Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Američki dupini pronašli mine kraj Prevlake

dupinZavršena je višednevna međunarodna vježba “Delfin 2012” u kojoj je tijekom petnaestak dana nedaleko od Prevlake, u zaljevu Boke kotorske, sudjelovao “EODMU-1” mobilni tim ronilaca Ratne mornarice SAD-a za uništavanje neeksplodiranih minskoeksplozivnih sredstava kao i ronioci mornarica Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. Zanimljivo je, međutim, sudjelovanje šest specijalno obučenih dupina iz MMP Programa morskih sisavaca mornarice SAD-a. Stigli i veterinari- Iz San Diega avionom je sa šest dupina stiglo 20 trenera, veterinara i pomoćnog osoblja MMP tima te 11 pripadnika EODMU-1. Kolegama iz tri susjedne države na Jadranu omogućili smo više od 20 sati teoretske i praktične obuke u otkrivanju, identifikaciji i označavanju neeksplodiranih sredstava na dnu mora.

Bila je to izvrsna suradnja s našim regionalnim saveznicima iz Slovenije i Hrvatske, ali i da zajedno vježbamo u podmorju na razminiranju u humanitarne svrhe. Veleposlanica SAD-a u Crnoj Gori Sue Key Brown pozdravila je sudionike vježbeVježba je podigla razinu sposobnosti ronilaca za suočavanje s opasnostima neeksplodiranih sredstava u podmorju Jadrana, a sigurna sam kako su mornarice tih država razvile odlične odnose i suradnju koja će se nastaviti sljedećih godina. Jer, to je samo korak u sve jačem partnerstvu oružanih snaga. Suradnja će se na toj osnovi i dalje produbljivati - rekla je veleposlanica SAD-a u Crnoj Gori Sue Key Brown, koja je na kraju vježbe crnogorskim roniocima donirala 70 tisuća USD vrijednu specijalnu ronilačku opremu za protuminsko djelovanje. Tajne lokacije Ronioci susjednih triju država su tako u praksi od najboljih naučili kako otkriti i neutralizirati mine u podmorju.

Ronioci mornarice SAD-a neslužbeno su priznati kao vodeći u tom segmentu “ratovanja”. No, zanimljivo je kako ni na kraju vježbe nitko nije htio javno ništa reći o vrsti, količini i lokacijama u podmorju tijekom vježbe otkrivenih neeksplodiranih mina. Ti su podaci predani Ministarstvu obrane Crne Gore koje će odlučiti hoće li se, kako i kada te mine uklanjati. Voditelj tima MMP programa Ratne mornarice SAD-a, pomorski biolog Christian Harris, za medije zadovoljno naglasio učinke vježbe: - Ovaj je ambijent vrlo sličan uvjetima koje imamo u San Diegu, ali je more čišće i prozirnije, a temperatura samo dva stupnja veća od idealne. Naši dupini do sada nisu imali priliku “raditi” na lokaciji s tako zanimljivom topografijom i odlikama morskog dna kakva je Boka koja je zapravo fjord. I za njih je bilo izuzetno korisno u tim uvjetima obaviti osnovne zadaće traženja i označavanja sumnjivih objekata na dnu mora - rekao je Harris.

Ekshibicije za kraj

Pred nekoliko stotina promatrača u marini Porto Montenegro i na rivi u Tivtu, dupini iz MMP programa morskih sisavaca Ratne mornarice SAD-a prikazali su dio vještina. Na ogromnu radost djece američki su dupini zaslužili gromki pljesak i - srdele. Svečanost je iskorištena i za podjelu diploma svim roniocima koji su sudjelovali u toj vježbi koja je, doznali smo, bila “samo prvo pojavljivanje delfina iz MMP programa na Mediteranu”. Američki te ronioci triju država s istočne obale Jadrana su tijekom vježbe pregledali svaki sumnjivi objekt koji su dupini otkrili u podmorju i uradili mapu s preciznim pozicijama i podacima o svakoj neeksplodiranoj mini zaostaloj iz ratova 20. stoljeća. AHMET KALAJDŽIĆ/slobodna dalmacija