Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Velike štete od orkanskog juga

kastela-01112012-625.jpgORKANSKI blagdan Svih Svetih donijela je snažna ciklona Ladislav koja se razvila nad sjevernom Italijom i sjevernim Jadranom. Ciklona je tijekom noći postigla orkanske udare, a djelovanjem plime poplavljena je riva u Kaštel Starom i Kaštel Novom te ACI marina u Splitu.

Najjači udari vjetra u Splitu dosezali su i do 112 kilometara na sat, jugo je rušilo stabla i lomilo grane zbog čega je nastala šteta na automobilima. Još jači vjetar puhao je na otocima, Lastovu, Palagruži, Mljetu te Visu na kojem je zabilježen udar vjetra brzine 133 kilometara na sat.

Šteta još uvijek nije poznata, no pretpostavlja se su otoci najviše stradali.

Čini se da su najgore prošli mještani Bilica kod Šibenika s obzirom da je more poplavilo ulice, a do nekih objekata u tom mjestu sada je moguće doći samo s čamcima.

Situacija nije ništa bolja ni u Rovinju kao ni u cijeloj Istri. "Nevrijeme s olujnim jugom najviše je kiše donijelo središnjoj Istri i Labinštini, ponegdje i više od 100 litara po metru četvornom. Posljedice nevremena još se uvijek utvrđuju u cijeloj Istri, pa će više informacija biti poznato tijekom dana, kažu u Centru 112, prenosi iPress.

Zbog visokog mora na dijelu jadranske magistrale (D 8) uz obalu, dionica Tar-Antenal zatvorena je za promet. Na prometnicama uz rijeku Rašu i na dijelu Most Raše zbog poplava se vozi otežano, potreban je dodatan oprez, upozoravaju iz PU istarske. Zbog porasta vodostaja rijeke Raše proglašeno je izvanredno stanje. Kolnici su mokri i skliski u cijeloj Istri, napominje se u vijesti ipressa.

More se izlilo i u Pagu te Zadru a štete ima i u Biogradu te Pakoštanima.

Orkansko jugo lomilo je grane i stabla, a mnogi su prijavili štete na automobilima.

Index.hr