Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Sad smijemo izvoziti školjke, ali ih malo proizvodimo

du-kameniceUkida se zabrana izvoza školjaka iz Hrvatske u zemlje Europske unije, najavljeno je iz Bruxellesa. Prema neslužbenim podacima koje smo pronašli, do 1992. Hrvatska je u Europu godišnje plasirala do 1.500 tona školjki. Ta je količina, međutim, danas izuzetno mala za ozbiljnu konkurentnost na zapadnom tržištu, gdje se bave industrijskim uzgojem dagnji na otvorenom moru. Takvog uzgoja kod nas nema. Uzgajivači su se ograničili na uvale, što je bilo i više nego dovoljno za pokrivanje domaćih potreba.

Domaći su uzgajivači, možemo slobodno reći, dosad bili žrtve tromosti države, koja nije dovoljno inzistirala na poboljšanju regulativa ne bi li što prije primorala EU da ukine zabranu izvoza školjaka. Zbog te su tromosti izostala i ozbiljna ulaganja. Strategija i nacionalni programa ribarstva iz 2002. predviđali su da će se u Hrvatskoj do 2010. godišnje uzgojiti 20 tisuća tona školjaka. Sada se proizvodi oko dvije tisuće tona dagnji (prije pet godina proizvodilo se tri tone, op. n.). Službenih podataka za Istru trenutno nemamo, ali oni iz 2009. govore da se na Poluotoku uzgajalo 450 tona pedoča. Dakle, naši školjkari danas i nemaju najbolju perspektivu na europskom tržištu ako ne krenu u ozbiljnija ulaganja i povećanje proizvodnje.

Hrvatski uzgajivači zapravo muku muče s plasmanom svojih proizvoda. Iz godine u godinu ostaje im gotovo polovica školjaka neprodano pa zbog toga i smanjuju količinu dagnji u uzgajalištima. No, procjene ipak kažu da se i to malo može plasirati u Italiju, oko 300 do 500 tona godišnje, a pojedine kalkulacije govore da bi od izvoza školjki naši uzgajivači mogli uprihodovati oko 300 milijuna kuna godišnje.

Neki uzgajivači stoga smatraju da je najavljeno otvaranje europskog tržišta dobitak, dok drugi upozoravaju da promjene zapravo i nema.
>>Kamenice malostonskog zaljeva<<

Koliko se zapravo kod nas malo uzgaja, na primjer, kamenica dovoljno govori podatak da pojedini restorani na zapadu godišnje prodaju i milijun oštriga, a kod nas proizvodnja nikada nije premašila dva milijuna komada. Dakle, naši uzgajivači zapravo i ne mogu opskrbljivati ozbiljnije restorane na zapadu, a kamoli konkurirati na europskim veletržnicama ribe, prema sadašnjim proizvedenim količinama.

Jednom nam je Claudio Coslovich, predsjednik Udruge uzgajivača školjaka i drugih morskih organizama "Mytilus" te suvlasnik ribarske zadruge Sargus iz Kanegre, rekao da je uzgoj školjaka jedna je od najperspektivnijih grana u ribarstvu. Sa optimističnim tonovima ne slaže se u potpunosti Aldo Kočevar, uzgajivač pedoča u Pomerskoj Vali. Na svom uzgajališnom području ove je godine nasadio 50 tona dagnji, prodao tek polovicu, a ima mogućnost uzgojiti do 400 tona. Kočevar upozorava da za prodaju izvan granica mora imati garantirani izvoz. Jer se inače može dogoditi da ulaganje u širenje uzgajališta pokaže promašenim.

(Bojan ŽIŽOVIĆ/Glas Istre)