Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

‘Ribarska sloga’ gradi pogon za preradu ribe

nauta-lamjana-u-miru"Ribarska sloga”, ribarska zadruga iz Kali, priprema se za značajan projekt SEnD gradnju pogona za preradu ribe i veliku hladnjaču na vlastitu terenu u Velikoj Lamjani. Zadrugu je osnovalo deset zadrugara, imaju sedam brodova kojima love mahom malu plavu ribu, a imaju i mali pogon za soljenje inćuna u Kalima u kojem sada radi 15 žena.
- Naš proizvod ima veliku potražnju, mogućnosti za razvoj su velike i zato pripremamo investiciju koja će značiti značajno povećanje proizvodnje i otvaranje 50 novih radnih mjesta, kaže Duško Vidov, upravitelj “Ribarske sloge”.

Upravo su podnijeli zahtjev Ministarstvu zaštite okoliša za ocjenu projekta koji predviđa gradnju objekta veličine 1273 metra četvorna (zgrada na tri etaže) neposredno uz ribarsku luku, u kojoj bi trebala biti obrada svježe ribe, skladištenje i smrzavanje, soljenje, mariniranje, filetiranje i pakiranje za tržište. U instaliranim kapacitetima moglo bi se marinirati oko 33 tone ribe godišnje, soliti oko 112 tona, a za smrzavanje je predviđen kapacitet od oko 600 tona godišnje.

- Puno je kvalitetniji proizvod ako se svježa riba s broda odmah preradi, to nam daje prednost u odnosu na prerađivače na kopnu. Procjenjujemo da će investicija za naš proizvodni pogon u Velikoj Lamjani iznositi oko 20 milijuna kuna, a s ovim projektom se namjeravamo kandidirati za sredstva iz programa IPARD, koje podržava i HBOR. Očekujemo podršku jer je riječ o proizvodnoj investiciji, o proizvodnji hrane, a 50 novih radnih mjesta za otok je od višestruke koristi, kaže Vidov.

Proizvodna zona još je bez ceste, vode i struje

Općina Kali je usvojila prostorni plan za poslovnu zonu u Velikoj Lamjani, no dalje od toga nije puno odmakla. Naime, iako interesa investitora ne nedostaje, općina još nije krenula uređenje infrastrukture kao što to rade općine u kojima poslvne zone funkcioniraju. Poslovna zona bez ceste, vode i struje, odnosno samo na papiru, neće puno pomoći za otvaranje novih radnih mjesta.

Edvard Šprljan/slobodna dalmacija