Soline je smještena na obalnom području kopnenog dijela Grada Trogira južno od Doma zdravlja. Dimenzionirana je za predviđeni kapacitet crpne stanice u konačnoj fazi od 153 l/s, dok su za I. fazu ugrađene crpke ukupnog kapaciteta 19 l/s. U sklopu crpne stanice Soline izgrađen je i incidentni ispust duljine 62 metra.
Dalmacija NEWS