Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Povučena zabrana ribolova u Nacionalnom parku Kornati

60683326Sektor inspekcije zaštite prirode iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode ukinio je zabranu ribolova na području Nacionalnog parka Kornati, koja je bila na snazi 12 mjeseci, a počela je početkom 2012. godine. Iz Ministarstva stiže objašnjenje kako je zabrana ukinuta jer nije utemeljena na postojećim pozitivinim propisima. 
No, ostaju na snazi ostale točke istog zakona kojima se nalaže JU NP Kornati da osiguraju održivo korištenje prirodnih dobara bez bitnog oštećivanja dijelova prirode i uz što manje narušavanja ravnoteže njezinih sastavnica.
Točnije, od Javne uprave kornata traži se da osiguraju zaštitne mjere zbog zaustavljanja trenda opadanja morskih organizama, da provode nadzor i da konstantno prate stanje populacije morskih organizama.
Traži se i utvrđivanje točno stanje ribljeg fonda u nacionalnom parku Kornati. 'Time bi se osigurao dodatni alat održivog korištenja i onemogućila zloupotreba ovlasti izdavanja dozvola za ribolov na tradicijski način na koji prema važećim propisima ima pravo lokalno stanovništvo', navodi se u priopćenju iz Ministarstva.
Novi Zakon o zaštiti prirode u koji će se ugraditi i rezultati međuresorne inicijative za promjene u Zakonu o morskom ribarstvu i Zakonu o slatkovodnom ribarstvu iz resora Ministarstva poljoprivrede osigurat će maksimalnu zaštiti i razriješiti postojeće situacije po kojoj je riblji fond unutar nacionalnih parkova de facto manje zaštićen od ostalog morskog i slatkovodnog ribljeg fonda.