Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Parlamentarci žele očistiti Mediteran

Horizon 2020U okviru programa „Horizon 2020“ Europska unija u sljedećih osam godina želi očistiti Sredozemno more od 80 posto zagađenja u europskim, bliskoistočnim i sjeveroafričkim dijelovima zajedničkog mora. Na međuparlamenternoj konferenciji završenoj u utorak u Ateni sudjelovalo je preko 80 predstavnika iz 23 zemlje, od kojih 30 parlamentarnih zastupnika. Hrvatska nije poslala predstavnika Sabora. Michael Scoullous, jedan od koordinatora Horizona 2020, kazao je da mediteranske zemlje trebaju usklađivati nacionalne zakone kako bi se do 2020. godine drastično smanjilo zagađenje Sredozemlja.

Iscrpljivanje vodenih resursa, prekomjerno ribarenje, zagađenja voda, zraka i tla, gubitak bioraznolikosti, trebali bi postati pokretač suradnje među zemljama umjesto ishodište sukoba, poručili su zastupnici.

Scoullous dodaje da se gotovo sve zemlje Mediterana nalaze usred nezapamćene ekonomske krize, revolucionarnih kretanja, ekonomske nejednakosti među državama, povećanih migracija s juga na sjever i posebnih socioekonomskih pitanja poput nezaposlenosti.

'U tom kontekstu, zaštita okoliša mora postati prioritetna i unutar politika koje se bave ovim uglavnom političkim i ekonomskim problemima. Trebaju nam bolji zakoni, zato je važna suradnja parlamenata', poručio je.

Scoullous smatra da obzirom na prekogranično širenje utjecaja velikih infrastrukturnih i industrijskih projekata i tehnologija više nije moguće očuvati kvalitetu okoliša samo unutar jedne države. Velik dio južnih država koristi neobnovljiva izvorišta vode što može postati izlazište regionalnih sukoba, eutrofikacija, širenje pomorskih putova, prekomjerno ribarstvo, iskorištavanja rudnih bogatstava dna mora i energetski projekti na kopnu i moru, ove aktivnosti parlamentarci u Horizonu 2020 žele regulirati regionalnim ugovorima i projektima kako bi spriječili tenzije među državama.

Elena Panaritis, predsjednica Kruga mediteranskih parlamentaraca za održivi razvoj (COMPSUD) u svom govoru također je naglasila važnost boljeg povezivanja zakonodavaca u regiji.

Na konferenciji smo zatekli Tomislava Radmana iz Euromediteranskog foruma razočaranog što nitko nije predstavljao Sabor.

'Po prvi puta nakon Arapskog proljeća konferenciji su se odazvali parlamentarci, NVO-i i mediji iz svih arapskih mediteranskih zemalja, izuzev Libije i Sirije iz poznatih razloga. Zemlje od Maroka do Turske, izuzetno mnogo ulažu u infrastrukturu i zaštitu okoliša. Ovakve konferencije prilika su za povezivanje hrvatskih stručnjaka u te projekte. Međutim, konkretno na ovaj skup trebali su doći predstavnici Sabora, jer je primarno međuparlamentarnog karaktera', rekao je Radman, pored kojega smo susreli i predstavnicu Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Iz Sabora je potvrđeno da se saborski Odbor za zaštitu okoliša i prirode pripremao za konferenciju zajedno s resornim ministarstvom, no 'zbog iznenadne spriječenosti te intenzivnih aktivnosti članova odbora na drugim poslovima, navedenoj radionici nazočila je predstavnica nadležnog ministarstva'.

Za mir na Bliskom istoku

Dimitros Kourkoulas, zamjenik grčkog ministra vanjskih poslova, smatra da je prioritetno uspostaviti mir na Bliskom Istoku. 'Jedan od prioriteta regionalne politike Grčke je mir među zemljama na Bliskom Istoku', poručio je u govoru u grčkom parlamentu.

Raddwan S.S. Alakhras, zastupnik palestinskog parlamenta pokreta Fatah, životne uvjete stanovnika Pojasa Gaze nazvao je nemogućima, upravo zbog sukoba. 'Nemamo nijednu kap čiste pitke vode. Recikliramo otpadne vode i slanu morsku vodu. Tlo je zagađeno bombardiranjem iz Izraela', komentirao je Alakhras za tportal.

Više zastupnika iz arapskih zemalja prozvalo je Izrael zbog odnosa prema Palestini. Reagirao je Matathianu Kones, iz nevladine organizacije 'Održivi razvoj za Negen', ustvrdivši da Izrael reciklira 75 posto svojih otpadnih voda i koristi za navodnjavanje, zbrinjava opasni otpad i koristi suvremena odlagališta otpada s kojih se opskrbljuje metanom. 'Ako susjedne zemlje žele savjete naših stručnjaka siguran sam da će se oni odazvati', zaključio je.

Kruno Kartus/tportal.hr